Hiihtolomalla monella on aikaa nauttia liikunnasta enemmän kuin arkena. Moni innostuu urheilemaan jopa liikaa. Tottumaton liikkuja voi rasittaa itseään yli rajojensa esimerkiksi hiihtämällä kerralla useita kymmeniä kilometrejä. Erilaiset rasitusvammat ja venähdykset eivät tällöin ole poissuljettuja seuralaisia.Hiihtolomalla monella on aikaa nauttia liikunnasta enemmän kuin arkena. Moni innostuu urheilemaan jopa liikaa.

 

Talvilajit ja rasitusvammat sekä venähdykset

Tottumaton liikkuja voi rasittaa itseään yli rajojensa esimerkiksi hiihtämällä kerralla useita kymmeniä kilometrejä. Erilaiset rasitusvammat ja venähdykset eivät tällöin ole poissuljettuja seuralaisia.

- Rasitusvammoista ja venähdyksistä selviää yleensä lihaskuntovalmennuksella ja ohjauksella. Kuntoa kannattaa kuitenkin alkaa rakentaa pikkuhiljaa kohti riittävää lajitasoa, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka Mehiläinen Töölöstä, Helsingistä.

Yleisemmin loukkaantuvat nilkat, polvet, ranteet ja olkapäät. Kaatuessa otetaan kädellä vastaan ja telotaan ranne tai olkapää. Suunnanvaihdoslajeissa nilkat muljahtavat ja polvet vääntyvät.

 

Jos polvi naksuu vääntövamman jälkeen

Talviurheilulajeihin liittyvä luminen tai jäinen pinta altistaa nivelen vammoille, joissa erityisesti polven kierukka- ja nivelsidevaurioita syntyy runsaasti. Talvinen hitti, lumilautailu koettelee sekä polvien kierukoita että ristisiteitä, sillä lautailussa tapahtuu sekä nopeiden suunnanvaihdosten aiheuttamaa kiertoa, että tärähdyksiä ja hyppyjä. Lumilautakaatumisissa myös ranteet ovat usein vaarassa.

- Jos urheilija kuulee polven vääntövamman yhteydessä naksahduksen polvestaan ja polvi tuntuu myöhemmin löysältä, kyseessä voi olla leikkaushoitoa vaativa eturistisiderepeämä. Tapaturman jälkeisenä päivänä polvi tuntuu turvonneelta, kipeältä ja jäykältä, mikä saa monet hakeutumaan lääkäriin. Nivelkierukan repeämässä esiintyy kipua, lukkoilua ja napsumista sekä polvi turpoaa, kertoo ortopedi Ari Itälä Turun Mehiläisestä.

 

Talvilajitapaturmien hoito

Itälä pitää tärkeänä, että potilas aloittaa polven kuntoutuksen heti tapaturman jälkeen fysioterapeutin ohjauksessa, jotta polven liikelaajuus ja polviniveltä tukevien lihasten toiminta saadaan mahdollisimman nopeasti palautettua entiselleen. Seuraamme polven tilaa ja mikäli huomaamme polvessa löysyysoireita, kuten muljahtelua tai pettämisen tunnetta, edessä on leikkaus. Mikäli löysyysoiretta ei havaita, polvi paranee kuntoutuksella, jolloin leikkausta ei tarvita, Itälä kertoo

Mehiläisellä on yhdeksän sairaalaa Suomessa. Meillä pääset leikattavaksi nopeasti ilman pitkiä odotusaikoja. Sovitamme leikkausajankohdan joustavasti sinun aikatauluihisi parhaiten sopivaksi.

 

Lue lisää: