Asiantuntijat-osion otsikko
Asiantuntijat
Lisää aiheesta -otsikko
Lisää aiheesta
Luo schema UKK-osiosta
On
Näytä asiantuntijat
On
Näytä kaikki kategorian UKK-kysymykset
Off
Näytä lisää aiheesta
On
Näytä lisää aiheesta kategorian perusteella
On
Näytä toimipisteet
On
Näytä UKK-osio
On
Osaamisalue (oaid)
Tiivistelmä
  • Lasten toimintaterapiassa harjoitellaan lapsen ikätason mukaisia arjen taitoja, joissa lapsella ilmenee haasteita.  
  • Lasten toimintaterapia tapahtuu tiiviissä yhteistyössä perheen, päiväkodin, koulun ja muiden kuntoutuksen ammattilaisten kanssa.  
  • Toimintaterapia on hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa haasteiden ilmetessä, jotta lapsi pysyy mukana ikätasoisessa leikissä, liikkumisessa ja oppimisessa – varaa aika toimintaterapeutille.
Toimipisteet-osion otsikko
Toimipisteet
UKK-osion otsikko
Usein kysyttyä
Sisältö
Body

Toimintaterapiasta voi olla apua, jos lapsella ilmenee haasteita ikätasoisessa keskittymisessä, hahmottamisessa sekä ryhmässä toimimisessa.

Myös esimerkiksi autismin kirjoilla olevat tai neurologisia sairauksia sairastavat lapset hyötyvät toimintaterapiasta osana kuntoutusta ja arjen taitojen omaksumista mahdollisimman omatoimisesti.

Lapselle voidaan suositella toimintaterapiaa näissä tilanteissa:

  • Sosiaaliset tilanteet ja vuorovaikutus muiden lasten kanssa on hankalaa, esimerkiksi yhteiset leikit johtavat helposti konflikteihin.  
  • Levottomuus. Lapsi esimerkiksi liikkuu jatkuvasti, vaihtelee usein asentoaan eikä jaksa pysyä paikoillaan. 
  • Aistisäätelyn haasteet. Lapsi yli- tai alireagoi ärsykkeisiin tai on aistiyliherkkä, esimerkiksi vaatteet tuntuvat häiritseviltä tai taustaäänet vievät kaiken huomion. 
  • Joustamattomuus. Lapsi haluaa noudattaa tarkkoja rutiineja, ja niistä poikkeaminen on hankalaa. 
  • Päivittäisissä toiminnoissa on hankaluuksia. Lapsi ei suoriudu tavallisista arjen toiminnoista ikätason mukaan eikä etene niissä. Esimerkiksi siirtymätilanteissa on haasteita tai päivärytmin ja sääntöjen noudattaminen on vaikeaa. 
  • Asioiden suunnittelu ja toteutus eivät suju ja lapsi tarvitsee jatkuvaa ohjausta siirtyäkseen vaiheesta seuraavaan esimerkiksi pukeutumisessa. 
  • Tunteiden tunnistaminen tai niiden hallinta on vaikeaa. Esimerkiksi lapsi saa usein raivareita pienistäkin asioista.  
  • Liikkumisessa tai hienomotoriikassa on haasteita. Lapsi liikkuu kömpelösti, kompastelee ja kaatuilee helposti tai kynänkäyttö on haastavaa. 
  • Uusien taitojen omaksumisessa on vaikeuksia, esimerkiksi lapsi oppii uusia asioita hitaasti. 
  • Lapsi on kuormittunut arjessa eikä pysy ikätasoisen varhaiskasvatuksen tai opetuksen mukana.
CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Kenelle lasten toimintaterapia on tarkoitettu?
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Mitä on lasten toimintaterapia?
Body

Toimintaterapeutilla on aina aikaa kohdata lapsi rauhassa. Terapiakerrat ovat aina lapsen vireyden ja mielenkiinnon kohteiden mukaan suunniteltuja. Tapaamiset ovat yleensä lapselle mieluisia, sillä usein toimintaterapiassa leikitään, pelataan ja puuhataan muutakin mukavaa.

