Lapsi potkaisee jalkapalloa

Miten tapaturmia voidaan ennaltaehkäistä ja milloin tarvitaan lääkärin hoitoa?

Vauvat ja taaperot (0‒3-vuotiaat)

Vauvojen ja taaperoiden tapaturmista valtaosa sattuu kotona. Jatkuva huolenpito ja kodin turvallisuuden varmistaminen ovatkin tehokkaimpia keinoja tapaturmien ehkäisyyn. Pieni lapsi ei vielä hallitse kehoaan, mutta halu liikkumiseen ja ympäristön tutkimiseen on luontaista, joten riski kaatumisille ja putoamisille on suuri. ”Johtuen pienen lapsen kehon mittasuhteista vauvat ja taaperot saavat kolhuja yleisimmin päähänsä. Murtumia ei alle vuoden ikäiselle pitäisi tulla. Mikäli kävelemään opetteleva lapsi ei kuitenkaan suostu kävelemään kaatumisen jälkeen, tulee hakeutua lääkäriin ja varmistaa, ettei lapsella ole sääressään ns. taaperomurtumaa”, opastaa lastenkirurgian erikoislääkäri Nina Johtimo.

Myös palovammat ovat vauvoilla ja taaperoilla isompia lapsia yleisempiä. Huoltajan tuleekin varmistaa, ettei pieni lapsi pääse käsiksi esimerkiksi kuumaan kahvikuppiin tai lähelle avotulta. Jos paloalue on suurempi kuin lapsen kämmen tai herää epäily syvästä palovammasta, tulee aina hakeutua lääkäriin.

Leikki-ikäiset (4‒6-vuotiaat)

Pyöräilemään opettelun yhteydessä sattuneet kaatumiset ovat yleisiä leikki-ikäisten tapaturmia. Koska kesällä myös vaatetusta käytetään vähemmän, on riski kaatumisen yhteydessä saatavalle asfaltti-ihottumalle suuri. ”Haavaa kannattaa näyttää lääkärille, mikäli haava on iso tai on tärkeää saada kosmeettisesti huomaamaton jälki. Itse liimaan paljon erityisesti kasvojen haavoja, jolloin lopputuloksesta saadaan siisti”, Nina Johtimo toteaa.

Lääkäriin tulee hakeutua myös, mikäli kaatumisen seurauksena epäillään murtumaa, lapsilla tyypillisimmin ranteessa. Pyöräilykypärällä voidaan tehokkaasti ehkäistä päähän kohdistuvia vakavia vammoja.

Alakouluikäiset (7‒12-vuotiaat)

Kouluikäisten tapaturmat tapahtuvat yleisimmin kodin ulkopuolella liikuntaharrastuksissa. Esimerkiksi jalkapallossa saadut pienet kaatumisvammat ovat yleisiä. Myös trampoliini aiheuttaa suosionsa ja harjoittelun vauhdikkuuden myötä runsaasti kesäisiä tapaturmia.  ”Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, se kehittää koordinaatiota ja lihaskuntoa. Onneksi suojaverkot ovat nykyään jo standardi”, kiittelee Nina Johtimo. Vammojen syntymistä voidaan ehkäistä myös säännöillä. Tärkeimpänä sääntönä tulee muistaa, että trampoliinilla saa hyppiä vain yksi lapsi kerrallaan.

Nuoret (13-17 –vuotiaat)

Nuorille  tapaturmissa sattuneet vammat ovat usein alakouluikäisiä vakavampia suuremmasta koosta ja liike-energiasta johtuen mm. nilkan nyrjähdyksiä tapahtuu nuorille enemmän kuin pienille lapsille. Lisäksi nuorilla on usein tarve näyttää kavereille, jolloin myös riskejä saatetaan ottaa enemmän. ”Lääkäriin kannattaa lähteä, jos jalalla ei pysty varaamaan. Vamma kuitenkin hoituu yleensä kotona, jos jalalla pystyy pienestä kivusta huolimatta kävelemään”, Nina Johtimo neuvoo.

Pyöräilykypärän käyttö vähenee selvästi lasten iän myötä, vaikka kypärän ja muiden lajikohtaisten suojavarusteiden käyttö on tehokkain tapa ennaltaehkäistä vakavia vammoja. Erityisesti vauhdikkaissa ja tapaturma-altteissa lajeissa, kuten ratsastuksessa tai motocrossissa, suojavarusteiden ja valvonnan merkitys korostuu.

Takaisin lasten tapaturmat -sivulle