Kohdunsuun sähkösilmukkahoidossa kohdunsuulta poistetaan kirurgisesti vakavat solumuutosalueet

Kohdunsuun sähkösilmukkahoito eli LOOP-hoito tehdään silloin, kun kolposkopiatutkimuksessa on varmistettu kohdunsuulla keskivaikeita tai vaikeita solumuutoksia.

Hoidon tarkoitus on poistaa kirurgisesti muutosalueet LOOP- eli sähkösilmukkahoidolla tai laserilla. Näin voidaan ehkäistä muutosten pahentuminen ja pienentää kohdunkaulan syövän riskiä. Lieviä solumuutoksia ei aina poisteta, sillä niillä on taipumus seurannassa parantua itsestään.

Hoidon jälkeen suunnitellaan seuranta, sillä solumuutosten esiasteet uusiutuvat osalla potilaista. Hoito ei vaikuta hedelmällisyyteen, mutta saattaa lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Hyvä huomioida, että vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee kohdunsuun sähkösilmukkahoitoja. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan asiantuntijan vastaanotolle toimenpidearvioon.

Varaa aika gynekologille

Mitä kohdunsuun sähkösilmukkahoidossa eli LOOP-hoidossa tapahtuu?

Kohdunsuun sähkösilmukkahoito eli LOOP-hoito tehdään kolposkopiatutkimuksessa gynekologin vastaanotolla. Hoidon aikana kohdunsuu puudutetaan ja solumuutosalueet poistetaan sähkösilmukalla.

Solumuutosalue pyritään poistamaan kokonaan ja poistettu näyte lähetetään patologille diagnosoitavaksi.

Puudutus tekee itse toimenpiteestä kivuttoman, mutta lääkäri voi suositella kipulääkitystä ennen toimenpidettä otettavaksi. Osa tarvitsee kipulääkettä vielä seuraavanakin päivänä.

Toimenpiteen lopuksi leikattujen alueiden vuoto tyrehdytetään ferrikloridiliuoksella ja suonenpäät polttavalla instrumentilla. Yhteensä toimenpidevastaanotto kestää noin 30–60 minuuttia.

Kohdunsuun sähkösilmukkahoidon jälkeen

Kohdunsuun sähkösilmukkahoidon jälkeen voi ilmetä jälkivuotoa 5–7 vuorokautta, eikä tuona aikana suositella uimista, kylpemistä tai yhdyntää. Osalla on LOOP-toimenpiteen jälkeisinä päivinä lievää alavatsakipua, jota voi helpottaa tavallisilla kipulääkkeillä.

LOOP-hoidon jälkeen voi jatkaa päiväänsä normaalisti, eikä sairaslomalle ole yleensä tarvetta. Jos vuoto yltyy toimenpiteen jälkeen hyvin runsaaksi, kannattaa ottaa yhteys hoitaneeseen lääkäriin tai naistentautien päivystykseen.

Jatkohoito suunnitellaan patologin diagnoosin avulla. Jatkohoito voi tarkoittaa esimerkiksi papa-seurantaa tai kolposkopia-kontrollia.

Näin varaat ajan kohdunsuun sähkösilmukkahoitoon

Gynekologi ohjaa kohdunsuun sähkösilmukkahoitoon silloin, kun kolposkopiassa eli kohdunsuun tähystyksessä on todettu keskivaikea tai vaikea solumuutos kohdunsuulla. On hyvä huomioida, että vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee kohdunsuun sähkösilmukkahoitoja. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan asiantuntijan vastaanotolle toimenpidearvioon.

Varaa aika gynekologille

Asiantuntijana artikkelissa LL, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen.

Luo schema UKK-osiosta
Off