Olkapään hermopinne aiheuttaa olkapään särkyä. Hermopinne voi syntyä, kun kookkaiden kiertäjäkalvosinrepeämien yhteydessä hartian alueen ns. supraskapulaarihermo jää pinteeseen. Olkapään hermopinne voi kehittyä myös spontaanisti.

Olkapään hermopinne pitää tutkia. Jos kärsit olkapään kivusta ja särystä, varaa aika ortopedille.

Olkapään hermopinteen oireet ja tutkimukset

Hartian alueen supraskapulaarihermo, joka saattaa eri syistä jäädä pinteeseen, on sekä liike- että tuntohermo. Se toimii liikehermona kiertäjäkalvosimen lihaksista ns. supraspinatukselle ja subscapularikselle. Olkapään hermopinteen oireena on erityisesti olkapään särky.

Särky voi olkanivelessä aiheutua monestakin asiasta, minkä vuoksi erotusdiagnostiikka muihin kipuihin on hankalaa. Säryn syytä voidaan tutkia lihassähkötutkimuksella (ENMG) sekä magneettikuvauksella. Magneettikuva antaa epäsuoraa informaatiota tilanteesta paljastamalla muun muassa kyseisten lihasten ”rasvoittumisen” ja rappeutumisen, mikä voi johtua hermon huonosta toiminnasta. Kun tähän vielä liittyy selittämätön kipu, voi kyseessä olla hermopinne.

Lihassähkötutkimus on hyvä tutkimus hermojen toiminnan arvioinnissa, mutta juuri tässä tapauksessa se ei ole luotettava. Jos tutkimus paljastaa hermopinteen, se todennäköisesti pitää paikkansa. Toisaalta negatiivinen löydös ei välttämättä poissulje hermopinnettä. Viime kädessä päätös hoidosta tapahtuu kokeneen olkanivelkirurgin harkinnan perusteella suhteessa potilaan oireisiin ja tutkimuslöydöksiin.

Olkapään hermopinteen leikkaushoito

Olkapään hermopinteen leikkaustoimenpide tehdään tähystyksessä. Hermon kulkureitillä lapaluussa on anatominen kohta, jossa ahtautuma tapahtuu. Kyseessä on eräänlainen ohut ura, jonka kautta hermo kulkee. Uran päällä on sidekudossilta, joka voi ahtauttaa hermon. Leikkauksessa sidekudossilta katkaistaan ja hermo vapautetaan. Toimenpide kestää noin 20 minuuttia.

Hermon vapauttamisen jälkeen olkapäätä voi liikuttaa ja käyttää vapaasti kivun määrittelemissä rajoissa. Tosin on huomattava, että useimmiten vapautus tehdään jonkin muun leikkaustyypin yhteydessä, ja silloin tulee noudattaa kyseisen leikkauksen jatkohoito-ohjeita.