Sappirakon poistoleikkaus eli kolekystektomia

Oireelliset sappikivet vaativat leikkaushoitoa. Leikkauksessa poistetaan sappirakko ja sen mukana kivet.

Mitä sappirakon poistoleikkauksessa tapahtuu?

Sappirakon poistoleikkaus eli kolekystektomia tehdään nukutuksessa yleisimmin tähystysleikkauksena. Joissain tapauksissa sappirakko poistetaan avoleikkauksena.

Tähystysleikkauksessa vatsaan tehdään neljä pientä pistohaavaa, joiden kautta vatsaan viedään tähystin ja tarvittavat leikkausvälineet. Leikkauksessa sappirakon ja sappitiehyen välinen tiehyt katkaistaan ja sappirakko kivineen poistetaan kokonaan.

Tähystystoimenpide on yleensä päiväkirurginen ja kotiutuminen tapahtuu samana päivänä seurannan jälkeen. Mehiläisen sairaalassa on myös mahdollista yöpyä.

Sappirakon poistoleikkauksen jälkeinen sairausloma kestää 1–2 viikkoa.

Etsi lähin Mehiläisen sairaala

Liikkuminen sappirakon poistoleikkauksen jälkeen

Kevyet kävelylenkit, pieni voimistelu sekä runsas vedenjuonti auttavat toipumaan leikkauksesta. Liikkuminen auttaa myös leikkauksesta toipumisessa, sillä kävellessä hengitys syvenee, verenkierto vilkastuu, ilmavaivat vähenevät ja suolen toiminta normalisoituu. Suurempaa rehkimistä ja nostelua tulee kuitenkin välttää.

Jälkihoito kotona

Leikkauksen jälkeen on hyvä ottaa kipulääkettä lääkärin antamien ohjeiden mukaan muutaman vuorokauden ajan. Haava tulee pitää puhtaana. Haava-alueen koskettelua tulee välttää, jottei haava tulehdu. Suihkussa voi käydä normaalisti, kun leikkauksesta on kulunut vuorokausi.

Ruokavalio sappirakonpoistoleikkauksen jälkeen

Sappirakon poistoleikkauksen jälkeen on suositeltavaa syödä monipuolisesti ja noudattaa vähärasvaista ruokavaliota. Leikkauksen jälkeen kannattaa juoda runsaasti vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan edistämiseksi.

Aiemmin sappivaivoja aiheuttaneita ruoka-aineita voi ryhtyä kokeilemaan pikkuhiljaa.