Toimintaterapiaa tehdään vastaanoton lisäksi siellä, missä lapsi viettää aikaansa eli päiväkodissa, koulussa, kotona ja harrastuksissa.

Toimintaterapeutti neuvoo ja ohjaa myös vanhempia ja muita lapsen kanssa tekemisissä olevia aikuisia toimimaan lasta tukevalla tavalla arjen tilanteissa.

Toimintaterapiasta lapsi saa onnistumisen kokemuksia, sillä toiminnot suunnitellaan yksilöllisesti, lapsen kehitys, mielenkiinnon kohteet ja taitotaso huomioiden.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
Off
Otsikko
Lasten toimintaterapeutti auttaa lasta onnistumaan
Otsikkotaso
h2
Body

Toimintaterapiasta on lapselle monenlaista hyötyä: 

  • Sosiaaliset taidot kehittyvät, ja yhteiset leikit muiden lasten kanssa sujuvat paremmin.
  • Hienomotoriset taidot paranevat, ja esimerkiksi kynän ja saksien käyttö alkaa sujua.
  • Kehonhallinta paranee, ja lapsi pystyy motorisesti osallistumaan paremmin toimintoihin ja liikuntalajeihin.
  • Tunteiden säätely kehittyy – lapsi oppii tunnistamaan omia ja muiden tunteita ja toimimaan niiden mukaisesti.
  • Ohjeiden noudattaminen helpottuu. Siirtymätilanteet, kuten uloslähteminen, sujuvat jouhevammin.
  • Lapsen kuormittuneisuus vähenee, kun ympäristössä huomioidaan lapsen aistiyliherkkyys.
  • Joustavuus lisääntyy, ja lapsi sietää paremmin muutoksia.
  • Minäkuva vahvistuu positiiviseen suuntaan, kun ympärillä olevat ihmiset ymmärtävät lapsen erityistarpeita ja osaavat kannustaa ja tukea lasta.
  • Arjen toiminnot sujuvat helpommin, kun lapsen lähellä olevat ihmiset osaavat ohjata lasta hänelle sopivalla tavalla tai lapsella on apuvälineitä, joiden avulla hän osaa siirtyä tekemisissä eteenpäin.
  • Itsenäisyys lisääntyy, ja lapsi oppii toimimaan arjessa oma-aloitteisemmin.  
CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Lapsen toimintaterapia on monella tavalla tuloksellista
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Lasten toimintaterapian hyödyt
Body

Näin lasten toimintaterapia etenee Mehiläisessä: 

  1. Keskustelu ja tilanteen kartoittaminen. Ensitapaamisella toimintaterapeutti keskustelee lapsen ja perheen kanssa lapsen tilanteesta ja perehtyy lapsen mahdolliseen kuntoutussuunnitelmaan. Tarvittaessa lapselle tehdään toimintaterapia-arviointi.
  2. Terapiasuunnitelma. Toimintaterapia-arvioinnin pohjalta lapsi ja perhe päättävät yhdessä toimintaterapeutin kanssa terapian tavoitteista ja toimintamalleista.
  3. Uusien taitojen oppiminen ja apuvälineet. Lapsi vahvistaa uusia taitoja toimintaterapeutin vastaanotolla sekä siellä, missä lapsi arkeaan elää: kotona, päiväkodissa, koulussa ja harrastuksissa. Tarvittaessa toimintaterapeutti etsii apuvälineitä ja korvaavia toimintatapoja lapsen arjen toimintojen helpottamiseksi.
  4. Ympäristön tukitoimet. Toimintaterapeutti ohjaa ja neuvoo lapsen kanssa tekemisissä olevia aikuisia muokkaamaan lapsen ympäristöä tavalla, joka huomioi lapsen erityistarpeet. Vanhemmat saavat konkreettisia työkaluja esimerkiksi kiukunpuuskien käsittelyyn tai päiväkodissa voidaan vähentää ympäristön ärsykkeitä vaikkapa jakautumalla pienryhmiin.
  5. Seuranta ja arviointi. Lapsen taitojen kehittymistä seurataan säännöllisesti. Loppuarvioinnissa arvioidaan yhdessä kuntoutuksen jatkon tarve.
CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Lasten toimintaterapia toteutetaan aina yksilöllisesti
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Näin lasten toimintaterapia etenee
Body

Toimintaterapeuttimme ovat Valviran hyväksymiä terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joilla on toimintaterapeutin ammattitutkinto ja oikeus käyttää toimintaterapeutin ammattinimikettä.

