Toiminnallinen testaus Mehiläinen

Vaikka pitkän matkan juoksu onkin kestävyyslaji, myös juoksija hyötyy voimantuoton testauksesta. Urheilu Mehiläisessä keskitytään oikeanlaisen toiminnallisen kartoituksen kautta löytämään yksilöllinen ja suoritusta tukeva harjoitusohjelma.

– Mittaaminen on nykyajan trendi. Yleensä testataan sydän- ja verenkiertoelimistöön liittyviä juttuja, kuten sykettä tai laktaatteja. Kestävyysurheilija hyötyisi hyvin usein myös voimantuotannon ja toiminnallisuuden kartoituksesta, mitä moni tavoitteellisesti urheilevakaan ei aina muista, Urheilu Mehiläisen fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Jesse Talikka arvioi.

Toiminnallinen kartoitus auttaa juoksijaa tukiharjoittelussa

Liikehallintaa tai lihastasapainoa ei pitäisi Talikan mukaan tarkastella pelkästään linjausten näkökulmasta, vaikka nekin ovat tärkeitä.

– Kattavamman kuvan suorituksen optimoinnista saa testaamalla myös toiminnallista kartoitusta kuin silloin, jos keskitytään vaikkapa pelkän nilkan oikeaan linjaukseen. Yksi mittari ei kerro kaikkea.

Urheilu Mehiläisessä jo usean vuoden ajan urheilijoiden testauksia ja harjoitusohjelmia toteuttanut Talikka korostaa, että on hyvä huomioida, miten liike tuotetaan ja miten voimantuotto tapahtuu lajikohtaisesti. Juoksuharjoittelussa olisikin hyvä muistaa itse juoksun ja kehonhuollon lisäksi tukiharjoittelu, johon voi yksilöllisen testauksen kautta saada uusia näkökulmia.

– Esimerkiksi hieronta voi auttaa hetkellisesti, mutta sen tuoma helpotus ei poista alkuperäistä kireyden aiheuttajaa. Biomekaniikan rinnalla on hyvä muistaa lihasvoiman ja -aktivaation merkitys, Urheilu Mehiläisen fysioterapeutti Jaana Kyllönen lisää.

Koko vartalon liikehallinnalla on vaikutusta juoksuun

Juoksijalle alaraajan linjaukset ovat tärkeitä, mutta kyse ei ole pelkistä jaloista. Myös lantion ja ylävartalon hyvä liikehallinta mahdollistavat sen, että juoksu kuormittaa kehoa kestävällä tavalla.

– Vaikka juoksussa jalat ja keskivartalo ovat pääosassa, on muistettava myös ylävartalon hallinnan merkitys ja mahdollisten kireyksien tai heikkouksien vaikutus juoksuasentoon ja sitä kautta koko suoritukseen, Kyllönen kertoo.

On myös mahdollista, että nilkan huonoon asentoon saattaa vaikuttaa pakaran heikkous tai sitten on niin, että nilkan huono asento vaikuttaa pakaran heikkouteen. Kaikki lopulta vaikuttaa kaikkeen.

– Kun ylävartalo on erityisen kireä, saattaa rentouden puute vaikuttaa juoksuun. Jos vaikkapa istutaan 8–10 tuntia päivässä toimistotyön tai työmatkojen takia, lantio ja keskivartalo kuormittuvat helposti väärin, mitä ei juoksija itse alkuun välttämättä tule ajatelleeksi, Talikka kertoo.

Yksilöllisyys mukana juoksijan testauksen suunnittelussa

Testauslaitteet ja -menetelmät valikoidaan Urheilu Mehiläisen moniammatillisen asiantuntijatiimin toimesta sekä tapaus- ja lajikohtaisesti että yksilöllisesti. Jo testejä ja mittareita valitessa huomioidaan se, että jokainen urheilija on yksilö. Lopputuloksena urheilija saa itselleen niin lajin vaatimukset kuin omat henkilökohtaiset ominaisuudetkin huomioivan harjoitusohjelman.

– Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi kaikilla. Panostamme Urheilu Mehiläisessä sen vuoksi yksilöllisyyteen ja moniammatilliseen tekemiseen, jotta yhteistyössä urheilijan ja mahdollisesti myös valmentajan kanssa valitaan varmasti oikeat mittarit, Talikka muistuttaa.

Katso myös:

Valmistautuminen maratonille

Palautuminen osana treeniohjelmaa

Rustovaurio juoksijan polvikivun taustalla