Hammasproteesit eli tekohampaat korjaavat hammasrivistösi ehjäksi ja toimivaksi. Hammasproteeseja, niiden kiinnitystapoja ja materiaaleja on monenlaisia. Hammaslääkärimme kanssa löydät juuri sinulle sopivan tavan paikata hammaskaaresi ongelmat.
- Puuttuvia hampaita korvataan hammasproteeseilla eli tekohampailla.
- Kruunut ja laminaatit kiinnitetään pysyvästi omaan hampaaseen, kruunu voidaan kiinnittää myös leukaluuhun ruuvattuun keinojuureen.
- Irrotettavat proteesit valmistetaan kokoproteeseina tai osaproteeseina riippuen siitä, kuinka paljon hampaita on menetetty.
- Hammasproteesit tehdään aina yksilöllisesti. Hammaslääkäri suunnittelee kanssasi ratkaisun, joka täyttää tarpeesi parhaiten.
Hammasproteesin hankinta voi olla järkevää, jos sinulta puuttuu hampaita etkä pysty nauttimaan ruoasta tavanomaiseen tapaan. Lisäksi kaikilla hammasproteeseilla voidaan korjata huonoon kuntoon päässeiden hampaiden ulkonäköä.
Hampaan puuttuminen voi aiheuttaa luun vähenemistä puutosalueella. Hammaspuutos voi myös saada tyhjän kolon viereiset hampaat ja vastakkaisen hampaan liikkumaan suussa väärään asentoon. Se saattaa myöhemmin vaikeuttaa hammaspuutoksen korvaamista hammasproteesilla – pulma kannattaa siis korjata ajoissa.
Hammasproteettisia rakenteita on monenlaisia – yleisesti ne jaetaan kiinteisiin ja irrotettaviin proteeseihin. Etsimme aina sinun tilanteeseesi sopivan ratkaisun!
Kiinteitä proteettisia rakenteita:
- Kruunu on hampaan tai implanttiruuvin päälle asennettava kiinteä rakenne, joka näyttää täysin omalta hampaaltasi.
- Laminaatti on kruunua kevyempi vaihtoehto ja soveltuu näkyvän etualueen hoitamiseen. Laminaatti peittää hymyilyssä näkyvän pinnan omasta hampaastasi.
- Hammassilta korvaa yhden tai useamman puuttuvan hampaan ja tukeutuu laidoiltaan omiin hampaisiisi tai implanttiruuveihin.
Irrotettavia proteeseja:
- Osaproteesi on irtoproteesi, joka voidaan valmistaa akryylimuovista tai metallista. Proteesi tukeutuu suun limakalvoon tai hampaisiin ja pysyy kiinni hampaisiin asennettujen metallikoukkujen avulla. Osaproteeseja käytetään, kun hampaita puuttuu paljon eikä kiinteä proteesi ole mahdollinen.
- Kokoproteesi valmistetaan akryylista. Ylhäällä se kiinnittyy tiiviin ilmasulun avulla yläleuan harjanteisiin, alaleuan proteesi pysyy paikoillaan alaleuan harjanteisiin tukeutumalla ja painovoiman avulla.
Hammasproteesit valmistetaan vaihe vaiheelta, jotta saat täydellisesti istuvan ja ulkonäöltään aitoa vastaavan hammasproteesin. Näin se käy:
-
Suun perushoito
Suun tulee olla terve ennen proteettista hoitoa. Ennen proteettisen hoidon aloitusta hammaslääkäri hoitaa karieksen, ientulehduksen, parodontiitin ja muut mahdolliset suun sairaudet. Suuhygienisti poistaa hammaskiven. -
Proteettinen tutkimus- ja suunnittelukäynti
Kun harkitset hammasproteesia, aloita varaamalla aika hammaslääkärille. Tutkimme tilanteesi ja selvitämme toiveesi löytääksemme juuri sinulle sopivimman proteettisen hoidon. Suunnittelun tueksi otamme usein röntgenkuvat ja suunnittelumallit digitaalisesti tai perinteisesti jäljentämällä. -
Proteettisen hoidon toteutus
Proteettisen hoidon toteutus voi kestää viikosta jopa 1,5 vuoteen ja vaatia useita käyntejä. Joskus leukaluuta tai pehmytkudosta joudutaan muokkaamaan ennen pysyvien implanttiruuvien asentamista. Vaativimmissa implanttiproteettisissa töissä hyödynnämme digitaalista 3D-suunnittelua, jonka avulla varmistamme parhaan mahdollisen hoitotuloksen ja riskien minimoimisen.
Proteesin valmistus. Yhteistyössä hoitavan hammaslääkärisi kanssa hammaslaboratorion hammasteknikko valmistaa juuri sinun suuhusi täydellisesti istuvan ja luonnolliselta näyttävän hammasproteesin.
Proteesin asennus. Hammaslääkäri sovittaa vastaanotolla proteettisen rakenteen suuhusi. Asennus on kivutonta. Oikein valmistettu proteesi tuntuu suuhusi sopivalta. Saat hammaslääkäriltä myös selkeät kotihoito-ohjeet mukaasi. Hammaslääkäri kertoo vielä lopuksi sopivan määräaikaistarkastusvälin. -
Hoidon seuranta ja korjaukset
Kontrollikäynti. Huolehdimme suusi tilanteesta myös proteesin asentamisen jälkeen. Joskus proteesin istuvuus on hyvä tarkistaa seurantakäynnillä – irtoproteesien kohdalla ongelmia voi ilmetä, vaikka sovituskerralla proteesi tuntuisikin suuhun sopivalta. Viimeistelemme proteesin tarvittaessa sopivaksi.
Proteesin korjaus. Hyvällä kotihoidolla kiinteä proteesi voi kestää jopa kymmenen vuotta ja ylikin. Limakalvot muovautuvat irtoproteeseja käytettäessä, ja aluksi irtoproteeseja voidaan joutua muokkaamaan pohjaamalla jopa jo vuoden kuluttua niiden sovituksesta.
Irrotettavien proteesien materiaalina usein käytetty akryyli hylkii hyvin likaa, mutta kuivuessaan se voi halkeilla pinnastaan. Silloin suun epäpuhtaudet voivat tarttua siihen helpommin.
Proteesin pintaan voi tarttua hammaskiveä kuten oikeisiinkin hampaisiin – muistathan siis puhdistaa proteesit huolellisesti!
- Puhdista proteesit kaksi kertaa päivässä.
- Poista proteesit suustasi puhdistuksen ajaksi.
- Pese proteesit hammasproteesien puhdistukseen tarkoitetulla pehmeällä harjalla.
- Käytä proteeseille tarkoitettua ei-hankaavaa puhdistusainetta, joka ei vahingoita akryylipintaa.
- Huuhtele haalealla vedellä.
Hammasproteesisi kestää pitkään, kun huolehdit siitä kotona hyvin ja käyt säännöllisesti hammastarkastuksissa.
Joskus proteesi voi rikkoutua. Silloin kannattaa hakeutua hammaslääkäriin. Kaikkia proteeseja voidaan korjata tarvittaessa.
Jos proteesisi tuntuu löysältä tai epäsopivalta, varaa aika Hammas Mehiläiseen. Tarkistamme proteesisi toimivuuden ja korjaamme sen jälleen uudenveroiseksi.
Hammasproteettinen hoito voi vaatia useita käyntejä perushammaslääkärillä tai vaikeammissa tapauksissa protetiikan erikoishammaslääkärillä. Hintaan vaikuttavat myös proteesimalli ja materiaalit.
Saat aina suunnittelukäynnillä hinta-arvion sinulle sopivan hammasproteesin valmistamisesta.
Pitkään kestävä, mukavasti istuva ja moitteettomasti toimiva hammasproteesi on sijoitus omaan hyvinvointiisi. Hammas Mehiläisessä valmistamme hammasproteesit parhailla välineillä ja laadukkailla materiaaleilla – hyödynnämme myös parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi 3D-teknologiaa silloin, kun se on mahdollista.
Mielestämme hinnan ei tarvitse este toimivalle ja kauniille hammasproteesille – siksi voit maksaa hoitosi osissa.
Nopeimmillaan hammasproteesit saa muutamassa viikossa siitä hetkestä, kun suu on todettu terveeksi ja mahdolliset hampaiden poistokuopat ovat parantuneet kokonaan.
Sinun ei tarvitse olla hoidon aikana hetkeäkään ilman hammasta – väliaikainen proteesi voidaan valmistaa ja sovittaa esimerkiksi hampaan poiston yhteydessä suuhusi.
Hammasproteeseja saa tilanteesta riippuen kiinteinä tai irrotettavina. Irrotettavat proteesit voivat olla osa- tai kokoproteeseja. Kiinteät proteesit voidaan kiinnittää suoraan omaan hampaaseen tai leukaluuhun ruuvattuun implanttiin.
Hammasproteesit sopivat yleensä kaikille, jotka ovat sitoutuneita hampaiden hyvään kotihoitoon.