Lasten toimintaterapeuteillamme on vankkaa kokemusta lasten toimintaterapiasta erilaisten lasten ja heidän haasteidensa kuntouttamisessa. Joukostamme löytyy erikoisosaamista esimerkiksi nepsy-lasten, autismin kirjolla olevien ja CP-vammaisten lasten kanssa toimimisesta.

Meillä voit päästä myös eläinavusteiseen toimintaterapiaan. Kysy mahdollisuutta toimipisteestä, asiakaspalvelusta tai terapeutilta.

Teemme tiivistä yhteistyötä lapsen kuntoutuksessa mukana olevien ammattilaisten sekä lapsen perheen, päivähoidon, koulun ja harrastustahojen kanssa.

Voit tutustua toimintaterapeuttiemme osaamiseen asiantuntijakuvauksissa.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
Off
Otsikko
Mehiläisen lasten toimintaterapia – koulutus, kokemus ja yhteistyö yksilöllisen kuntoutuksen perustana
Otsikkotaso
h2
Body

Lapsen toimintaterapiaan päädytään usein tutkimusten kautta ja lähettävän tahon, kuten Kelan, sairaanhoitopiirin tai hyvinvointialueen maksusitoumuksella.

Joskus tie on pitkä ja päätösten odottelu vie aikaa. Mehiläiseen on mahdollista tulla lasten toimintaterapiaan jo ennen virallista päätöstä tai diagnoosia itsemaksavana tai vakuutusasiakkaana.

Jos lapsesi on vakuutusasiakas, tarkistathan lähetteen tarpeen vakuutusyhtiöstäsi.

Tutustu hinnastoomme ja maksutapoihimme, joiden ansiosta lapsen toimintaterapia on mahdollista aloittaa heti, kun siihen on tarvetta. Osamaksumahdollisuus antaa lisää joustoa erilaisiin elämäntilanteisiin.

Asiakaspalvelumme 010 414 00 auttaa mielellään ajanvarauksessa ja sopivan toimintaterapeutin löytämisessä.

Jutussa asiantuntijana vastaava toimintaterapeuttimme Riina Torniainen

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Lasten toimintaterapia – joustavat maksutavat
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Hinnasto ja maksutavat
Sivukohtainen UKK
Kysymys
Mitä on lasten toimintaterapia?
Vastaus

Lasten toimintaterapia on yksilöllisesti suunniteltua terapiaa, joka tähtää lapsen ikätason mukaisen kehityksen tukemiseen silloin, kun siinä ilmenee haasteita sairauden, vamman, kehityksellisen tai psyykkisen häiriön tai haastavan elämänvaiheen takia.

Toimintaterapian tavoitteena on auttaa lasta suoriutumaan ikätasonsa mukaisesti omasta arjestaan haasteet ja ympäristö huomioiden. 

Kysymys
Missä lasten toimintaterapia tapahtuu?
Vastaus

Toimintaterapia toteutuu vastaanotolla sekä lapsen omassa arkiympäristössä. Toimintaterapeutti tekee tiivistä yhteistyötä vanhempien ja lasten kanssa tekemisissä olevien ihmisten sekä lapsen kuntoutuksessa mukana olevien ammattilaisten, kuten puheterapeuttien, fysioterapeuttien ja psykoterapeuttien kanssa.

Kysymys
Kenelle lasten toimintaterapia sopii?
Vastaus

Toimintaterapiasta voi olla apua, jos lapsella ilmenee haasteita ikätasoisessa keskittymisessä, hahmottamisessa sekä ryhmässä toimimisessa. Myös esimerkiksi autismin kirjoilla olevat tai neurologisia sairauksia sairastavat lapset hyötyvät toimintaterapiasta osana kuntoutusta ja arjen taitojen omaksumista mahdollisimman omatoimisesti.

