Ehkäisymenetelmät

Hormonaalinen ehkäisy on tutkittua ja turvallista. Hormonaalisten ehkäisymenetelmien sisältämät hormonimäärät ovat minimaalisia verrattuna raskaudenaikaisiin hormonitasoihin.

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on monta erilaista ja moni menetelmä sopii monille erilaisille naisille. Vaihtoehtona on estrogeeniä ja progestiinia tai pelkkää progestiinia, eli keltarauhashormonia, sisältäviä menetelmiä. Gynekologi tai ehkäisyyn perehtynyt terveydenhuollon ammattilainen auttaa sopivan ehkäisymenetelmän valinnassa. Perustiedot hormonaalisista ehkäisymenetelmistä ja kemiallisista ehkäisymenetelmistä voit lukea alta.

Ehkäisypillerit

Yhdistelmäehkäisypillerit, jotka sisältävät estrogeeniä ja progestiinia, eli naishormonia ja keltarauhashormonia, ovat suomalaisten naisten suosituin ehkäisymenetelmä. Niitä otetaan 21 päivää peräkkäin ja sen jälkeen pidetään viikon tauko. Uusimmissa valmisteissa syödään joka päivä pilleri, jolloin vaikuttavaa ainetta sisältäviä pillereitä on 24–26 ja lumepillereitä 2–4. Yhdistelmäehkäisy ei sovi naiselle, jolla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti, eivätkä yli 35-vuotiaalle tupakoivalle naiselle. Vaihtoehtoisena pilleriehkäisynä on myös pelkkää progestiinia sisältävät minipillerit.

E-pillereiden ehkäisyteho on noin 99 prosenttia oikein käytettynä, eli yksi nainen sadasta tulee raskaaksi vuoden käytön aikana. Suurin osa raskauksista alkaa unohtuneen pillerin takia.

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas on neljä millimetriä leveä joustava ja läpinäkyvä rengas. Se on yhdistelmäehkäisyvalmiste, joka sisältää e-pillereiden tavoin estrogeeniä ja progestiinia ja sen ehkäisyteho on sama. Se sopii e-pillereiden tavoin naisille, joilla ei ole esioireista migreeniä, veritulppaa, verenpainetautia tai jotka eivät ole yli 35-vuotiaita tupakoitsijoita.

Nainen asettaa renkaan itse emättimeen kolmeksi viikoksi ja ottaa sitten pois. Kuukautiset alkavat usein parin päivän päästä. Viikon tauon jälkeen asetetaan uusi rengas. Ehkäisyrenkaan sisältämät hormonit vapautuvat emättimeen ruumiinlämmön vaikutuksesta.

Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastari on e-pillereiden ja ehkäisyrenkaan tavoin toimiva hormonaalinen yhdistelmäehkäisyvalmiste, joka sisältää estrogeeniä ja progestiinia. Ehkäisylaastari on ohut, taipuisa ja ihonvärinen. Ehkäisylaastari on neliönmuotoinen ja sen koko on 4,5 cm x 4,5 cm. Nainen asettaa ehkäisylaastarin iholle puhtaaseen, kuivaan, ehjään ja karvattomaan kohtaan viikoksi, vaihtaa viikon jälkeen uuteen ja pitää viikon tauon kolmen laastarin jälkeen.

Ehkäisylaastari kannattaa laittaa pakaraan, vatsaan, olkavarren ulkosyrjään tai yläselkään. Vaatteet eivät saisi hangata ehkäisylaastaria. Kukin ehkäisylaastari pitäisi kiinnittää eri kohtaan kuin edellinen, eikä ehkäisylaastarin alueella saisi käyttää ihovoiteita tai meikkejä.

Ehkäisykapseli

Ehkäisykapseli on vähän tulitikkua lyhyempi kapseli, jonka lääkäri asettaa olkavarren ihon alle paikallispuudutuksessa. Kapseli sisältää keltarauhashormonia, eli progestiinia. Kapseleita asetetaan yksi tai kaksi, valmisteesta riippuen. Lääkäri asettaa kapselin olkavarren sisäsyrjään. Se ei näy, mutta tuntuu sormella painaessa. Kapselin ehkäisyteho säilyy 3–5 vuotta. Kapseli poistetaan paikallispuudutuksessa.

Progestiiniehkäisy sopii monelle sellaiselle naiselle, jolle estrogeenia sisältävät ehkäisymuodot eivät sovi. Ehkäisykapseli sopii myös veritulpan sairastaneille, verenpainetautia sairastaville, diabeetikoille ja yli 35-vuotiaille tupakoitsijoille. Ehkäisykapseli voi tehdä kuukautisista epäsäännölliset tai ne voivat jäädä pois kokonaan.

Ehkäisyinjektio eli ehkäisyruiske

Ehkäisyruiske on progestiinia, eli keltarauhashormonia, sisältävä ruiske, jonka lääkäri tai terveydenhoitaja annostelee syvälle lihakseen pakaraan tai olkavarteen kolmen kuukauden välein. Ehkäisyruiske sopii ehkäisykapselin tavoin veritulpan sairastaneille, verenpainetautia sairastaville, diabeetikoille ja yli 35-vuotiaille tupakoitsijoille.

Ehkäisyruiskeen huono puoli on, ettei sen vaikutusta saa pois. Jos ruiske aiheuttaa haittavaikutuksia, sen teho kestää kolme kuukautta. Hedelmällisyys palautuu myös viiveellä ruiskeen käytön jälkeen. Oma hedelmällisyys palaa ehkäisyruiskeen vaikutuksen loputtua keskimäärin 10 kuukauden kuluttua. Ehkäisyruisketta käytetään Suomessa hyvin vähän, sillä sen käyttöön liittyy pieni luuston haurastumisriski.

Ehkäisypuikko, -geeli ja -vaahto

Ehkäisypuikko, -geeli ja -vaahto ovat emättimeen asetettavia kemiallisia ehkäisymenetelmiä. Ne eivät sisällä hormoneja. Menetelmien teho perustuu aineeseen, joka hidastaa ja tappaa miehen siittiöitä. Puikko, geeli tai vaahto on laitettava emättimeen 10 minuuttia ennen yhdyntää ja ennen jokaista yhdyntää. Aine voi ärsyttää limakalvoja. Näiden spermisideiksi kutsuttujen ehkäisymenetelmien teho vaihtelee paljon, sillä käyttö on melko hankalaa.

Puikot, geeli ja vaahto eivät olekaan riittäviä ehkäisymenetelmiä yksinään käytettäväksi, vaan niitä tulisi käyttää vain yhdessä kondomin kanssa.

Mikäli etsit itsellesi sopivinta ehkäisymenetelmää, voit varata ajan gynekologimme vastaanotolle ja mietitään yhdessä juuri sinun tarpeisiisi sopivin menetelmä.

Lue myös:
Gynekologilla käynti
Ehkäisy

Asiantuntijana artikkelissa Leena Väisälä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksologi