Andréa Alvarez-Tarjasalo ja Noora Fagerström

Mehiläisen Pisto -podcastin Työterveyden uusi suunta -sarjan uusimmassa jaksossa Mehiläisen asiakkuuksien ja B2B-markkinoinnin johtaja Andréa Alvarez-Tarjasalo keskustelee Jungle Juice Barin perustajan ja sarjayrittäjä Noora Fagerströmin kanssa siitä, kuinka kasvuyrittäjä pitää huolta omasta ja henkilöstönsä hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Kuuntele podcast

Katso video

Vuonna 2010 perustettu Jungle Juice Bar on kasvanut kymmenen vuoden aikana vauhdilla. Tällä hetkellä baareja on yli 55 ja myös kansainvälistyminen on käynnissä. Ketjun yrittäjälle, Noora Fagerströmille kulunut vuosikymmen on ollut hektinen, mutta Noora kertoo olevansa tottunut vauhtiin:

- Olen aina ollut kova tekemään töitä. Parhaimmillaan minulla on ollut neljä työpaikkaa ja koulu ja treenaaminen siihen päälle, Noora kertoo ja jatkaa tämän vaatineen tietoista suunnittelua myös palautumisen osalta.

Nooralle hyvinvoinnista huolehtiminen lähtee perusasioista; liikunnasta, ravinnosta ja unesta. Hän liikkuu paljon, sillä se antaa hänelle energiaa, sekä auttaa saamaan ajatukset pois töistä. Terveellisen ruokavalion noudattaminen on hänelle lisäksi tärkeää, sillä se vaikuttaa vireystilaan ja väsymykseen. Noora ei kiellä itseltään herkuttelua, mutta pitää tärkeänä, ettei siihen jää koukkuun. Lisäksi hän korostaa oman unen tarpeen tuntemista, sillä se auttaa tasapainottamaan arkea toteutuman mukaan. Hän elää itse kiireistä arkea kolmen pienen lapsen ja vauhdikkaan yrittäjäuran keskellä, ja siksi välillä päivät venyvät pitkiksikin. Nooralle on tärkeää pyhittää viikonloput perheelle, liikunnalle ja palautumiselle ja siksi hän tekee usein töitä myös arki-iltaisin.

- Nukun arkena vähemmän ja siksi treenaan kevyemmin, sekä kiinnitän huomiota siihen mitä syön. Viikonloppuisin otan niitä sitten takaisin, eli nukun enemmän ja keskityn palautumiseen ja silloin teen myös kovempia treenejä.

Parhaiten Noora kertoo palautuvansa ystävien ja perheen kanssa, sekä ulkoillessa.

Yksilöllisyys korostuu hyvinvoinnista huolehtimisessa

Noora korostaa hyvinvoinnissa ja jaksamisesta huolehtimisessa yksilöllisyyttä. Ihmiset ovat erilaisia ja se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siinä missä hänen arkirytminsä saattaa toiselle tuntua päätähuimaavalta, kokee Noora itse saavansa siitä energiaa. Hän kuitenkin korostaa, että tämän rinnalla on tärkeä kuunnella omaa oloa ja osata rauhoittua, kun keho sitä vaatii.

Koska energiaa tuovat ja sitä syövät asiat eivät ole kaikille samoja, on Nooralle tärkeää työnantajana tuntea oma henkilöstönsä ymmärtääkseen näiden tarpeita. Kun tuntee työntekijät tarpeeksi hyvin ja oppii tunnistamaan väsymyksen tai ylikierroksen merkkejä heti niiden ilmetessä, pystyy tilanteisiin puuttumaan tarpeeksi ajoissa. Tässä korostuu erityisesti esihenkilöiden ja päälliköiden rooli näiden ollessa päivittäin tekemisissä työntekijöiden kanssa. Hän näkee joustavuuden työntekijöitä kohtaan tärkeänä ja onkin saanut siitä kiitosta henkilöstöltään.

Mielenterveyspalvelut osana työterveyshuoltoa

Jungle Juice Barien työntekijöistä suuri osa on melko nuoria, ja näistä osalle työelämän vaatimukset ja tahti ovat saattaneet tulla yllätyksenä. Kuitenkin halu pärjätä on usein kova ja tähän tasapainoiluun on auttanut esimerkiksi terapeutin kanssa juttelu. Noora itse kokee saaneensa terapiasta apua ja on siksi halunnut tarjota tämän mahdollisuuden myös työntekijöilleen:

- Mun mielestä jokaisen ihmisen pitäisi käydä terapiassa juttelemassa omia asioita läpi ennen kuin tilanne menee liian pitkälle. Moni havahtuu tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun ollaan jo burn-outin partaalla, mutta satsaamalla terapiaan etukäteen voi pitää itsestään ja työntekijöistä huolta.

Pandemia-aika on lisännyt mielenterveysongelmista johtuvien sairaspoissaolojen määrää ja Noora näkisikin, että työnantajilla olisi hyvä paikka tässä havahtua huolehtimaan jaksamisesta ja hyvinvoinnista entistä paremmin myös psyykkisellä puolella.

Noora kuitenkin huomauttaa, että on tärkeää tehdä ero väsymyksen ja uupumuksen välillä. Hän näkee, että terapiapalveluita on hyvä olla saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan, mutta matalamman kynnyksen palvelut saattavat toimia joissain tapauksissa paremmin:

- Aina ei välttämättä tarvita pitkää terapiajaksoa, sekin saattaa riittää, että käy vaan jonkun ulkopuolisen kanssa juttelemassa vaikka kerran.

Ylipäänsä sekä kasvuyrittäjän, että henkilöstön jaksamisessa Noora korostaa siis yksilöllisyyttä ja itseä kuormittavien sekä energiaa lisäävien tekijöiden tunnistamista. Liikunnan, ravinnon ja unen pyhää kolminaisuutta hän pitää tärkeänä, mutta korostaa erityisesti näiden välistä suhdetta sekä ehdottomuuden unohtamista:

- Ei kannata liikaa stressata, että nyt on nukkunut liian vähän tai syönyt huonosti, tai ettei ole ehtinyt liikkumaan, koska niitäkin ajanjaksoja tulee ja se täytyy hyväksyä. Keskitien löytäminen ja siinä pysyminen auttaa.