Yläluomileikkaus tuo apua veltostuneeseen yläluomeen

Yläluomi veltostuu kaikilla iän myötä. Muutos tapahtuu hitaasti ja vaatii korjausta viimeistään silloin, kun laskeutunut iho estää näkemisen. Korjausleikkaus laajentaa näkökenttää ja piristää ilmettä.

Myös perinnölliset tekijät määräävät, missä iässä yläluomet alkavat veltostua. Suunnilleen viidenkymmenen vuoden iässä moni huomaa peiliin vilkaistessaan muutoksen: yläluomet näyttävät laskosverholta ja kulmakarvatkin lähenevät ripsiä.

– Sekä ihossa että ihonalaisessa kudoksessa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, joiden seurauksena ihon kimmoisuus vähenee, kertoo silmäkirurgi, LKT Kaarina Vannas Töölön Mehiläisestä.

Myös plastiikkakirurgit korjaavat veltostuneita yläluomia eli niin sanottuja lippaluomia. Korjausleikkausta pohtiva voi hakeutua yhtä hyvin silmäkirurgin kuin plastiikkakirurgin vastaanotolle.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Varaa aika silmätautien erikoislääkärille

– Leikkaustekniikat ja lopputulos ovat molemmilla erikoisaloilla samanlaiset. Tärkeää on tehdä yläluomileikkaus oikein eli poistaa vain ylimääräinen veltostuma ja kohdistaa hoito lippaluomen aiheuttaviin tekijöihin, sanoo plastiikkakirurgi Stephan Dietz.

Lippaluomen hoito yläluomileikkauksella

Esitutkimuksessa lääkäri selvittää ongelman luonteen ja vaikeusasteen. Yläluomileikkaus tehdään tavallisesti lippaluomen hoitamiseksi.

– Joskus yläluomi laskeutuu niin paljon ohimoiden puolella, että se estää näkemisen. Kela korvaa kymmenisen prosenttia kuluista silloin, jos yläluomileikkaus tehdään lääketieteellisin perustein, Vannas kertoo.

Tyypillinen potilas on alle viisikymppinen nainen tai yli kuusikymppinen mies, joka hakee esteettistä kohennusta ulkonäköönsä.

– Yläluomi veltostuu kaikilla ikääntyvillä, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. On parempi korjata lippaluomi ajoissa. Työikäisenä teetetty korjaus ehtii tuottaa pidempään iloa kuin eläkeikään ja pakon sanelemaksi jätetty leikkaus, Dietz katsoo.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Yläluomileikkauksen kulku

Yläluomileikkauksessa poistetaan ylimääräinen ihokudos millimetrin tarkasti. Iän myötä veltostumaa tulee muutamista millimetreistä noin kahteen senttiin.

– Varsinkin aiemmin tehtiin se virhe, että ihoa poistettiin liikaa. Olen nähnyt epäluonnollisiksi muotoiltuja, liian piukkoja silmäluomia, joita ihmisen on vaikea saada kiinni edes nukkuessaan, Dietz sanoo.

Poistettava ihoalue piirretään leikattavalle alueelle ennen toimenpidettä. Jokaiselle potilaalle tehdään yksilöllinen suunnitelma, johon vaikuttaa silmäalueen kudoksen rakenne. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä silmäluomipoimu muotoillaan ja iho suljetaan ompeleilla.

– Joskus on tarpeen avata ihonalaisia rasvatyynyjä, jos ne pullottavat silmäluomien alueelle. Ylimääräisen rasvan poisto tehdään samasta viillosta kuin yläluomen korjaus, Vannas kertoo.

– Toisaalta yläluomista voi joskus hävitä rasvakudosta, jolloin luomi veltostuu, täyteläisyys häviää ja silmä painuu kuoppaan. Silloin on tarpeen lisätä rasvaa yläluomien alueelle, Dietz lisää.

Yläluomileikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen ei ole kipua, mutta turvotusta esiintyy viikosta kahteen viikkoon. Aikataulussa on yksilöllisiä eroja. Antibioottisalvaa määrätään tarvittaessa haava-alueille viikoksi. Sairauslomaa tarvitaan 1–2 viikkoa toipumisprosessin ja työn mukaan.

Lue lisää:
Hyvä suunterveys helpottaa leikkauksesta toipumista

Eroon riippuluomista?

Lääkäri arvioi yhdessä asiakkaan kanssa, millainen korjausleikkaus tuo parhaan tuloksen. Osa ihmisistä hakeutuu vastaanotolle siksi, että silmäluomet tuntuvat painavilta, ja otsaa joutuu nostamaan jatkuvasti, jotta silmät pysyvät auki. Otsan jännittämisestä voi seurata päänsärkyä.

Ammattilaisen tehtävänä on erottaa, milloin yläluomen ongelma liittyy veltostuneeseen ihokudokseen, milloin yläluomen kohottajalihaksen vajaatoimintaan, jonka seurauksena riippuluomet hiljalleen kehittyvät.. Kun kohottajalihas ei nosta yläluomea auki, toinen tai molemmat yläluomet riippuvat. Jos luomi painuu yli mustuaisaukon, silmällä ei näe.

– Riippuluomet korjataan kiinnittämällä ja/tai lyhentämällä yläluomen kohottajalihasta siten, että yläluomi aukeaa taas normaalisti. Tarvittaessa tehdään samassa yhteydessä perinteinen yläluomileikkaus, Vannas kertoo.

Kolmas syy painuneille luomille voi olla laskeutuneet kulmakaaret, joiden hoitona on kulmakaarien kohotus tai joskus otsan kohotus tähystystekniikalla.

Varaa aika yläluomileikkaukseen

Silmän alueen korjausleikkausta suunnitteleva voi valita Mehiläisessä itselleen sopivimman ajankohdan, joka vaikeuttaa vähiten työtä ja muuta elämää.

Toimenpiteitä tekevät huippuammattilaiset, joilla on pitkä kokemus silmäkirurgian ja plastiikkakirurgian erikoisaloilta.

– Kasvot ovat niin näkyvä osa ihmistä, että jokainen haluaa parhaan mahdollisen lopputuloksen, sanovat Vannas ja Dietz.

Lippaluomien ja riippuluomien korjauksessa olleet ihmiset ovat saaneet ympäristöstään myönteistä palautetta: ilme on pirteämpi, väsymys kadonnut, silmät ovat kirkastuneet, katse on raikas ja olemus nuorentunut.

Varaa aika plastiikkakirurgille ja tule keskustelemaan sinulle sopivasta hoidosta.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Varaa aika silmätautien erikoislääkärille

Kuuntele lääkärin haastattelu silmäluomien ja silmän alueen korjausleikkauksesta