Lue, miten sairaalan toimenpiteisiin voi valmistautua ja miten kotiutuminen tapahtuu.

MIKSI ENNEN TOIMENPIDETTÄ PITÄÄ OLLA SYÖMÄTTÄ JA JUOMATTA?

Nukutukseen ja puudutukseen liittyy riski mahan sisällön kulkeutumisesta henkitorveen, mikä on vaarallista. Vatsan pitää olla täysin tyhjä toimenpiteeseen tullessasi oman turvallisuutesi vuoksi. Saat ohjeet sairaalastamme leikkaukseen valmistautumisesta, joita sinun tulee noudattaa.

MIKSI ENNEN TEKONIVELLEIKKAUSTA KANNATTAA KÄYDÄ HAMMASLÄÄKÄRISSÄ?

Hampaiston tulehdukset voivat vaikuttaa merkittävästi tekonivelleikkauksen onnistumiseen. Vaikea ientulehdus ei välttämättä anna muita oireita kuin verenvuotoa harjatessa, mutta käytännössä se vastaa kämmenen kokoista avohaavaa, josta bakteerit pääsevät verenkiertoon. Kun hampaisto on kunnossa, se ei aiheuta riskiä leikkauksen onnistumiselle. Hampaiston tulehdukset voivat estää myös muitakin leikkauksia. Muista tarkistaa asia lääkärin vastaanotolla.

MINUA PELOTTAA LEIKKAUKSEEN TULEMINEN, MITÄ ON TEHTÄVISSÄ?

Tärkeintä on kertoa peloistasi hoitajille ja lääkäreille. Kannattaa kertoa myös, miten haluaa omaa pelkoaan käsiteltävän. Toisia rauhoittaa, jos asioista kerrotaan yksityiskohtaisesti - toiset taas eivät halua kuulla mitään ylimääräistä. Hoitohenkilökunnan on keskusteltava tietyistä asioista kanssasi, mutta suuren osan leikkaussalissa vietetystä ajasta voit vaikkapa kuunnella musiikkia kuulokkeilla.

Rentouttavaa lääkettä on mahdollista saada puudutustoimenpiteissäkin niin, että voit torkahdella tai nukkua. Sovittaessa voit tulla sairaalaan hieman aiemmin, jolloin saat rentouttavan lääkkeen etukäteen.

Leikkauksen aikainen hereillä oleminen on nykylääketieteen aikana äärimmäisen harvinaista. Mehiläisessä unta seurataan leikkauksen aikana mm. unensyvyysmittarilla. Mittareiden avulla uni säädellään riittävän syväksi, jolloin hereillä oleminen ei ole mahdollista leikkauksen aikana.

Lue myös: Hoitopolku Mehiläisen sairaalassa

MIKSI TOIMENPIDETTÄ SIIRRETÄÄN, JOS OLEN KUUMEESSA, FLUNSSASSA TMS. TAUDISSA?

Kun kyseessä ei ole hätätilanne, kannattaa leikkaus siirtää aina, jos sinulla on flunssa, kuume tai muu vastaava hengitystieinfektio. Terveellä ihmisellä on parhaat edellytykset toipua leikkauksesta. Nukutus ja puudutus voivat pahentaa flunssan oireita, yskiminen voi vaikeutua ja tauti pitkittyä. Leikkaushaavat paranevat myös paremmin ja nopeammin terveenä ollessasi.

MIKSI IHON PITÄÄ OLLA EHJÄ LEIKKAUKSEEN TULLESSA?

Ihossa olevat naarmut, haavat, näppylät tai ihottuma lisäävät leikkaushaavan tulehdusriskiä. Ihokarvoja ei saa poistaa leikkausalueen iholta, koska se saattaa aiheuttaa haavaumia ja lisätä siten tulehdusriskiä. Jos leikkausalueen iholla on naarmuja, ihottumaa tai punoitusta, kannattaa ottaa yhteyttä sairaalaan mahdollisimman pian.

MILLOIN SAAN SYÖDÄ ENSIMMÄISEN KERRAN LEIKKAUKSEN JÄLKEEN?

Nukutustoimenpiteen jälkeen saat syödä ja juoda, kun vointisi tuntuu virkeältä, eikä sinulla ole pahoinvointia. Toimenpidepäivänä nesteytyksestäsi huolehditaan myös suonensisäisesti, ja kipuun saat lääkkeitä. Jotkut voimakkaat kipulääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia. Tämän vuoksi juominen ja syöminen kannattaa aloittaa vasta myöhemmin kuin heti herättyäsi.

KOSKA PÄÄSEN KOTIIN TOIMENPITEEN JÄLKEEN?

Leikkauksen jälkeinen toipuminen on hyvin yksilöllistä. Nukutuksen jälkeen olosi voi olla aluksi tokkurainen ja väsähtänyt ja kurkku voi tuntua karhealta. Puudutuksen jälkeen puudutettu alue voi olla vielä tunnoton ja liike rajoittunut. Vointisi kuitenkin paranee koko ajan ja toipuminen tapahtuu yllättävän nopeasti. Toipumisaika on myös verrannollinen toimenpiteen kestoon ja sen laajuuteen.

Kotiin pääsemisen edellytyksenä ovat mm. seuraavat asiat:

  • sinulla ei ole voimakasta kipua tai pahoinvointia
  • pystyt juomaan tai syömään
  • virtsaaminen sujuu ongelmitta
  • sinulla on aikuinen saattaja kotimatkalle ja seuranasi seuraavan vuorokauden ajan
  • olet saanut jälkihoito-ohjeet suullisesti ja kirjallisesti

Miksi kotimatkalle tarvitaan saattaja? Miksi toimenpiteen jälkeisenä iltana ja yönä pitää olla aikuinen henkilö seurana?

Toimintakykysi voi olla heikentynyt nukutuksen tai puudutuksen jälkeen. Leikkauspotilas tarvitsee usein apua normaalitoiminnoissa vielä sairaalasta kotiuduttuaankin.

Päiväkirurgisen leikkauksen edellytys on, että potilaalla on seuraa kotona, muutoin hänen tulee yöpyä sairaalassa.