Ruusufinni eli acne rosacea on aikuisen ihon ihosairaus. Ruusufinnissä kasvoihin iilmestyy punoitusta, pieniä hiusverisuonia, tulehduspaukamia sekä märkäpäitä. Ruusufinniä esiintyy useimmiten 30–50-vuotiailla. 

Ruusufinnin oireet

Ruusufinni alkaa usein poskien punoituksella erityisesti lämpötilanvaihtelun yhteydessä, hikoillessa, juodessa alkoholia tai kuumia juomia sekä jännittävissä tilanteissa. 

Punoitus häviää hitaammin kuin tavallisessa punastumisessa ja siihen voi liittyä poskien turvotusta. Muita oireita ovat pysyvästi laajentuneet hiusverisuonet, tulehduspaukamat ja märkäpäät. 

Ruusufinni voi tulehduttaa ja arpeuttaa kasvoja, ja sen takia siihen kannattaa hakea hoitoa.

Mistä ruusufinni johtuu? 

Ruusufinnin perimmäistä syytä ei tunneta. Sen laukaisevia tekijöitä ovat ultraviolettisäteily, voimakkaat mausteet, alkoholi ja lämpötilanvaihtelut.

Usein tauti pahenee valon lisääntyessä keväällä. Alttius ruusufinniin ei häviä, ja tauti uusiutuu helposti. Taipumus ruusufinniin periytyy.

Miten ruusufinni eroaa aknesta?

Ruusufinni voi näyttää maallikon silmiin samalta kuin akne, mutta ihotautilääkäri erottaa ne toisistaan. Erottaminen on tärkeää myös siitä syystä, että akne ja ruusufinni reagoivat eri tavoin aurinkoon ja niiden hoito on osittain erilaista.

Aurinko usein helpottaa aknea, mutta ruusufinniä se yleensä pahentaa. Ruusufinni ei tee mustapäitä, kuten akne, ja se alkaa usein vanhempana kuin akne. Ruusufinni ja akne voivat  kuitenkin oireilla samalla ihmisellä, jopa samanaikaisesti. Toisinaan teini-iän aknesta kärsineelle puhkeaa keski-iässä ruusufinni.

Ruusufinnin hoito

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa suojautua hyvin auringolta ja lämpötilanvaihteluilta. Kovalla pakkasella kasvot kannattaa suojata esimerkiksi huivilla. Alkoholi on ruusufinnin merkittävä pahentaja, joten sen käyttöä kannattaa välttää.

Ihotautilääkäri voi määrätä ruusufinnin hoitoon tehokkaan paikallishoidon. Paikallishoitojen lisäksi ruusufinniä voidaan hoitaa aknen tavoin tetrasykliini-antibiooteilla ja isotretinoiinilla. 

Ehkäisypillerit eivät sovi ruusufinnin hoitoon. Kortisonivoiteet usein pahentavat ruusufinniä.

Ruusufinnin hoitaminen laserilla

Ruusufinniin liittyviä verisuonilaajentumia voidaan hoitaa laserilla. Laserhoito tuhoaa laajentuneet verisuonet, jolloin myös punoitus häviää.

Laserhoidon tulokset ovat yleensä hyviä. Pysyvän hoitotuloksen saavuttaminen saattaa vaatia useampia hoitokertoja tilanteesta riippuen.

Varaa aika Mehiläisen ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00. 

Tutustu myös Mehiläisen ammattitaitoisiin ihotautilääkäreihin.

Luo schema UKK-osiosta
Off