Raudanpuute ja ferritiini

Raudanpuute uhkaa erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia, kestävyysurheilijoita ja kasvissyöjiä. Se johtuu yleisimmin verenvuodosta, lisääntyneestä raudan kulutuksesta tai tarpeesta tai raudan imeytymisongelmista. Raudanpuute todetaan tutkimalla kehon rautavarastot, eli helpoimmin verestä mitattavan ferritiinin (S-Ferrit) avulla.

Raudanpuutteen oireet

Raudanpuutteen tyypillisimpiä oireita ovat heikotus ja väsymys, etenkin jos kehittyy anemia. Kaikki solut tarvitsevat rautaa ja siksi raudanpuutteen oirekirjo on hyvin moninainen. Raudanpuutteen kaltaisia oireita voi ilmetä ilman mitään sairautta, tai oireet voivat johtua jostain muusta sairaudesta, esimerkiksi kilpirauhasongelmista. Raudanpuute todennetaan aina verikokeilla ennen hoidon aloittamista.

Jos raudanpuute etenee anemiaksi, puutostila näkyy yleensä kalpeutena. Kun kudosten hapensaanti anemian myötä heikkenee, tämän huomaa myös fyysisessä suorituskyvyssä esimerkiksi hengästymisenä ja voimattomuutena. Myös keskittymiskyvyn heikkoutta saattaa ilmetä.

Ferritiini

Verestä mitattava ferritiini (S-Ferrit) kuvastaa elimistön rautavarastoja. Alhainen ferritiinipitoisuus on hemoglobiinia varhaisempi merkki elimistön raudanpuutetilasta. Ferritiini ei kuuluu perusverenkuvaan toisin kuin hemoglobiini, vaan se tutkitaan aina erikseen.

Ferritiinin viitearvot vaihtelevat laboratoriokohtaisesti. Jos S-Ferrit jää alle 20 mikrogrammaa litrassa (µg/l), puhutaan raudanpuutteesta ja on olemassa anemian uhka. Erilaisten tulehdusten aikana ferritiini saattaa nousta pienistä rautavarastoista huolimatta, eli viitealueella oleva ferritiini ei sulje pois raudanpuutetta. Matala ferritiini on sen sijaan aina riittämättömien rautavarastojen merkki.

Raudanpuute aikuisilla

Naiset kärsivät raudanpuutteesta huomattavasti yleisemmin kuin miehet. On arvioitu, että noin 20 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii raudanpuutteesta kuukautisten aiheuttaman verenvuodon takia. Raskauden aikana äidin elimistön pitää tuottaa veren punasoluja myös sikiön tarpeisiin, ja veren muodostukseen tarvitaan runsaammin rautaa. Siksi äidin rautavarastot hupenevat herkästi odotuksen myötä. Kuukautisten loppuminen vaihdevuosien myötä puolestaan pienentää raudanpuutteen riskiä.

Miehillä raudanpuute on harvinainen, ja sen syy tulee aina selvittää.

Raudanpuute lapsilla

Kasvuikäisillä raudan tarve on suuri ja siksi kasvavat lapset ja nuoret ovat myös raudanpuutteen suhteen riskiryhmässä. Jos imetys jatkuu yli 1-vuotiaaksi, on kiinnitettävä erityishuomiota lapsen ruokavalion monipuolisuuteen. Yli vuoden kestäneen imetyksen ja liian yksipuolisen ruokavalion riskinä on raudanpuuteanemia. Raudanpuute on yleinen löydös alle 2-vuotiailla lapsilla. Yleensä puutostila on kuitenkin väliaikainen ja arvot paranevat, kun rintamaidon määrä ruokavaliossa vähenee. Lasten viitearvot määräytyvät iän mukaan.

Ruokavalion vaikutus raudan imeytymiseen

Rautaa imeytyy eniten punaisesta lihasta, huonoiten kasviksista. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, kun taas kalsium hidastaa sitä. Kasvissyöjillä on erityisen tärkeää, että rautapitoisten ruokien kanssa nautitaan raudan imeytymistä edistäviä juomia ja vältetään sitä heikentäviä juomia. 

Kalsiumia sisältävät juomat, kuten maito, heikentävät raudan imeytymistä. Myös teen ja kahvin sisältämä tanniini hidastaa raudan imeytymistä.

Muiden sairauksien vaikutus

Vatsahaava tai kasvain paksusuolessa voi aiheuttaa verenvuotoa ja sitä kautta huonontaa veren rautavarantoja. Rautaa poistuu koko ajan myös ihon ja suoliston kautta ja siksi rautaa on saatava päivittäin ravinnosta. Raudan imeytymishäiriöt tai muut suolistoon liittyvät sairaudet, kuten keliakia, voivat aiheuttaa raudanpuutetta.

Raudanpuutteen hoito

Ensisijaisesti on tärkeää selvittää ja hoitaa raudanpuutteen syy (esimerkiksi runsaat kuukautiset). Jos syy saadaan hoidettua, ei rautalääkitystä välttämättä edes tarvita.

Mikäli raudanpuutteen syytä ei ole mahdollista hoitaa, raudanpuutetta hoidetaan rautalääkityksellä. Tyypillisesti suositellaan nauttimaan rautaa 100 mg kahdesti päivässä mieluiten C-vitamiinin kanssa, mutta uusimman tiedon mukaan yhdenkin tabletin ottaminen joka toinen päivä riittää.

Rautavarastot täydentyvät hitaasti ja lääkitystä jatketaan yleensä vähintään puoli vuotta. Hemoglobiinipitoisuus paranee viikkojen tai kuukausien kuluessa, mutta elimistön rautavarastot täyttyvät vasta noin puolen vuoden aikana.

Milloin lääkäriin?

Jos kärsii tai on aiemmin kärsinyt raudanpuutteesta tai anemiasta, on veren rauta-arvot hyvä tarkistaa. Perusverenkuvan ja ferritiinin voi mittauttaa Mehiläisen laboratoriossa ilman lähetettä.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakaisen kanssa.

Hero 3.0
Background color
Green
Description
Raudanpuutteen tyypillisimpiä oireita ovat heikotus ja väsymys. Raudanpuute todetaan tutkimalla kehon rautavarastot, eli helpoimmin verestä mitattavan ferritiinin avulla.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
Off
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off