Asiantuntijat-osion otsikko
Asiantuntijat
Ingressi

Tyypillisesti hampaiden pinnallisia värjäymiä aiheuttavat esimerkiksi tupakka, nuuska, kahvi, tee, kolajuomat, punaviini, tummat mehut ja soijakastike. Tilapäistä hampaiden ja kielen värjäytymistä voivat aiheuttaa myös kloorihekdsidiiniä sisältävät suunhoitotuotteet.

Lisää aiheesta -otsikko
Lisää aiheesta
Luo schema UKK-osiosta
On
Näytä asiantuntijat
On
Näytä kaikki kategorian UKK-kysymykset
Off
Näytä lisää aiheesta
On
Näytä lisää aiheesta kategorian perusteella
On
Näytä toimipisteet
On
Näytä UKK-osio
On
Tiivistelmä
  • Hampaiden värjäymiä voi aiheuttaa moni eri tekijä, kuten reikiintyminen, kiilteen kehityshäiriöt, liiallinen fluorin saanti, tupakka ja kahvi.
  • Hampaiden värjäymät poistetaan hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla erilaisilla menetelmillä, kuten ultraäänilaitteilla, käsi-instrumenteilla ja tehovalkaisulla.
  • Hampaiden värjäymiltä voi ennaltaehkäistä välttämällä värjääviä ruoka-aineita ja nikotiinituotteita sekä huolehtimalla hammashygieniasta. Valkaisevien hammastahnojen pitkäaikaista käyttöä ei suositella.
Toimipisteet-osion otsikko
Toimipisteet
UKK-osion otsikko
Usein kysyttyä
Sisältö
Body

Hampaiden värjäymiä poistetaan suuhygienistin ja hammaslääkärin vastaanotoilla. Pinnallisia värjäymiä poistetaan samoilla menetelmillä kuin hammaskiveä, joten värjäymät ja hammaskivi voidaan poistaa yhtä aikaa. Poistomenetelminä käytetään esimerkiksi ultraäänilaitteita, käsi-instrumentteja, jauhepuhdistimia ja tahnapuhdistusta.

Menetelmä värjäymien poistoon valitaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Suuhygienistin tekemän anti-infektiivisen hoidon tavoitteena on edistää suun terveyttä, poistaa bakteeripeitteitä ja hammaskiveä sekä ennaltaehkäistä sairauksia.

Syvemmällä hampaan kiilteessä olevia värjäymiä poistetaan tehovalkaisulla, jonka hammaslääkäri tai suuhygienisti suorittaa vastaanotolla. Joskus hammas voi värjäytyä sisäisesti esimerkiksi juurihoidon seurauksena, jolloin värjäymiä hoidetaan hampaan sisäisellä valkaisulla. Näitä toimenpiteitä tekee yleensä juurihoidon erikoishammaslääkäri.

Värjäymien poiston jälkeen on tärkeää noudattaa suun terveydenhoidon ammattilaisen antamia yksilöllisiä omahoito-ohjeita, jotta hampaiden värjäymien syntyä voidaan ehkäistä.

Toisinaan värjäymiä ei saada poistettua edes valkaisutoimenpiteillä. Silloin värjäymä voidaan peittää viereisten hampaiden värisellä paikka-aineella, keraamisella laminaatilla tai kruunuttamalla hammas.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Hampaiden värjäymien poisto
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Värjäymien poisto
Body

Tehokkain keino välttyä hampaiden värjäymiltä on karttaa värjääviä ruoka-aineita ja nikotiinituotteita sekä pitää huolta hammashygieniasta.

Hampaan pinnallisia värjäymiä voi jossain määrin ennaltaehkäistä puhdistamalla hampaita apteekeista ja kaupoista saatavilla vaalentavilla hammastahnoilla. Tahnojen vaikutusmekanismi on entsymaattinen tai mekaaninen. Mekaanisesti värjäymiä poistavat tahnat hankaavat hampaan pintaa kuluttaen sitä, jolloin hampaiden kiille voi vaurioitua ja väriaineet tarttuvat hampaiden kuluneelle pinnalle vielä aiempaa helpommin. Siitä syystä hankaavien hammastahnojen pitkäaikaista käyttöä ei suositella. Tuotteen käytöstä on hyvä keskustella suun terveydenhoidon ammattilaisen kanssa.

Asiantuntijana artikkelissa Hammas Mehiläisen johtava suuhygienisti Pia-Maria Eskola.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Hampaiden värjäymien ennaltaehkäisy
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Värjäymien ennaltaehkäisy
Sivukohtainen UKK
Kysymys
Miksi värjäymiä kannattaa hoitaa?
Vastaus

Värjäymät aiheuttavat hampaiden pinnalle karheutta, mikä altistaa uusille värjäymille ja hammaskiven muodostumiselle.

Kysymys
Voiko värjäymien hoidolla saada pysyviä tuloksia vai uusiutuvatko ne helposti?
Vastaus

Värjäymien hoidossa on olennaista selvittää syyt, jotka aiheuttavat hampaiden värjäymiä. Näin värjäymiä on mahdollista ennaltaehkäistä.

Kysymys
Kannattaako vaalentavia tahnoja käyttää omahoidossa?
Vastaus

Vaalentavaa hammastahnaa valitessa on hyvä kääntyä suun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ja tarkistaa tahnan vaikutusmekanismi. Mekaanisesti värjäymiä poistavat tahnat voivat pitkäaikaisessa käytössä kuluttaa hampaan kiillettä, jolloin värjäymät tarttuvat hampaiden pinnalle entistä herkemmin.

Kysymys
Voiko kaikenlaiset värjäymät poistaa?
Vastaus

Joskus värjäymien poisto on haasteellista tai suorastaan mahdotonta, jolloin värjäymiä voidaan piilottaa viereisten hampaiden värisellä paikka-aineella, keraamisella laminaatilla tai kruunuttamalla hammas.

Meta title
Hampaiden värjäytyminen ja värjäymät
Meta description

Miksi hampaat värjäytyvät ja miten voit palauttaa niiden valkoisuuden? Lue lisää värjäymien syistä, ehkäisystä ja hoidosta. Klikkaa ja varaa aika!

Hinnasto-osion otsikko
Hinnasto ja maksaminen
Näytä hinnasto
On
Palvelut-osion otsikko
Palvelut
Palvelukuvaukset
Palvelu
Värjäymien poisto
Kuvaus

Hampaiden värjäymiä poistetaan suuhygienistin ja hammaslääkärin vastaanotoilla. Pinnallisia värjäymiä poistetaan samoilla menetelmillä kuin hammaskiveä, joten värjäymät ja hammaskivi voidaan poistaa yhtä aikaa. Poistomenetelminä käytetään esimerkiksi ultraäänilaitteita, käsi-instrumentteja, jauhepuhdistimia ja tahnapuhdistusta.

Piilota sivukartasta
Off
Piilota haussa
Off
Näytä palvelut-osio sisällysluettelossa
On
Tiivistelmän otsikko
Faktaa hampaiden värjäymistä
Hero 3.0
Background color
Green
Description
Hampaan sisäisiä värjäymiä aiheuttavat hampaan reikiintyminen, kiilteen kehityshäiriöt, liiallinen fluorin saanti esimerkiksi juomavedestä hampaan kehityksen aikana sekä jotkin sairaudet. Ikääntyessä hampaiden väri tummenee luonnostaan.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Main image
Värjäymien poisto
Näytä ajanvarauswidget
Off