Muistisairauksien hoidossa lääkkeetön hoito on etusijalla ja edesauttaa toimintakyvyn ylläpidossa oli kysymys mistä tahansa muistisairaudesta. Sairaudesta riippuen hoitoon kuuluu myös lääkehoito, jolla on mahdollista hidastaa muistisairauden etenemisestä ja lievittää oireita.

Varhain aloitettu lääkehoito muistisairauksissa

Eri muistisairauksien mekanismit ja laukaisutekijät tunnetaan melko hyvin, joten varhaisessa vaiheessa aloitetulla lääkehoidolla saavutetaan suurin hyöty. Esimerkiksi varhaisessa vaiheessa aloitettu Alzheimerin taudin lääkitys hidastaa taudin kulkua ja lievittää sairauden oireita, vaikkakaan Alzheimerin tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Lue lisää: muistisairauksien lääkkeetön hoito

Takaisin muistisairauden hoito ja kuntoutus -sivulle

Lääkehoito Alzheimerin taudissa

Alzheimerin taudissa vaurioituvat ensiksi aivojen hermoverkot, jotka käyttävät asetyylikoliinia välittäjäaineena. Alzheimerin taudin lääkitys perustuu asetyylikoliinin hajoamista estäviin lääkkeisiin sekä glutamaatti -nimiseen välittäjäaineeseen vaikuttaviin lääkkeisiin. Näillä lääkkeillä parannetaan sairastuneen vireystilaa ja toimintakykyä sekä vähennetään käytösoireita. Lääkkeet voivat hidastaa sairauden etenemistä ja niiden avulla voidaan pitkittää kotona pärjäämisen aikaa.

Lue lisää: Alzheimerin tauti