Jalkapalloilua

Lapsella voi esiintyä tilapäistä polven aristusta ja kipua tapaturman tai rasituksen seurauksena. Mikäli polvi näyttää ulospäin normaalilta ja lapsi pystyy varaamaan polvelle, voi tilannetta seurata muutaman päivän ajan. Yleensä polvi paranee itsestään.

Liikunnan liiallinen kuormitus kasvuvaiheen aikana altistaa erityisesti alaraajojen rasitusvammoille. Yleisin nuorten rasitusvammoista on Osgood-Schlatterin tauti. Nuorilla voi esiintyä myös kipua polven etuosassa. Tällöin kyse voi olla polvilumpion rusto-osan vauriosta eli kondromalasiasta. Murrosiässä ilmenee toisinaan polven kasvukipua, jonka uskotaan liittyvän nopean kasvun vaiheeseen. 

Osgood-Schlatterin tauti lapsella

Osgood-Schlatterin tauti on yleisin nuorten rasitusvammoista ja usein syy paljon urheilevan kasvuikäisen lapsen tai nuoren polvikipuun. Tautia ilmenee erityisesti 12–15-vuotiailla, jolloin nuorilla on kiivaan pituuskasvun vaihe. 

Taudin oireita ovat rasituskipu, turvotus, kuumotus sekä kyhmyn kasvaminen sääreen. Kipu tuntuu juostessa ja hyppiessä. Rasitusvamma voi aiheuttaa ajoittaisia kipuvaiheita pituuskasvun päättymiseen saakka, eli noin 17–18-vuotiaaksi.

Osgood-Schlatterin taudin hoitona on rasituksen vähentäminen ja harjoittelun muokkaaminen vähemmän jännettä rasittavaksi.

Polvilumpion kondromalasia ja kasvukivut nuorilla

Kondromalasia tarkoittaa polvilumpion rusto-osan vauriota ja irtaantumista luisesta alustastaan. Kipu tuntuu erityisesti hyppiessä ja juostessa, toisinaan myös pitkään istuessa. Kondromalasia todetaan magneettikuvauksella. Varsinaista hoitoa tilaan ei ole. 

Erityisesti murrosikäisillä tytöillä ilmenee epämääräistä polven kipuilua, jonka katsotaan olevan ns. polven kasvukipua. Kipu liittyy nopean kasvun vaiheeseen. Kipu voi liittyä liikkumiseen, mutta saattaa esiintyä myös levossa. Kasvukipu menee yleensä ohi muutamassa viikossa tai kuukaudessa. 

Milloin lääkäriin?

Pienten tapaturmien aiheuttama polvikipu paranee yleensä itsestään. Jos polvi näyttää normaalilta ja lapsi pystyy varaamaan polvelle painoa, voi tilannetta seurata muutaman päivän ajan kotona. 

Jos polvikipu ei mene parissa päivässä ohi tai kipuun liittyy selkeitä ulkoisia oireita, kuten punotusta tai turvotusta, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos nivelvaivaan liittyy kuumetta, voi kyseessä olla bakteeriperäinen niveltulehdus, joka vaatii antibioottihoidon. 

Rasitusvammatapauksissa tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri antaa tarkemmat hoito-ohjeet ja neuvot harjoittelun muokkaamiseksi vähemmän polvea rasittavaksi. 

Varaa aika lääkäriin Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00. Voit olla myös yhteydessä Mehiläisen Digiklinikkaan