Kyynärpään sijoiltaanmeno

Kyynärnivelen eli kyynärpään sijoiltaanmeno on onneksi harvinainen tapaturma, joka vaatii syntyäkseen aikamoisen onnettomuuden, esim. putoamisen. Nivel on kiireesti saatava paikoilleen, jotta hermot ja verisuonet eivät vaurioidu. Kyynärpään paikalleenasetus vaatii yleensä nukutuksen. Nivel on tämän jälkeen perinteisesti lastoitettu muutamaksi viikoksi, mutta aivan viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittaneet, että parempi lopputulos saavutetaan, kun niveltä ruvetaan välittömästi kuntouttamaan. Jälkimurheeksi jää joka tapauksessa usein pysyvä pieni ojennusvaje, jonka aiheuttama haitta on kuitenkin varsin lievä.

Soita mehiläisen päivystykseen

Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on vanhimpia kuvattuja urheilun aiheuttamia rasitusvammoja. Kyseessä on sormia ja rannetta ojentavien lihasten kiinnityskohdan kiputila kyynärpään ulkosivulla.

Tyypillisesti tenniskyynärpää syntyy mailapeleistä kuten tenniksestä, mutta voi syntyä monen muunkin urheilulajin seurauksena. Se on yksi yleisimmistä työperäisistä rasitusvammoista, esim. siivous- tai kokoonpanotyöt ovat tyypillisiä tenniskyynärpään aiheuttajia. Altistavina tekijöinä saattavat olla virheellinen lyöntitekniikka, väärän paksuinen mailanvarsi ja työelämässä yksitoikkoiset toistuvat työvaiheet.

Tenniskyynärpään oireet ja hoito

Tenniskyynärpäälle on tunnusomaista painettaessa tuntuva pistemäinen kipukohta lihasten kiinnityskohdassa. Edellä mainittujen lihaksien liiallinen kireys on perimmäinen syy kiinnityskohdan kipeytymiselle. Ranteen vastustettu ojentaminen myös yleensä tuottaa kipua kyseiseen kohtaan. Alkuvaiheen hoitona on lepo rasitusvamman aiheuttaneesta työ- tai urheilusuorituksesta ja kuurina syödyt tulehduskipulääkkeet. Liiallisen lihasjännityksen purkaminen fysioterapian ja potilaan itsensä tekemien venytysharjoitusten avulla.

Mahdolliset väärät suoritustekniikat tai vääränkokoiset välineet tulee pyrkiä korjaamaan ja yksitoikkoisten työvaiheiden rasittavuutta monipuolistamaan. Kyynärvarren ympärille kiristettävästä ns. tenniskyynärpäätuesta on usein apua. Tilanteen pitkittyessä ojentajalihasten kiinnityskohtaan pistetyillä kortisoni-puudutepistoksilla voidaan saada vaiva rauhoittumaan. Nämä yhdistettynä kuntoutukseen ja fysikaalisiin hoitoihin useimmiten parantavat tenniskyynärpään eikä leikkaushoitoihin ole tarvetta.

Varaa aika ortopedille

Tenniskyynärpään leikkaushoito

Pieni osa tenniskyynärpäävaivoista ei parane edellä mainituista tehokkaista konservatiivisista hoitokeinoista huolimatta. Silloin joudutaan leikkaushoitoon, jossa irrotetaan ojentajalihakset kiinnityskohdastaan. Leikkauksen jälkeen oikea jälkihoito ja riittävän aikaisin aloitettu kuntoutus on oleellisen tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Varaa aika ortopedille

Heittäjän kyynärpää

Heittoliikkeessä (esim. pesäpalloilijat ja keihäänheittäjät) kohdistuu kova rasitus kyynärpään sisäsivun nivelsiteisiin, jotka saattavat vähitellen "rispaantua" ja arpeutua huonolaatuisella ja kipuherkällä arpikudoksella. Vaivan taustalla on usein selvä heittoliikkeen tekniikkavirhe. Tila voi johtaa jopa nivelen lievään löysyyteen, joka taas pahentaa rispaantumisilmiötä. Jos tulehdushoidoista, nivelen tuennasta tai teippauksesta ei ole apua, joudutaan nivelsiteet "rakentamaan uudelleen" eli kiristämään ja vahvistamaan.