Jäykät ja kivuliaat nivelet kiusaavat monia ihmisiä. Vaivoihin on hyviä fysioterapeuttisia hoitoja. Niiden tavoitteena on parantaa asiakkaan toimintakykyä, estää taudin paheneminen ja lievittää kipua. Asiakas opetetaan myös hoitamaan itseään omin harjoittein.

Hoito on parasta aloittaa ennen kuin nivelessä näkyy röntgenologisia kulumamuutoksia. Tehokkaalla harjoittelulla ja nivelkäsittelyillä pyritään ehkäisemään jäykistymistä ja kulumamuutoksia, mikä siirtänee keinonivelleikkausta myöhäisemmäksi. Myös, kun asiakas joudutaan leikkaamaan, hoito ja ohjeet helpottavat kuntoutumista.

Omat harjoitteet tärkeä hoidon perusta

Nivelrikossa lonkan liikkuvuus rajoittuu. Nivel jäykistyy ja pyrkii vetäytymään koukkuasentoon. Siksi kireitä lihaksia kuten lonkankoukistajia sekä pakara- ja lähentäjälihaksia venytetään. Lisäksi lihakset heikkenevät ja niiden aktivoituminen vaikeutuu kivun ja jäykistymisen takia. Pakaralihaksia, loitontaja- ja lähentäjälihaksia kannattaa näin ollen vahvistaa.

Harjoitteilla pidetään yllä nivelen liikkuvuutta ja toimintakykyä sekä ehkäistään virheasentoa. Asiakkaalle annetaan yksilölliset ohjeet mielellään päivittäin kotona tehtäviksi. Henkilön kunto ja ikä tulee huomioida.

Vetohoidot ja nivelkäsittelyt

Kun nivelpinnat kuluvat, ne lähenevät toisiaan, ja nivelkapseli kiristyy. Tällöin omat harjoitteet eivät riitä, ja fysioterapeuttinen hoito tulee kohdistaa erityisesti niveleen. Lonkkaan annetaan vetohoitoa, jolloin nivelpintoja venytetään erilleen toistuvasti usean minuutin ajan.

Lisäksi niveliä "mobilisoidaan", jolloin niveltä venytetään rajoittuneisiin suuntiin nivelpintoja käsitellen. Näin lisätään nivelten liikkuvuutta ja pitkälle edenneessä nivelrikossa hidastetaan jäykistymistä. Yleensä lonkan sisäkierto ja nivelen ojennus rajoittuvat ensimmäisinä.

Kipua voidaan lievittää monin tavoin

Mainitut nivelkäsittelyt sekä harjoittelu ovat tärkeä osa kivunlievitystä. Fysioterapeuteilla onkin tapana sanoa, että liike on lääkettä.

Kivun hoidossa voidaan lisäksi käyttää lämpö-, kylmä- ja sähköhoitoa sekä akupunktiota. Paikallisella lämpöhoidolla vilkastutetaan soluaineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä lisätään sidekudoksen venyvyyttä. Sitä käytetään fysioterapian esihoitona. Tulehdusvaiheessa kylmähoidolla vähennetään tulehdusta ja supistetaan verisuonia.

Avanto- ja kylmävesiuinnilla voidaan vaikuttaa useaan niveleen samanaikaisesti.  Lisäksi kotiin voi hankkia pienen TNS-laitteen, jolla voi itse antaa sähköhoitoa. Nivelkäsittelyjä voi myös tehdä itsenäisesti vyön avulla. Esimerkiksi puoliso voidaan opettaa antamaan vetohoitoa.

Kuormituksen optimointi auttaa

Lonkkaan kohdistuvaa kuormitusta voi keventää iskuvaimennusta vähentävillä pohjallisilla tai jalkineilla. Arkikenkinä kannattaa käyttää mukavia jalkineita ja välttää korkeita korkoja. Tarvittaessa jalkaterien virheasentoja voidaan korjata yksilöllisillä tukipohjallisilla. Näin vähennetään myös lonkkien ja polvien virheellistä kuormitusta.

Pitkälle edenneessä nivelrikossa nivelen kuormitusta voi keventää keppiä käyttämällä. Raskaiden taakkojen kantamista ja ylipainoisuutta kannattaa välttää. Jo 5-10 kg:n painonpudotuksen on todettu vähentävän lonkka- ja polvinivelrikkopotilaan oireita.

Yleiskuntoa ja hapenottokykyä kannattaa parantaa

Sopivia lajeja yleiskunnon kohottamiseksi ovat sauvakävely, pyöräily, hiihtäminen ja uinti. Vesivoimistelu ja vesikävely vesijuoksuvyötä käyttäen ovat myös tehokkaita lajeja, joissa nivelten kuormitusta on kevennetty. Nivelrikon ollessa kyseessä toistuvaa iskukuormitusta kuten juoksua ja hyppimistä tulisi välttää.

Lihastasapainon ja ryhdin ylläpitäminen

Lonkka pyrkii jäykistyessään vetäytymään koukkuasentoon, minkä seurauksena alaselän kuormitus ja notkoasento lisääntyvät. Siksi alavartaloa tukevia lihaksia ja tasapainoa kannattaa niin ikään harjoittaa. Näin ehkäistään kävelyn muuttuminen vaappuvaksi. Esimerkiksi jooga parantaa nivelten liikkuvuutta ja ryhtiä.

Luo schema UKK-osiosta
Off