Sekä kiinteät että irrotettavat proteesit tulee puhdistaa huolellisesti päivittäin. Sinun on myös hyvä käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa.
Hammasprotetiikan selkeästi ennustetta heikentävä asia on tupakointi. Joissain tapauksissa se voi olla jopa este esimerkiksi implanttihoidolle. Myös jotkut sairaudet, jotka eivät ole hoitotasapainossa, voivat huonontaa proteettisen hoidon ennustetta.
Keskustele omasta tilanteestasi hammaslääkärisi kanssa.
Hammasproteesien asennus on yleensä täysin kivutonta. Kiinteiden implanttikantoisten hammasproteesien laittaminen vaatii implanttiruuvin asentamista leukaluuhusi. Toimenpide tehdään hyvässä puudutuksessa, joten ei huolta: et tunne kipua.
Lähtökohtaisesti irrotettavat proteesit suunnitellaan ja valmistetaan niin, että et tarvitse proteesin kiinnitysaineita tai muita proteesiliimoja.
Irrotettaville hammasproteeseille on olemassa kiinnitysaineita, jotka voivat auttaa pitämään irtoproteesin paikoillaan silloin, kun muut mahdollisuudet eivät riitä. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan valmisteen.
Jos proteesin käytössä on ongelmia tai proteesi ei tunnu istuvan suuhusi, käy hammaslääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Proteesisi pysyvyyttä voidaan mahdollisesti parantaa pohjaamalla tai pinteitä kiristämällä – etkä tarvitse kiinnitysaineita.
Sekä kiinteiden että irrotettavien hammasproteesien huolellinen puhdistaminen on tärkeää, jotta suusi pysyy terveenä ja proteettiset rakenteet käyttökelpoisina.
Pese hampaat ja proteesit aamuin illoin hammaslääkäriltä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Käy myös säännöllisesti hammastarkastuksessa ja tarvittaessa hammaskiven poistossa.
Hammasproteesia ei suositella puhdistettavaksi etikalla. Käytä puhdistukseen hammasproteeseille tarkoitettua puhdistusainetta ja pehmeää proteesiharjaa.
Irrotettavat hammasproteesit irrotetaan suusta yön ajaksi. Siten verenkierto pääsee huoltamaan suusi limakalvoja yön aikana. Erityistapauksissa proteeseja on mahdollista pitää satunnaisesti myös yön yli – sitä ei kuitenkaan kannata ottaa tavaksi.
Kun kyseessä on tekohampaat, hinta riippuu vaadittavan hammaslääkärin ja teknikon työn määrästä. Hammasproteesien kokonaishintaan vaikuttavat hampaiden kunto ja mahdolliset pehmytkudoksen ja leukaluun muokkaustarpeet sekä proteesin materiaali ja kiinnitystapa.
Saat suunnittelukäynnillä hinta-arvion juuri sinun tilanteeseesi sopivimman hammasproteesin valmistamisesta, joten ikäviä hintayllätyksiä ei ole luvassa.
Kiinteän hammasproteesin hintaan vaikuttavat työn laajuus, proteesin kiinnitystapa ja materiaali.
Kun sinulle valmistetaan kiinteät tekohampaat, hinta-arvion kaikista kuluista saat suunnittelukäynnillä.
Omien hampaidesi varaan tehtävä hammassilta on uusien implanttimenetelmien myötä yhä harvinaisempi ratkaisu puuttuvan hampaan korvaamiseksi. Omien hampaiden varaan tehtävä hammassilta on kuitenkin tietyissä tapauksissa hyvä vaihtoehto. Hammaslääkäri tekee arvion sillan soveltuvuudesta sinulle. Omien hampaiden varaan tehtävä silta tehdään yksilöllisesti juuri sinun suuhusi sopivaksi.
Saat hinta-arvion etukäteen suunnittelukäynnillä.
Ota yhteyttä Hammas Mehiläiseen – saat hinta-arvion hammasproteesisi pohjauksesta.
Hammasproteesin korjauksen hintaan vaikuttaa siihen vaaditun työn määrä ja se, mitä korjataan. Ota yhteyttä Hammas Mehiläiseen – tarkistamme tilanteen ja annamme hinta-arvion hammasproteesin korjauksesta.
Hammaslääkäri tekee hammastarkastuksessa arvion suun ja hampaiden terveydentilasta.
Hammashoitopelkotarkistuksessa voit yhdessä pelkopotilaiden hoitoon perehtyneen hammaslääkärin kanssa kohdata hammaspelkosi turvallisesti omaan tahtiisi.