Madrid Atléticossa pelaava huippujalkapalloilija Giorgios Seitaridis matkusti Turun Mehiläiseen akillesjänneleikkaukseen, koska oma lääkäri tunsi Mehiläisen palvelut ja tiesi suositella Sakari Oravaa tiimeineen. Vuoden 2004 Euroopan mestarista lento Turkuun oli pieni vaiva, sillä onnistuneen leikkauksen myötä hän pääsee kohta takaisin pelikentille.

- Olen aivan valtavan iloinen, Giorgios Seitaridis sanailee sängyn laidalla hyväntuulisena. Leikkauksesta on kulunut vuorokausi ja kummatkin nilkat ovat paksuissa siteissä. Hoitajien tarjoama pyörätuoli ei miehelle silti kelpaa, hän haluaa mieluummin kävellä.

- Käveleminen sattuu hieman tikkien kohdalta, mutta kaikki on ok! On hienoa päästä vihdoin kuntoon. Akillesjänteissä oli kipua 24 tuntia vuorokaudessa niin kentällä, treeneissä kuin kotonakin. Aamuisin kipu oli erittäin kovaa ennen kuin lihakset lämpenivät. Söin kipulääkkeitä kuin leipää kuten urheilijoilla on tapana, Seitaridis virnistää.

Hän on siitä harvinainen jalkapalloilija, ettei nousujohteisella uralla ole sattunut loukkaantumisia. Akilles-vaivat alkoivat pikku hiljaa pari vuotta sitten, kun hän pelasi Moskovan Dynamossa, eikä muutto Espanjaan Madridin lämpöön tuonut helpotusta.

Lopulta kivut kävivät sietämättömäksi, varsinkin oikeassa jalassa, eikä juokseminen enää onnistunut. Leikkauspäätös tehtiin nopeasti, vain muutamia viikkoa aikaisemmin. Akillesjänneleikkaus Turun Mehiläisessä oli 26-vuotiaalle kreikkalaiselle ensimmäinen leikkaus koskaan. Hän kertoo odottaneensa operaatiota rauhallisin mielin.

- Luotin lääkäreihin ja tiesin saavani parasta hoitoa. Itse leikkaus kesti 40 minuuttia. Olin hereillä, mutta yhtään ei tuntunut. Parasta on, että tulin eilen ja kohta pääsen jo pois takaisin hotelliin. Olen huono sairastamaan, enkä halua olla yhtään enempää sairaalassa kuin on pakko.

- Huomenna käyn vielä lopputarkastuksessa ja sitten lennän kotiin Ateenaan. Madrid Atléticoon palaan kevään mittaan, Seitaridis suunnittelee innoissaan.

Rei'itys parantaa tulehtuneen jänteen

Ortopedian ja traumatologian dosentti Sakari Orava neuvoo potilasta malttamaan mielensä, vaikka olo on hyvä. Kävellä toki saa, mutta turistikierrosta Turun ympäri ei kannata ryhtyä suunnittelemaan. Orava kertoo, että akillesvaivat ovat yleisiä kestävyysurheilijoiden lisäksi juuri jalkapalloilijoilla.

- Akillesjännetulehduksen syynä on usein kova tekoalusta kuten tässäkin tapauksessa. Jänteisiin tehtiin puhdistusleikkaus ja niin kutsuttu radiofrekventtinen koblatioleikkaus. Siinä jänteeseen tehdään pieniä reikiä polttamatta kuitenkaan jännettä. Leikkaus voidaan tehdä puudutuksessa. Molempien jänteiden leikkaaminen yhtä aikaa vaatii selkäpuudutuksen.

- Rei'itys parantaa paksuuntuneen ja tulehtuneen jänteen aineenvaihduntaa ja purkaa siihen kertynyttä painetta. Tulehdus lievittyy ja jänne alkaa normalisoitua. Tarkkuutta vaativa operaatio perustuu paljolti kokemukseen. Pitää tietää, kuinka paljon rei'itetään ja puhdistetaan.

Seitaridis saa kotiin viemisiksi yksityiskohtaiset kuntoutusohjeet. Pienimuotoinen treeni on sallittua jo neljän viiden päivän kuluttua leikkauksesta, mikä ilahduttaa miestä kovasti.

- Vatsaa, pakaroita, reisiä ja ylävartaloa eli kaikkea mitä ei ole leikattu saa ensimmäiseksi ruveta liikuttamaan. Hikoilua aiheuttava kestävyysurheilu on sallittua parin viikon kuluttua, kun tikit on poistettu: aluksi uintia ja vesijuoksua, siten kuntosalia ja pyöräilyä. Juoksemaan pääsee kuuden viikon kuluttua ja jalkapalloa potkimaan parin kuukauden kuluttua. Näin se kokemuksen mukaan menee, Orava lupaa.

Tutkimustoiminta tuottaa jatkuvasti uusia hoitoja

Valtaosa Urheiluklinikan asiakkaista on tietysti kotimaasta, mutta maine on levinnyt ja puskaradio houkutellut tulijoita jopa Australiasta, Argentiinasta ja Japanista asti. Tunnettuja urheilutähtiä mahtuu joukkoon niin monia, ettei nimiä pysty tässä erikseen luettelemaan.

Nytkin heitä on peräti kaksin kappalein: Giorgios Seitaridiksen naapurihuoneessa lepäilee Englannin valioliigan pelaaja, joka tuli hakemaan apua hamstring-syndroomaan eli reiden takaosan krooniseen kipuun. Kiputila syntyy kovasta harjoittelusta ja helpottuu viimeistään kirurgin veitsellä, kun lihasta kiristävä peitinkalvo avataan.

- Teemme eniten polven tai olkapään tähystysleikkauksia ja nilkkaleikkauksia, mutta maailmalla meidät tunnetaan nimenomaan harvinaisempien jännevaivojen ja lihasrepeämien erityisosaamisesta. Kun paikalliset ortopedit eivät osaa enää auttaa, he lähettävät potilaat meille. - Hoitoon pääsee nopeasti, yleensä viikon, parin sisällä, mikä on monille tärkeää. Seuraavaksi odotellaan Madrid Atléticon argentiinalaissyntyistä maalivahtia, jolta leikataan etureiden lihasrepeämä, Sakari Orava kertoo.

Hän sanoo, että määrä tuo laatua. Urheiluklinikalla Turussa hoidetaan ja leikataan eniten urheiluvammoja Suomessa ja leikkaavia lääkäreitä on ennätysmäärä: seitsemän ortopediä ja yksi käsikirurgi. Tiimin tekemä kliininen tutkimustoiminta on ainutlaatuista suomalaiselle yksityissairaalalle.

Sakari Oravan johdolla 1990-luvun alkupuolella syntynyt tutkimusyksikkö tuottaa jatkuvasti uusia hoitokäytäntöjä, joista käydään kertomassa maailmalla ja samalla päästään kuulemaan, mitä muualla tapahtuu. Orava ja kaksi hänen kouluttamaansa ortopedia ovat piakkoin lähdössä muun muassa Kiinaan, minne on kutsuttu kaikki maailman johtavat urheiluvamma-asiantuntijat.

- Urheilijat eivät usko ohjeita vaan tekevät kaikkia päättömyyksiä, joten he ovat meille oikein hyvää tutkimusmateriaalia, Orava vitsailee.