Lihaskalvojen hieronta

Faskiat, eli sidekudokset, sijaitsevat ihon alla ja muodostavat koko kehossa eräänlaisen verkoston, joka yhdistää kehon osat toisiinsa. Faskiat kannattaa huomioida osana kokonaisvaltaista kehonhuoltoa. 

Faskiaongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi kivuliaita polvi- ja lonkkavaivoja tai nilkan liikkuvuusrajoitteita. Vaivan pitkittyessä seurauksena voi olla jalan asentovirheitä ja ikäviä kiputiloja, jotka vaikeuttavat liikkumista ja jokapäiväistä elämää.

Mistä faskiakireydet johtuvat?

Sidekudosten kireydet voivat syntyä sekä rasituksessa että täydessä liikkumattomuudessa. Faskiasta voi tulla tiukka ja kiristävä esimerkiksi kovan liikunnan, runsaan istumisen, huonon ryhdin, rasitusvamman, kroonisen tulehdustilan tai leikkausarven vuoksi.

Kireyden syy voi siis olla hyvinkin yksilöllinen. Jos kireys kehossa jatkuu pitkään, seurauksena voi olla liikerajoitteita tai jopa asentovirheitä. Silloin on syytä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle ongelman kartoittamiseksi ja hoitosuunnitelman laatimiseksi. Hoidolla pyritään vapauttamaan faskiaa sen kireyksistä ja palauttamaan faskialinjojen tasapaino erilaisilla tekniikoilla, joko fysioterapeutin antamalla manuaalisella faskiakäsittelyllä, omatoimisella liikkuvuusharjoittelulla tai välineiden avulla.

Miten faskioita voi huoltaa?

Säännöllinen liikkuvuusharjoittelu auttaa niin faskioita kuin lihaksiakin palautumaan ja ylläpitämään kudosten joustavuutta. Koska faskia on yhtenäinen verkko, joka yhdistää lihakset toisiinsa, on tehokkaampaa suorittaa liikkeet useamman nivelen kautta taivutuksilla ja kierroilla jotta liike kohdistuu koko faskialinjaan. Esimerkiksi erilaiset jooga-asennot ja liikkeet ovat hyviä sekä faskialinjojen venyttämiseen että aktivoimiseen, sillä ne aktivoivat usein yhtä aikaa useita linjoja.

Faskiajumeja voi huoltaa helposti omatoimisesti, esimerkiksi putkirullan tai faskiapallon avulla. Pari perusjuttua on hyvä painaa mieleen, jos haluaa hoitaa sidekudoksia itsenäisesti.

Älä aloita liian kovaa tai hiero liian usein. Vaahtomuoviset putkirullat soveltuvat hyvin aloittelijoille, sillä niiden pinta on pehmeä. Liian voimakkaasta ja tiheästä rullailusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Harjoitteita on hyvä tehdä alussa 1–2 kertaa viikossa kevyesti rullaten.

Aktiiviharrastajille ja urheilijoille soveltuvat hieman kovemmat, jopa nystyröillä varustetut rullat. Aktiiviliikkuja, jonka lihakset ovat vahvemmat ja tottuneet rasitukseen, voi huoltaa rullalla kehoaan jopa 5–7 kertaa viikossa.

Myös monipuolisuus tukee palautumista, esimerkiksi ihan jo sen vuoksi, että liikuntalajeja vaihdellessa rasitusvammojen riski pienenee. Jos on toisena päivänä juossut pitkän lenkin tai tehnyt kovatehoisen salitreenin, seuraavana päivänä voisin sitten ottaa rennommin.

Lue lisää: Henkinen ja fyysinen palautuminen

Näin huollat faskioita: rullalla tai pallolla

Putkirulla sopii hyvin selän, käsien ja jalkojen hieromiseen, kun taas faskiapallo tai vaikkapa golf- tai tennispallo sopii hyvin jalkapohjan käsittelyyn.

Miten putkirullaus toimii?

1. Valitse rulla käyttötarkoituksen ja liikuntatottumusten mukaan.

2. Rullaa säännöllisesti.

3. Rullaille alussa mieluummin kevyesti kuin liian kovaa.

4. Vältä rullausta heti treenin jälkeen.

5. Käsittele kipeää kohtaa hellästi.

6. Rullaa kohti sydäntä erityisesti käsien ja jalkojen osalta.

7. Rullaa vain lihaksia, kierrä luut ja nivelet.

8. Jos olet raskaana, kärsit verenpaineesta tai lihas on loukkaantunut, keskustele rullan käytöstä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Miten käyttää faskiapalloa?

1. Aseta pallo jalkapohjan alle ja muokkaa pyörivin ja pitkittäisin liikkein päkiästä kantapäähän.

2. Käsittele jalkapohjaa mieluummin kevyesti kuin liian kovaa.

 

Helena Linnanmäki

 

Blogitekstin on kirjoittanut fysioterapeutti Helena Linnanmäki, joka suosittelee huolehtimaan lihashuollosta ja palautumisesta aktiivisen liikunnan lisäksi.

 

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Facebookissa, LinkedInissä ja Twitterissä!

piilota sivukartasta
Off