Moniin gynekologisiin ongelmiin löytyy apua leikkaushoidosta. Gynekologisten tyrien syynä on vatsaontelon pohjan pettäminen. Gynekologiset tyrät ilmenevät synnytyskanavassa esiintyvinä pullistumina. Ikääntymiseen liittyvä estrogeenierityksen vähentyminen heikentää tukikudoksen kykyä pitää synnytyselimiä paikallaan. Lisäksi useat ja vaikeat imukuppi-, pihti- tai syöksysynnytykset saattavat johtaa laskeumaan, joka oireilee ikävänä paineen ja ”pullottelun” tunteena pahentuen iltaa kohti, mutta helpottuen makuulla. Potilailla voi esiintyä myös virtsaamis- ja ulostusvaikeuksia, yhdyntävaikeuksia tai verenvuotoa pullistelevien limakalvojen hankautuessa alusvaatteisiin.

Laskeumaleikkaus tehdään perinteisesti emättimen kautta, jossa venyneet ja vetäytyneet tukikudokset lähennetään toisiinsa. Muita leikkausmenetelmiä ovat tähystystoimenpiteet tai avoleikkaukset.

Kohdunpoisto voi parantaa elämänlaatua

Kohdunpoistoleikkaus perustuu aina yksilölliseen arvioon. Leikkaukseen johtavat yleisimmin hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat, vuotohäiriöt ja hankala endometrioosi.

- Kohdunpoisto tulee kyseeseen myös laskeumissa, kun synnytysikä on jo ohitettu. Naisten elämänlaatu ja seksuaalinen hyvinvointi paranee merkittävästi hankalien oireiden loppumisen myötä, kertoo naistentautien erikoislääkäri Teija Alanko.

Kohdunpoisto tapahtuu tavallisimmin tähystystekniikalla. Toimenpiteessä lääkäri vie potilaan vatsan peitteiden sisälle leikkausinstrumentit, joiden avulla hän irrottaa kohdun pois vatsaontelosta ja poistaa sen kohdunkaulan ympärille tehdystä viillosta emättimen kautta.

- Kohtu voidaan poistaa myös avoleikkauksella, jolloin vatsanpeitteisiin jää arpi. Alateitse tai vaginaalisella tekniikalla kohtua poistettaessa vatsanpeitteisiin ei jää lainkaan arpia. Munasarjojen säästämisestä leikkauksen yhteydessä päätetään yksilökohtaisesti.

Virtsankarkailu kuriin, kystat pois

Ponnistusinkontinenssissa virtsaa lirahtaa helposti housuihin esimerkiksi yskiessä tai raskasta esinettä nostettaessa – tilanteissa, joissa virtsaputken alueelle kohdistuu voimakas paine. Vaivasta päästään kirurgisella toimenpiteellä, jossa virtsaputken alle asennetaan teippi, joka estää virtsankarkailun.

- Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa potilaan ollessa hereillä, jolloin potilaan yskiessä teipille löydetään sopiva kireysaste, Alanko kertoo.

Endometrioosi näyttäytyy munasarjakystana, mutta tätä moni-ilmeistä sairautta voi esiintyä myös sirottumina kohdun seinässä, vatsaontelon pohjalla, virtsarakon tai suoliston päällä. Endometrioosi leikataan pääsääntöisesti tähystystoimenpiteenä.

- Muitakin kystia esiintyy. Näitä edustavat mm. toiminnalliset kystat, joita jäämme seuraamaan. Mutta jos kysta kasvaa ja aiheuttaa kipua, se poistetaan.

Gynekologisten tähystysleikkausten jälkeen potilas viipyy Mehiläisen sairaalassa yleensä vuorokauden yli seuraavaan päivään ja sairauslomat kestävät viikosta kahteen. Avoleikkauksissa sairaalassaoloaika on yleensä kaksi vuorokautta ja sairauslomaa määrätään neljästä viiteen viikkoa.

- Mehiläiseen voi varata ajan suoraan erikoislääkärille. Vastaanotolla arvioimme leikkaustarpeen ja sovitamme toimenpiteen potilaan aikataulujen mukaisesti, Teija Alanko muistuttaa.