Solisluu menee sijoiltaan tyypillisesti kaatumistilanteissa. Olka-solisluunivelen sijoiltaan meno voi tapahtua hartialle kaatuessa esimerkiksi kontaktiurheilussa tai silloin, kun kaatuu pyörällä hartia edellä.

Sijoiltaan menneen solisluun oireina ovat äkillinen kipu ja solisluun pään turvotus. Lievässä tapauksessa oireena on vain olka-solisluunivelen kipu. Hankalassa tapauksessa solisluun pää voi törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkua etu-taka-suunnassa olkapäätä liikuttaessa.

Sijoiltaan menneen solisluun korjaaminen

Nivelen sijoiltaan menot voidaan luokitella viiteen eri asteeseen. Ensimmäisen ja toisen asteen vaivat hoidetaan aina ilman leikkaushoitoa. Kolmannen asteen sijoiltaan menossa solisluun pää on noussut selvästi ylös paikoiltaan. Myös näistä suurin osa paranee itsestään ajan kanssa, ja vahingoittuneeseen kohtaan jää ainoastaan pieni kyhmy.

Neljännen ja viidennen asteet vammat aiheuttavat usein niin suurta vaivaa, että ne joudutaan kiinnittämään paikoilleen leikkauksella. Jos solisluu törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkuu haitallisesti olkapään liikkeissä, voidaan solisluu kiinnittää uudelleen paikoilleen. Kiinnitykseen on useita eri menetelmiä. Modernissa tekniikassa kiinnitys suoritetaan tähystystoimenpiteenä. Tällöin korppilisäkkeen revenneet nivelsiteet rakennetaan uudelleen pitämään solisluuta paikoillaan.