Peräpukamat

Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus ja myös yleisin peräsuoliverenvuodon syy. Peräaukon alimmassa osassa, ns. anaalikanavassa, on limakalvon paksunnoksista muodostuvia eräänlaisia tyynyjä, jotka auttavat pitämään aukon tiiviinä. Pitkällinen ponnistelu esimerkiksi ulostamisen yhteydessä voi löystyttää tyynyjen tukikudosta, jolloin tyynyjen limakalvoissa kulkevat verisuonet laajenevat ja muodostuu peräpukamia.

Peräpukamia voi esiintyä peräaukon sulkijalihaksen sisäpuolella (sisäiset peräpukamat) tai itse peräaukon suulla (ulkoiset peräpukamat). Peräpukamat voivat olla hyvinkin vaivalloisia ja aiheuttaa oireita, esimerkiksi kutinaa, ärsytystä, verenvuotoa ja kipua. Ne ovat kuitenkin täysin vaarattomia.

Peräpukamien kumilenkkihoito on yleinen ja vaivaton hoitomuoto sisäisiin peräpukamiin. Tätä toimenpidettä kutsutaan usein myös Barronin ligaatioksi.

Peräpukamien oireet

Peräpukamien koko ja niiden aiheuttamat oireet, kuten ulos työntyminen, verenvuoto, kutina tai kipu, saattavat vaihdella. Jos verenvuoto on runsasta, häiritsevät vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta, pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä tai sinulla esiintyy kovaa äkillistä kipua, on syytä varata aika lääkärille

Varaa aika gastrokirurgille

Diagnostiikka on peräpukamien hoidossa yksinkertaista. Peräaukko tunnustellaan ja tutkitaan potilaan ollessa kylkiasennossa tutkimuspöydällä, jotta tiedetään, tuntuuko siinä muuta poikkeavaa. Tämän jälkeen katsotaan lyhyellä tähystimellä peräaukon kanava, jotta nähdään minkä tyyppisiä pukamat ovat. Samalla nähdään myös onko kanavassa oireena haavaumaa.

Lue myös:
Paksusuolen tähystys

Oireettomien peräpukamien hoito

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa, sillä peräpukamat liittyvät usein ulostamisen yhteydessä ponnisteluun. Turhan ponnistamisen tarvetta voidaan vähentää harrastamalla liikuntaa ja syömällä kuitupitoista ruokaa, eli esimerkiksi täysjyvätuotteita ja kasviksia.  

Jos pukamiin liittyy vaivoja, on hygienia ensiarvoisen tärkeää. Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Kuivaus tulisi tehdä mahdollisimman hellävaraisesti, esimerkiksi kostutetulla pyyhkeellä. Lämmin suihku suunnattuna suoraan peräaukkoon saattaa helpottaa kipua. Myös istumakylvyt voivat rauhoittaa aluetta.

Peräpukamavoiteita saa apteekista tilapäiseen oireiden lievitykseen, mutta pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Ulos luiskahtaneita kivuttomia pukamia voi työntää varovasti takaisin. Kertakäyttöhanskat voivat olla näppärät ottaa avuksi sisään työntöön.

Mikäli pukamien kotihoito ei toimi, eivätkä oireet helpota, suosittelemme varaamaan ajan vastaanotolle, jossa lääkäri arvioi hoidon tarpeen ja parhaiten sopivan hoitomuodon.

Varaa aika gastrokirurgille

Peräpukamien hirttohoito

Jos pukamassa on äkillinen, kivulias hyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukaman ja puristaa hyytymän pois. Yleisin peräpukamien hoito on kumirengashoito. Tätä hoitoa käytetään etenkin silloin, jos pukamat vuotavat usein.  

Kumilenkkihoidossa asetetaan yleensä tiukat kumilenkit 1–3 suurimman pukaman tyveen. Kumirenkaat ikään kuin ”ammutaan” pukamien tyveen peräsuolentähystyksen yhteydessä. Tämä tapahtuu viemällä pukama erityisen imulaitteen sisään, mikä mahdollistaa kumilenkin paikalleen laiton. Pukamakudos menee kuolioon, ja noin 5–10 päivän kuluttua limakalvolle alkaa muodostua arpikudosta.

