Päässäsi on noin puolitoistakiloa painava elin, jonka vastuu on valtava: säädellä kaikkien muiden elinten toimintaa, välittää tietoa, käsitellä muistia ja ohjata käyttäytymistä. Aivot ovat erittäin hienostunut järjestelmä, jonka toimintaa voi omalla käytöksellään joko suojella tai vaarantaa.
Suuri osa päivittäisistä toimistamme suojaa aivoja: nukkuminen, syöminen, liikkuminen ja ajattelun haastaminen esimerkiksi töissä tekevät päälle hyvää. Monen rutiineihin kuuluvat myös hampaiden harjaus kahdesti päivässä ja hammasvälien putsaaminen päivittäin – onneksi. Suun terveys näyttää nimittäin vaikuttavan merkittävästi aivojen terveyteen.
– Vasta viime aikoina on alettu ymmärtää yhteys hammasinfektioiden ja erinäisten aivoihin liittyvien sairauksien välillä, sanoo Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Jenni Seppänen.
Esimerkiksi parin vuoden takaisessa suomalaistutkimuksessa selvisi, että tavallisella karieksella eli hampaiden reikiintymisellä on yhteys Alzheimerin tautiin: tutkimuksessa henkilöt, joilla oli kolmessa tai useammassa hampaassa kariesvaurioita tai tulehdusta, sairastivat todennäköisemmin myös Alzheimerin tautia. Suoraa syy-yhteyttä näiden väliin on kuitenkin vaikea vetää – ei siis tiedetä varmasti, kumpi on ensin, karies vai muistisairaus.
– Lisätutkimusta suun terveyden ja aivojen yhteydestä todella tarvitaan, mutta opimme koko ajan lisää, Seppänen sanoo.
Jo aiemmin on huomattu, että suun sairauksilla on yhteys aivoinfarkteihin ja aivoverenvuotoihin. Suun tulehdukset eivät jää vain suuhun, sillä verenkierto kuljettaa esimerkiksi mikrobeja koko elimistöön, myös ihan siihen naapuriin, eli aivoihin. Aivan tavallinen reikä hampaassa voi tulehduttaa hampaan juuren kärjen, ja sieltä mikrobit leviävät esimerkiksi aivoihin.
Toinen vaarallinen – ja erittäin yleinen – suun tulehdus on parodontiitti. Se löytyy joka kolmannelta suomalaiselta. Parodontiitti on usein aluksi oireeton, mutta edetessään se tuhoaa hampaiden kiinnitystä ja voi johtaa hampaiden irtoamiseen.
– Parodontiitin taudinaiheuttajat voivat suoraan vahingoittaa aivojen verisuonia, tai niiden erittämät haitta-aineet voivat aiheuttaa tulehdusta, Seppänen sanoo.
Jos parodontiitti pääsee etenemään niin pitkälle, että hampaat alkavat liikkua ja irrota, vaikutukset aivoihin saattavat olla vielä laajemmat. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että hampaiden menettäminen voi edistää muistisairauksien syntyä. Pureskelu aktivoi aivoja, ja kun hampaita irtoaa tai niitä poistetaan, osa pureskelun aivoja aktivoivasta vaikutuksesta jää pois.
Seppäsen mukaan hampaiden hoito olisikin erityisesti muistisairaan kohdalla hyvin tärkeää, vaikka huonokuntoiselle vanhukselle itselleen voi olla hankalaa pitää huolta omista hampaista. Myös palvelukoteihin kaivataan lisää perehdytystä suun terveydestä.
– Ihmiset elävät pitkään ja monilla on omat hampaat suussa pidempään kuin aiemmin. Suun hoitoon tarvitaan enemmän panostusta, Seppänen sanoo.
Hampaiden hyvä hoito kannattaa toki ottaa tavaksi jo nuorena, sillä vaikutukset kertyvät elimistöön hiljalleen. Hampaista ja ikenistä kannattaa pitää erityisen hyvää huolta, jos suvussa on muistisairautta.
Seppäsen vastaanotolla asiakkaat eivät useinkaan tunne suun terveyden vaikutusta yleisterveyteen. Asia tulee esiin esimerkiksi silloin, jos suusta löytyy parodontiittia.
– Yleensä parodontiitti ja sen laajat vaikutukset terveyteen tulevat ihmisille yllätyksenä ja järkytyksenäkin, koska sairaus on usein oireeton. Ei moni perustarkastukseen tuleva odota saavansa sellaista diagnoosia, Seppänen kertoo.
Seppänen käy potilaan kanssa läpi parodontiitin vaikutukset paitsi aivoterveyteen, myös muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen riskin. Hyvään kotihoitoon on helpompi sitoutua, kun tuntee riskit.
Seppänen iloitsee siitä, että joitakin vuosia vallinnut terveysbuumi on saanut ihmiset kiinnostumaan hiukan enemmän myös suun terveydestä.
– Tuntuu, että ihmiset alkavat herätä siihen, kuinka tärkeää suunterveys kokonaisterveydelle on, Seppänen sanoo.
- Aivoinfarktiin.
- Aivovaltimopullistuman eli aneurysman syntymiseen ja puhkeamiseen. Puhkeaminen tarkoittaa lukinkalvonalaista verenvuotoa, joka on hengenvaarallinen aivoverenvuototyyppi.
- Alzheimerin tautiin ja muihin muistisairauksiin.
- Koko elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan, joka osaltaan edistää esimerkiksi aivovaltimopullistumien kehittymistä.
Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000.
Myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikka palvelee vuoden jokaisena päivänä.
Lähteet:
Hammaslääkäri Jenni Seppänen
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Aivoliitto
Lääkärilehti