Lapsen masennus

Lapsen masennus on tärkeää huomata mahdollisimman pian, jotta lapsi saa hoitoa. Ajoissa aloitettu hoito lyhentää oireilua ja pienentää masennuksen uusiutumisriskiä. Masennusta esiintyy muutamalla prosentilla alle 13-vuotiaista lapsista.

Lapsen masennuksen oireet

Lapsen masennus voi oireilla eri tavoin. Lasten tyypillisiä masennuksen oireita ovat esimerkiksi:

  • mielialan lasku, alakuloisuus
  • vetäytyminen
  • ruokahaluttomuus
  • väsymys, innottomuus
  • uniongelmat
  • uhmakkuus
  • käytösongelmat
  • somaattiset oireet, kuten vatsa- tai pääkipu

Pieni vauvakin voi kärsiä masennuksesta. Vauvalla masennuksen oireita ovat erityisesti syömisvaikeudet. Vauva saattaa myös vetäytyä vuorovaikutuksesta ja esimerkiksi vältellä katsekontaktia. 

Mistä lapsen masennus johtuu?

Usein lapsen masennus liittyy perheen vuorovaikutuksen ongelmiin. On yleistä, että masentuneen lapsen perheessä on toinenkin masentunut, joko vanhempi tai sisarus. Ongelman kartoituksessa tuleekin huomioida koko perheen jaksaminen.

Lapsen masennuksen syy voi olla esimerkiksi se, että lapsen elämäntilanne on liian kuormittava, ja toisaalta keinot selviytyä vaikeista tilanteista ovat vähäiset. Jos lapsen tukiverkko ei kriisin kohdatessa ole tarpeeksi luja, vaikeudet voivat kärjistyä masennukseksi.

Lapsen masennuksen hoito

Lapsen masennuksen hoito on usein koko perheen hoitoa, sillä lapsi on harvoin perheen ainut masentunut. Jos vanhempi on masentunut, hyvää hoitoa lapselle on ohjata vanhempi hoitamaan omaa masennustaan. Lapsen masennuksen hoitokeinoja ovat esimerkiksi psykoterapia, musiikkiterapia sekä muut terapiamuodot.

Lapsen masennuksen hoidossa myös lääkehoito voi olla tarpeen. Ennen lääkityksen aloittamista seurataan usein ensin lääkkeettömien hoitojen tehoa.

Jos lapsellasi on masennuksen oireita, ota rohkeasti yhteyttä lastenpsykiatriin. Lastenpsykiatrille voi varata ajan suoraan ilman lähetettä. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00.

Tutustu myös Mehiläisen ammattitaitoisiin lastenpsykiatreihin.

Asiantuntijana lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Pekka Räisänen.