Nainen hymyilee

Toistuvista poskiontelotulehduksista puhutaan, jos lääkehoidosta huolimatta potilaalla on akuutteja poskiontelotulehduksia 3-4 kertaa vuoden aikana. Krooniseksi vaiva muuttuu silloin, jos oireet kestävät lääkityksestä huolimatta 2-3 kuukautta.

Poskiontelotulehdusten uusiutumista voivat tyypillisesti aiheuttaa:

  • ontelossa pysyvästi oleva bakteerikasvusto
  • hoidon keskeytyminen, esimerkiksi keskeytetty antibioottikuuri
  • hammasjuuren tai hampaan tulehdus tulehdusta ylläpitävänä tekijänä
  • anatomiset seikat, kuten ahdas poskiontelon avautumisaukko tai nenäpolyypit

Toistuvien poskiontelotulehdusten hoito

Toistuvissa poskiontelotulehduksissa ja kroonisessa, yli 3 kk kestävässä, poskiontelotulehduksessa ensisijainen hoitomuoto on jatkuva lääkehoito nenäkortikosteroidisuihkeella. Jos hoito ei tehoa oireisiin, voidaan tapauskohtaisesti harkita leikkaushoitoa. Ennen leikkaushoitoa tehdään nenän ja sivuonteloiden alueen CT -kuvaus (tietokonetomografia, ns. viipalekuvaus)

”Poskionteloiden tähystyskirurgiassa toimenpide tehdään sierainten kautta tähystämällä. Ulkoisia arpia ei tule”, kuvailee kertoo korva,-nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, rhinokirurgi Timo Koskenkorva Oulun Mehiläisestä.

Poskionteloihin ulottuvat toimenpiteet ovat nopeita ja niistä toipuminen on helppoa.

”Kipu on vähäistä, mutta nenä voi olla jonkin verran tukkoinen. Potilas pääsee yleensä kotiin samana päivänä. Sairaslomaa määrätään tapauksesta riippuen yleensä 5-14 vrk”, sanoo Koskenkorva.

Pallolaajennukset vaihtoehto tähystyskirurgialle

Vaihtoehtona perinteiselle tähystyskirurgialle käytetään nykyään sivuonteloiden pallolaajennusta. Pallolaajennusta käytetään lähinnä poski- ja otsaonteloiden hoitoon.

”Pallolaajennuksessa pallolaajennin viedään tähystämällä poskiontelon tai otsaontelon luontaiselle avautumisaukolle ja sitä laajennetaan ilman terävää leikkaamista. Näistä toimenpiteistä toipuminen on perinteistä menetelmää nopeampaa. Sairauslomaa kirjoitetaan toimenpiteen jälkeen yleensä 1-7 vrk”, toteaa Koskenkorva.

Pallolaajennustoimenpiteet voidaan tehdä polikliinisesti tai leikkaussalissa. Sekä poskionteloiden tähystyskirurgia että pallolaajennus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Poskiontelotulehdusten ennaltaehkäisy

Poskiontelotulehduksia voi pyrkiä itse ennaltaehkäisemään seuraavin keinoin:

  •  Flunssan iskiessä voi aloittaa avaavien nenäsuihkeiden käytön.
  • Osa poskiontelotulehduksista on hammasperäisiä, joten hyvä hammashoito kannattaa.
  • Tupakointia kannattaa välttää. Tupakointi todennäköisesti lisää akuutteja ja kroonisia poskiontelotulehduksia.

Lue lisää: Akuutti poskiontelotulehdus

Luo schema UKK-osiosta
Off