Kysymys
Mitä lasten toimintaterapeutti tekee?
Vastaus

Toimintaterapeutti tukee lapsen uusia ja kehittyviä taitoja ja toimintamalleja tavoitteellisen leikin ja muun harjoittelun kautta. Hän etsii tarvittaessa apuvälineitä ja korvaavia tapoja toimia tilanteissa, jotka ovat lapselle vaikeita.

Toimintaterapeutti voi esimerkiksi vierailla päiväkodissa ohjaamassa ja neuvomassa sellaisia ryhmäleikkejä, joihin lapsi voi osallistua ja jotka tukevat taitojen kehittymistä. Ison lelukassin kanssa saapuva toimintaterapeutti onkin usein koko ryhmälle mieluisa ja odotettu vieras.  

Kysymys
Miten lasten toimintaterapiaan pääsee?
Vastaus

Yleensä toimintaterapiaan tullaan lähetteellä Kelan, sairaanhoitopiirin tai hyvinvointialueen maksusitoumusasiakkaana. Jos lapsesi on Kelan vaativan kuntoutuksen asiakas, hoitava lääkäri arvioi toimintaterapian tarpeen ja merkitsee sen lapsen kuntoutussuunnitelmaan maksusitoumuksen hakua varten.

Toimintaterapiaan voi tulla myös itsemaksavana tai vakuutusasiakkaana esimerkiksi silloin, kun virallisissa päätöksissä menee aikaa tai diagnostiset kriteerit eivät täyty. Jos lapsesi on vakuutusasiakas, tarkistathan lähetteen tarpeen vakuutusyhtiöstäsi.

Asiakaspalvelumme 010 414 00 auttaa mielellään ajanvarauksessa ja sopivan toimintaterapeutin löytämisessä.

Kysymys
Lasten toimintaterapia-arviointi – miten arviointiin pääsee?
Vastaus

Toimintaterapia-arviossa tutkitaan kattavasti lapsen kehityksen eri osa-alueita sekä sitä, miten ongelmiin voidaan vaikuttaa toimintaterapialla. Arviointijakso koostuu 3–5 tapaamisesta.

Jos lapsesi on Kelan vaativan kuntoutuksen asiakas, varaa ensin aika hoitavalle lääkärille. Jos lääkäri arvioi, että toimintaterapiasta on hyötyä lapsen kuntoutuksessa ja merkitsee toimintaterapian kuntoutussuunnitelmaan, voit hakea maksusitoumusta Kelalta.

Mehiläiseen voit tulla myös suoraan toimintaterapia-arvioon ilman lähetettä, itsemaksavana asiakkaana tai vakuutuksen turvin. Jos lapsesi on vakuutusasiakas, tarkistathan lähetteen tarpeen vakuutusyhtiöstäsi.

Kysymys
Lasten toimintaterapia – arviointimenetelmät?
Vastaus

Mehiläisessä käytämme tutkimukseen pohjaavia, hyväksi havaittuja menetelmiä lasten toimintaterapia-arvioinnissa.

Lasten toimintaterapia-arvioinnissa lapsen toimintakykyä ja sitä rajoittavia tekijöitä tutkitaan kokonaisvaltaisesti muutaman käyntikerran ja keskustelun aikana. Arvioinnin pohjalta toimintaterapia voidaan räätälöidä lapselle sopivaksi.  

Kysymys
Mitä on SI-toimintaterapia?
Vastaus

Kun lapsella on vaikeuksia aistitiedon käsittelyssä eli kehon ja sen toiminnan hahmottamisessa, voidaan lapsen toimintaterapiassa käyttää SI-menetelmää eli sensorisen integraation menetelmää.

SI-terapiassa vahvistetaan tuntoaistimusten ja motoriikan yhteistyötä.  

Kysymys
Mitä on eläinavusteinen toimintaterapia?
Vastaus

Eläinavusteinen toimintaterapia perustuu ihmisen ja eläimen väliseen vuorovaikutukseen.

Eläimen kanssa voi harjoitella uusia taitoja, mutta jo pelkällä eläimen läsnäololla on rauhoittava vaikutus lapsen mieleen.

Eläinavusteisessa toimintaterapiassa voidaan hyödyntää eri eläimiä. Esimerkiksi koira voi auttaa sosiaalisten taitojen, empatiataitojen tai tunteiden säätelyn harjoittelussa. Ratsastusterapiassa hevosen kanssa voi opetella kehonhallintaa ja motorisia taitoja.

Tutustu Terapia Mehiläisen eläinavusteiseen toimintaterapiaan.

Meta title
Lasten toimintaterapia – apua lapsen arkeen
Meta description

Lapsi saa toimintaterapiasta onnistumisen kokemuksia, sillä toiminnot suunnitellaan yksilöllisesti ja lapsen mielenkiinnon kohteet ja taitotaso huomioiden.

Hinnasto-osion otsikko
Hinnasto ja maksaminen
Näytä hinnasto
On
Palvelut-osion otsikko
Näin varaat ajan
Palvelukuvaukset
Palvelu
Lasten toimintaterapeutin vastaanotto
Kuvaus

Ammattitaitoiset ja mukavat toimintaterapeuttimme tukevat lapsesi kehitystä yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Tutustu ammattilaisiimme, jotka ovat erikoistuneet lasten toimintaterapiaan.

Asiakaspalvelumme 010 414 00 auttaa mielellään ajanvarauksessa ja sopivan toimintaterapeutin löytämisessä.

Palvelu
Kelan toimintaterapia
Kuvaus

Voitte saada maksusitoumuksen toimintaterapiaan Kelalta, sairaanhoitopiiristä tai hyvinvointialueelta.

Ennen maksusitoumuksen hakua lääkäri arvioi lapsen kuntoutustarpeen ja lähettää hänet tarvittaessa toimintaterapiatutkimuksiin. Voitte saada maksusitoumuksen toimintaterapiaan, mikäli kuntoutussuunnitelmaan kirjataan toimintaterapian tarve.

Asiakaspalvelumme 010 414 00 auttaa mielellään sopivan toimintaterapeutin löytämisessä ja kuntoutukseen hakeutumisessa.

Palvelu
Mehiläisen Terapiaklinikan toimintaterapeutit
Kuvaus

Mehiläisen Terapiaklinikan toimintaterapeutit palvelevat ympäri Suomen myös etänä.

Voit varata ajan terapiaan soittamalla Mehiläisen Terapiaklinikan asiakaspalveluun 010 414 0900 (avoinna arkisin klo 8-16) tai voit varata ajan toimintaterapiaan suoraan sinulle sopivalta Mehiläisen Terapiaklinikalta.

Palvelu
Fysios Mehiläisen toimintaterapeutit
Kuvaus

Fysios Mehiläisen toimipisteet tarjoavat toimintaterapiaa usealla paikkakunnalla. Ota yhteyttä kuntoutukseen liittyen toimipisteen vastaavaan, jonka yhteystiedot löydät toimipisteen sivulta.

Voit myös soittaa kuntoutusneuvontaamme 010 237 7077. Kuntoutusneuvonnasta saat yksilöllistä ohjausta ja apua kuntoutukseen hakemisessa.

Palvelu
Digineuvola
Kuvaus

Digineuvolassa koulutetut kätilöt ja hoitajat antavat neuvoja ja tukea mm. lapsen hyvinvointiin, kasvuun sekä vanhemmuuteen liittyvissä asioissa 24/7.

Tarvittaessa ohjaamme sinut eteenpäin oikeaan palveluun.

Piilota sivukartasta
Off
Piilota haussa
Off
Näytä palvelut-osio sisällysluettelossa
Off
Tiivistelmän otsikko
Lasten toimintaterapiasta tiiviisti
Hero 3.0
Background color
Green
Description
Leikkejä, pelejä ja muuta kivaa – lasten toimintaterapiassa uusien taitojen oppiminen sujuu mukavan tekemisen kautta. Toimintaterapiasta on apua, kun lapsella on haasteita esimerkiksi oppimisessa tai leikissä pysymisessä.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Main image
Lasten toimintaterapia – onnistumisia tavoitteellisen leikin avulla
Näytä ajanvarauswidget
On
Suodata toimipisteet kaupungin mukaan
Off