Seuraavan viikon aikana tämä kumilenkkihoito tekee tehtävänsä, eli se hirttää ja kuivattaa pukaman, jolloin pukaman kanta menee kuolioon ja kuivuu. Pukama irtoaa kumilenkin kanssa pois itsestään. Itse hoitotoimenpide on varsin nopea ja yleensä lähes kivuton ja toimenpiteen jälkeen potilas pääsee saman tien kotiin.

Hoito voidaan uusia noin kuukauden kuluttua, jos pukamia on vielä jäljellä. Kumilenkkihoito, eli peräpukamien hirtto ei edellytä mitään erityistä ruokavaliota, eikä suolta tarvitse erikseen tyhjentää. 

Peräpukaman seuranta kotona

Kumilenkkien asettamisen jälkeen peräaukon seudussa voi tuntua täyttävää tunnetta tai pientä kipua muutaman päivän ajan. Tarvittaessa sairauslomaa kirjoitetaan potilaan työnkuvan mukaan. Joskus voidaan tarvita useampia hoitokertoja. Tällöin uusintahoito tehdään noin neljän viikon kuluttua. Ota viipyilemättä yhteyttä lääkäriin, mikäli toimenpiteen jälkeen esiintyy jatkuvaa kovaa kipua.

Peräpukamien leikkaushoito

Kirurgiseen leikkaushoitoon päädytään harvoin. Ainoastaan silloin, jos pukamat ovat jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella tai potilaan vuodot ovat runsaat, voidaan leikkausta harkita. Toimenpiteen tekee yleensä yleiskirurgi tai gastroenterologiaan erikoistunut kirurgi.

Varaa aika gastrokirurgille

Peräpukamaleikkauksen eteneminen

Yleisin peräpukamaleikkaus on niin sanottu Milliganin leikkaus, jossa pukamat joudutaan poistamaan kokonaisuudessaan. Ulkoiset peräpukamat voidaan hoitaa polttamalla ne laserlaitteella. Toimenpide tehdään joko selkäydinpuudutuksessa tai paikallispuudutuksessa ja sedaatiossa. Kunnollinen vatsan tyhjentäminen on tärkeää ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan muutaman tunnin ajan ja kotiutuminen tapahtuu jo samana päivänä. Leikkauksen jälkeiseen aikaan kotiin on hyvä varata viilentäviä kylmäpusseja, sillä kipua saattaa esiintyä.

Pukamien kohdalle jää tällöin avoimet, verestävät haavapinnat. Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Joskus tehdään ns. THD-toimenpide, missä pukamat ja niihin verta tuovia suonia ommellaan kiinni. Silloin verestäviä haavapintoja ei jää. Kaikille ei THD-toimenpide kuitenkaan ole riittävä, ja se toimiikin parhaiten sisäisten pukamien hoitoon.

Haavanhoito peräpukamaleikkauksen jälkeen

Suihkuta leikkausalue aina WC-käyntien yhteydessä, kunnes haavat ovat parantuneet. Peräaukkoa suihkutetaan myös huolellisesti aina ulostamisen jälkeen. Haavapinnat saattavat erittää verensekaista nestettä noin kolmen viikon ajan. Käytä sidettä niin kauan, kun esiintyy vuotoa.

Jos erite on pahanhajuista tai märkäistä, peräaukkoa on suihkutettava useammin. Saunassa voi käydä viikon kuluttua leikkauksesta.

Liikkuminen ja ravinto peräpukamaleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen saa kävellä vapaasti. Raskaampaa urheilua voi harrastaa 2–3 viikon kuluttua. Istuminen voi olla alussa hankalaa. Sitä helpottaa istuminen pehmeällä tyynyllä tai renkaan (esim. uimarengas) päällä.

Ruokavalio voi olla tavallinen, mutta vettä tulisi juoda runsaasti. Suolen pitäisi toimia kolmen vuorokauden kuluessa leikkauksen jälkeen. Aluksi voi olla hyvä käyttää ulostetta pehmittävää lääkettä.

Kivunhoito peräpukamaleikkauksessa

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen aina tarvittaessa.

Hero 3.0
Background color
Green
Description
Peräpukamia voi esiintyä peräaukon sulkijalihaksen sisäpuolella tai itse peräaukon suulla. Peräpukamat voivat olla hyvinkin vaivalloisia ja aiheuttaa oireita, esimerkiksi kutinaa, ärsytystä, verenvuotoa ja kipua.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
Off
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off