Koronavirus ja virusmuunnokset

Koronavirus, SARS-CoV-2, kuten muutkin virukset muuntuvat tyypillisesti koko ajan. Virusten lisääntyessä niiden perimässä tapahtuu mutaatioita eli muutoksia, ja osa näistä johtaa viruksen rakenteen ja toiminnan muutoksiin. Virusvariantit eli muuntuneet virukset voivat siis poiketa aiemmin levinneestä viruskannasta.

Koronaviruksesta kiertää tällä hetkellä useita eri virusmuunnoksia, joista osa leviää toisia koronamuunnoksia nopeammin.

Lue lisää:
Tarvitsetko koronatestin ja koronatodistuksen matkaa tai tapahtumaa varten? Toimi näin

Tunnistetut koronavirusmuunnokset

Muuntoviruksia tutkitaan ympäri maailmaa ja näin virusmuunnosten tartuttavuudesta, taudinaiheuttamiskyvyistä ja muista ominaisuuksista saadaan uutta tietoa. Laajan kansainvälisen seurannan avulla on pystytty tunnistamaan ja seuraamaan tiettyjä koronaviruslinjoja.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi virusmuunnosten leviämistä yhdessä sairaanhoitopiirien, EU:n tautiehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC), WHO:n ja eri maiden terveysviranomaisten kanssa. Muuntuneet koronaviruslinjat jaetaan kolmeen luokkaan.

Huolestuttavat virusmuunnokset 

Koronaviruslinjat, jotka leviävät muita tehokkaammin tai niillä on jokin muu epidemiaan vaikuttavaa ominaisuus, on WHO nimennyt huolestuttaviksi virusvarianttilinjoiksi, eng. variant of concern (VOC).

  • Alfa
    Joulukuussa 2020 Britanniasta löydetty koronamuunnos, joka kehittyi luultavasti aiemmin syksyllä 2020, tarttuu aiempia viruslinjoja herkemmin. Alfa-muunnoksesta tuli nopeasti vallitseva koronaviruslinja myös Suomessa, mutta Delta-muunnoksen nopean leviämisen myötä sen osuus on laskenut. 
  • Beeta
    Syksyllä 2020 kehittynyt Beeta-muunnos havaittiin Etelä-Afrikassa ja sitä esiintyy myös Suomessa. Beeta-muunnos voi tarttua aiempaa helpommin. 
  • Gamma
    Joulukuussa 2020 havaittu Gamma-muunnos saattaa olla muita viruskantoja tartuttavampi. Virusmuunnosa löydettiin Japanissa Brasiliasta palaavilla matkustajilla. Suomessa Gamma-muunnos todettiin ensi kerran helmikuussa 2021.
  • Delta
    Ensimmäisen kerran syksyllä 2020 Intiassa havaittu Delta-muunnos tavattiin ensimmäisen kerran Suomessa maaliskuussa 2021. Kesäkuun 2021 loppuun mennessä Delta-muunnos oli jo syrjäyttänyt Alfa-muunnoksen valtavariantin.
  • Omikron
    Marraskuussa 2021 Etelä-Afrikassa havaittu Omikron poikkeaa muista koronaviruslinjoista ja tiedot virusmuunnoksen ominaisuuksista tarkentuvat tutkimusten myötä. Omikron-virusmuunnosta on todettu myös Suomessa.

Lue lisää: 
Lisätietoa muuntuneista koronaviruksista (THL)

Tehostetun seurannan virusmuunnokset

Tehostetun seurannan alaisiksi virusvarianttilinjaksi, eng. variant of interest (VOI), voidaan luokitella paikallisen asiantuntija-arvion perusteella.

  • Lambda
  • Myy

Seurattavat signaalit 

Seurattaviksi signaaleiksi, eng. alerts for further monitoring, nimitetään niitä koronaviruslinjoja, joissa esiintyy mutaatioita ja joilla arvellaan olevan vaikutusta pandemiaan, mutta joiden vaikutuksista ei ole vielä tietoa.

Miten virusmuunnoksilta voi suojautua?

Virusmuunnosten leviämistä voidaan ehkäistä kuten aiemmin esiintyvän koronaviruksen leviämistä.

  • Oireiden ilmetessä mene tarvittaessa koronatestiin ja pysy muuten kotona.
  • Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin.
  • Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Käytä kasvomaskia varsinkin silloin, kun liikut paikoissa joissa on paljon muita ihmisiä.
  • Ota suositellut koronarokoteannokset ja käytä Koronavilkku-sovellusta.

Lue lisää:
Miten koronatartuntoja voidaan estää?
Ohjeita siivoukseen koronavirustartunnan ehkäisemiseksi (Työterveyslaitos)

Virusmuunnosten löytäminen

Muuntuneita koronaviruksia, kuten muitakin viruksia, tunnistetaan sekvensoimalla eli määrittelemällä viruksen perimä joko osittain tai kokonaan.

Käytännössä henkilön koronatestin ollessa positiivinen, se voidaan sekvensoida. Todetuista tartunnoista ei kuitenkaan sekvensoida kuin osa eli näytteistä valitaan otos.

Lue lisää: 
Koronavirustestit Mehiläisessä

Yhteistyötä koronanäytteiden sekvensoinnissa

Positiivisten koronanäytteiden sekvensoinnissa Mehiläinen tekee yhteistyötä Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin ja Vita Laboratorioiden kanssa.

Sekvensointimenetelmän avulla voidaan havaita pienimmätkin muutokset viruksen perimässä ja seurata näiden yleistymistä. Tunnetuimpien brittiläisten ja eteläafrikkalaisten muunnosten lisäksi nähdään tavallisesti useita muita muutoksia viruksen perimässä, mutta ne eivät aina johda viruksen käyttäytymisen muutoksiin, eikä kaikkien muutosten merkitystä vielä tarkemmin tunneta.

Mehiläisen toimintamallissa kaikille positiivisen koronatuloksen saaneille on mahdollista tehdä jatkotutkimus virusmuunnosten varalta.

Lue lisää:
Mehiläisen tutkimista positiivisista koronanäytteistä löytyi virusmuunnoksia

Minne löydetyistä virusmuunnoksista ilmoitetaan?

Löydetyistä muuntoviruksista ilmoitetaan tutkituille henkilöille, kuntien tartuntatautiviranomaisille sekä THL:n tartuntatautirekisteriin.

Lue lisää:
Muuntuneet koronavirukset (THL)

Sivu päivitetty 15.12.2021

Tarkistuspäivämäärä