Olkapään vaivojen ja vammojen hoitomahdollisuudet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Uudet tähystyskirurgiset menetelmät mahdollistavat sellaisten vaivojen hoidon, jotka vielä muutama vuosi sitten olisivat jääneet hoitamatta.

Olkapään tähystyskirurgian ansiosta potilaan ei tarvitse enää yöpyä sairaalassa, sillä suuri osa olkapään leikkauksista, myös osa avoleikkauksista, voidaan hoitaa ns. päiväkirurgisesti. Päiväkirurgia tarkoittaa sitä, että potilas tulee aamulla hoitopaikkaan ja kotiutuu muutaman tunnin kuluttua toimenpiteestä. Tähystysleikkauksen pienet haavat sekä nykyaikaiset anestesia- ja kivunhoitomenetelmät mahdollistavat samana päivänä kotiutumisen.

Koska olkapääleikkaukseen jos olkapää menee sijoiltaan?

Olkanivelen sijoiltaanmenon jälkeen voi kehittyä toistuva sijoiltaanmenotaipumus. Mitä nuorempi ja aktiivisempi henkilö on, sitä todennäköisempää on, että olkapäähän tulee ennen pitkää ongelmia. Joskus voimakkaat toistuvat ääriliikkeet aiheuttavat nivelen löysyyttä.

Ennen leikkausta ei välttämättä ole selvää, voidaanko vaiva hoitaa avoleikkauksella vai tähystysleikkauksella. Tällöin ensin suoritettu tähystys auttaa kirurgia leikkaustavan valinnassa.

Koska olkapääleikkaukseen olkapään jännevammoissa?

Kiertäjäkalvosimen vaivat ovat yleensä vanhempien ihmisten ylemmän lapalihaksen (supraspinatus) jänteen ongelmia. Tyypillisiä ovat tällöin olkapään asentokivut öisin ja yläraajan sivulle nostamiseen liittyvät kivut tai jopa se, että käden nostaminen ei onnistu. Yleensä näitä vaivoja pyritään hoitamaan ensin levolla, lääkkeillä ja kortikoidi-puuduteinjektioilla. Vaivojen pitkittyessä tulee kyseeseen leikkaushoito.

Kiertäjäkalvosimen jänne voi olla ahtaalla olkalisäkkeen luisen nokan alla (ahdas olka). Leikkauksessa tämä nokka poistetaan. Nykyisin tämä toimenpide tehdään yleensä tähystämällä. Tähystyksestä toipuminen on nopeampaa kuin avoleikkauksen jälkeen, mutta pitkäaikaistulos saavutetaan kuitenkin samaa tahtia lähikuukausien aikana.

Kiertäjäkalvosimen jänne voi revetä melko pienessäkin tapaturmassa. Tällöin taustalla on jo iän mukanaan tuomaa jänteen rappeumaa, jolloin jänne ei ole enää yhtä vahva kuin nuorella. Tästä syystä vammaa ei yleensä hyväksytä vakuutustapahtumaksi. Välineistöjen kehittymisen myötä pystytään näitäkin ongelmia hoitamaan entistä useammin tähystämällä.

Olkapääleikkauksesta toipuminen

Olipa leikkaus tehty tähystyksellä tai avoleikkauksella, toipuminen vie suunnilleen saman ajan. Hoidetun vaurion laatu ratkaisee toipumisajan.

Tähystysleikkauksen jälkeinen sairasloma on useimmiten lyhyempi kuin avoleikkauksen jälkeen. Tietyt kudosparanemisen lainalaisuudet eivät tosin riipu leikkaustekniikasta: kun leikkauksessa on esimerkiksi kiinnitetty revennyt jänne luuhun, tarvitaan yhtä paljon aikaa jänteen kiinnikasvamiseen leikkausmenetelmästä riippumatta. Yksi tähystysleikkauksen etu perinteiseen avoleikkaukseen verrattuna on huomattavasti pienempi haavatulehduksen riski. Haavatulehduksia esiintyy olkapään tähystyskirurgian jälkeen erittäin harvoin.

Tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että myöhäishoitotulokset ovat yhtä hyvät sekä avo- että tähystyskirurgian jälkeen. Tähystyskirurgiassa käytetään runsaasti erikoisinstrumentteja, jotka ovat kehittyneet suurin harppauksin viime vuosina. Mehiläisen sairaaloissa on käytettävissä kaikki tarvittava välineistö, jota nykyaikainen olkanivelen tähystyskirurgia vaatii. Ortopedien ja muun henkilökunnan jatkuvalla kouluttautumisella Mehiläinen pyrkii varmistamaan pysymisensä tähystyskirurgian aallonharjalla.

Leikkauksen lopussa olkapäähän asetettu pieni muoviletku ja siihen yhdistetty automaattinen kipupumppu on iso apu leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa. Kipupumpun kautta potilas saa tasaisesti pienen määrän puudutusainetta leikkausalueelle. Näin hän pärjää yleensä seuraavaan päivään tavallisilla suun kautta otettavilla kipulääkkeillä.

Lue lisää:

Olkapään kuntoutus

Olkapään uusintaleikkaus

Jos uusintaleikkaukseen joudutaan, on syynä useimmiten kudosten heikkous, ei edellisen leikkauksen epäonnistuminen.

Toinen syy uusintaleikkaukseen voi olla tähystyksessä niin pieneksi todettu vaurio, että sitä kannattaa ainoastaan kuntouttaa. Tässä piilee virhearvion mahdollisuus: joskus on vaikeaa päätellä, mikä hoidoista olisi paras.

Olkapään vaivojen kirurginen hoito on yleensä kiitollista sekä potilaan että lääkärin kannalta.

Lue lisää:

Ortopedin haastattelu: Olkapäävammojen hoito leikkauksella - koska leikkaus on tarpeen?

Olkapääkipu - yleisimmät syyt

Olkapään kuntoutus leikkauksen jälkeen