Kohdunsuun tähystys eli kolposkopia auttaa tunnistamaan solumuutoksia ja kohdunkaulan syövän esiasteita

Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys on tutkimuksellinen toimenpide, jonka tarkoituksena on löytää solumuutoksia ja kohdunkaulan syövän esiasteita. Kohdunsuun tähystys eli kolposkopia tehdään, jos HPV- eli papilloomavirustesti on toistuvasti positiivinen tai papakokeessa on solumuutoksia.

Vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee kohdunsuun tähystyksiä. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan asiantuntijan vastaanotolle toimenpidearvioon.

Varaa aika gynekologille

Kolposkopiassa tutkitaan suurentavan mikroskoopin avulla kohdunsuu, emätin ja ulkosynnyttimet. Jos tutkimuksessa löydetään solumuutosalueita, niistä otetaan pieni koepala patologin tutkittavaksi.

Kohdunsuun tähystys on tutkimuksellinen toimenpide, jonka tarkoituksena on löytää solumuutoksia ja kohdunkaulan syövän esiasteita. Kohdunsuun tähystys eli kolposkopia tehdään, jos HPV- eli papilloomavirustesti on toistuvasti positiivinen tai papakokeessa on solumuutoksia. Toistuvia yhdyntään liittyviä verenvuotoja tutkitaan myös kolposkopian avulla. Kolposkopia on aiheellinen myös silloin, jos kohdunsuulla todetaan epäselvä tuumori.

Mitä kolposkopiassa tapahtuu?

Kolposkopiaan eli kohdunsuun tähystykseen ei tarvitse erikseen valmistautua. Kuukautisvuodon aikana tutkimusta ei kannata tehdä.

Toimenpide tehdään tavallisessa vastaanottohuoneessa. Lääkäri vie emättimeen tähystimen eli spekulan, jonka avulla saa hyvän näkyvyyden kohdunsuulle ja emättimen pohjaan.

Lääkäri penslaa limakalvoja etikkaliuoksella ja jodilla, joka värjäävät mahdolliset solumuutosalueet tarkemmin havaittaviksi. Muutosalueista lääkäri voi arvioida solumuutosten vaikeusastetta. Värjäytyviltä alueilta otetaan pienellä erikoisinstrumentilla koepala, jonka avulla patologi antaa diagnoosin.

Tutkimus on yleensä kivuton, joskin koepalan ottaminen voi hieman nipistää. Kolposkopia kestää tyypillisesti noin 15–30 minuuttia.

Lisäksi kolposkopiaa käytetään kondyloomien hoidossa. Kondyloomia voidaan laseroida ulkosynnyttimien, emättimen seinämien ja emättimen pohjukasta tai kohdun suun alueelta.

Kolposkopian jälkeen

Kolposkopian eli kohdunsuun tähystyksen jälkeen voi palata saman tien tavalliseen arkeen, kuten töihin tai jopa urheilemaan. Jälkivuotoa voi ilmetä muutaman päivän ajan. Sinä aikana ei suositella uimista, kylpyä eikä yhdyntää.

Näin varaat ajan kolposkopiaan

Gynekologi ohjaa kolposkopiaan yleensä silloin, jos HPV-testi on toistuvasti positiivinen ja / tai papa- eli irtosolukokeessa todetaan muutoksia. On hyvä huomioida, että vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee kohdunsuun tähystyksiä. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan asiantuntijan vastaanotolle toimenpidearvioon, jossa lääkäri arvioi tilanteen ja ohjeistaa jatkosta.

Varaa aika gynekologille

Asiantuntijana artikkelissa LL, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen.

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
Off