Hermopinne

Noin joka kolmannella yli 30-vuotiaalla on niska-hartiaseudun kipuja ja jopa 80 prosentilla on selkäkipuja jossain vaiheessa elämäänsä. Pelkästään niskaan tai selkään kohdistuvia kipuja ei yleensä voida hoitaa kirurgisesti. Jos mukana on raajoihin säteileviä kipuja, pistelyä tai puutumista, voi kyseessä olla hermojuuren puristustila.

Osassa hermojuuripuristuksista leikkaushoidolla saavutetaan erittäin hyvä tulos. Tyypillisimpiä tämän kaltaisia potilaita ovat lanneselän tai kaularangan hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtaumista kärsivät potilaat. Näiden potilaiden ongelmiin voidaan hyvin paneutua myös yksityislääkärin vastaanotolla. Myös leikkaus on mahdollista suorittaa yksityisesti Mehiläisessä.

Varaa aika ortopedille

Hermojuuripinteen oireet

Hermojuuripinteen syynä voi olla välilevypullistuman tai luuston rappeuman aiheuttama hermojuurikanavan ahtauma. Välilevypullistuman kyseessä ollessa oire on saattanut alkaa äkisti muutamien päivien aikana. Luuston rappeuman aiheuttama hermojuuripinne taas on saattanut oireilla jopa vuosia.

Kummassakin tapauksessa oireet ovat kuitenkin samankaltaiset: Hermon puristus aiheuttaa tyypillisimmin kivun, toisinaan myös puutumisen tai voimaheikkouden, kyseisen hermon päätealueelle. Pahin oire kohdistuu yleensä varsin tarkasti yhden hermojuuritason alueelle. Esim. kaularangan viidennen ja kuudennen nikaman välissä oleva pullistuma aiheuttaa tyypillisesti olka- ja kyynärvartta myöten säteilevän kivun aina peukalon ja etusormen alueelle saakka. Alaselän pullistuma taas tyypillisesti säteilee iskiashermon myötäisesti reiden ja pohkeen ulkosyrjään myöten varpaisiin.

Välilevypullistuma syynä hermopinteeseen

Hermojuuren pinteen syynä voi olla välilevyn repeämä, mikä mahdollistaa pehmeän välilevyn ydinmassan pääsyn painamaan hermojuurta. Oire alkaa usein äkillisesti muutaman päivän kuluessa.

Lue lisää: välilevynpullistuma

Hermojuurikanavan rappeuma

Kaularangan hermojuuripinne voi olla oireillut jopa useiden vuosien ajan pahenevasti silloin, kun syynä on luuston rappeuman aiheuttama hermojuurikanavan ahtautuminen eli ns. kulumamuutos. Ei ole mitenkään harvinaista, että potilaalla on alkuun ollut olkapään särkyä, jolloin hänen vaivaansa on tutkittu ja mahdollisesti hoidettukin olkapääperäisenä. Toisaalta potilaalla on saattanut olla myös 'tenniskyynärpääksi' tulkittua oiretta. Vasta hoitokokeiluiden osoittauduttua tehottomaksi on ajatus saattanut ohjautua kaularangan ja hermojuuripinteen.

Hermopinteen tutkiminen

Hermojuurten pinnetilojen tunnistaminen lähtee aina huolellisesta potilaan tutkimisesta. Mikäli tämän tutkimisen perusteella herää epäily pinnetilasta, voidaan oikeaan diagnoosiin päästä kaularangan magneettikuvauksella. Toisinaan magneettikuvien tueksi voidaan tarvita kliinisen neurofysiologin suorittamaan hermoratatutkimusta (ENMG) erityisesti jos magneettikuvassa on muutoksia useilla tasoilla ja halutaan varmistaa oireita aiheuttava taso. Toisinaan tavallinen röntgenkuvakin on tarpeen luurakenteiden tilan tarkastamiseksi.

Osa neurokirurgin vastaanotolle saapuvista potilaista on toisten lääkäreiden, kuten esim. neurologin tai fysiatrin, toimesta jo hyvinkin pitkälle tutkittuja ja neurokirurgilta kysytään kantaa mahdolliseen leikkaushoitoon. Toisaalta neurokirurgin vastaanotolle voi tulla jo varhaisemmassakin vaiheessa pohtimaan, voisivatko käden tai jalan säteilyoireet johtua hermon pinteestä.

Varaa aika ortopedille

Hermojuuripinteen leikkaushoito

Neurokirurgin suorittamana hermojuurikanavan vapautusleikkaus tehdään nykyisin mikroskooppiavusteisesti. Leikkauksessa poistetaan hermojuurta painava välilevypullistuma tai luupiikki. Itse hermojuureen tai selkäytimeen ei leikkauksessa kajota. Hermojuurten pinnetilojen leikkaushoito oikein valittuna auttaa merkittävällä tavalla potilasta. Kipuoire erityisesti helpottaa usein nopeasti. Monesti potilas kertoo kivun jääneen leikkauspöydälle. Hermojuuripinteen aiheuttama voimaheikkous tai pysyvä puutuneisuus sen sijaan väistyvät hitaammin. Nämä oireet ovat merkkejä hermojuureen pitkään jatkuneesta tai voimakkaasta puristustilasta. Toisinaan, erityisesti kuukausia jatkuttuaan, nämä oireet eivät korjaannu huolimatta hermojuuren hyvästä kirurgisesta vapautuksesta.

Kaularangan alueella suurin osa leikkauksista tehdään kaulan etupuolelta, mistä on lyhin matka välilevyn alueelle. Vain osa kaularangan juurikanava ahtaumista leikataan niskan kautta, kun taas lanneselän välilevypullistumista kaikki leikataan selän puolelta. Välilevypullistuman leikkauksen jälkeen potilas on yleensä yhden yön seurannassa ja voi kotiutua seuraavana päivänä. Toipilasaika on noin yksi kuukausi riippuen potilaan työstä. Toipilasajan jälkeen voi yleensä palata täysipainoisesti sekä työhön että harrastuksiin.

Kaulan hermojuuripinteen oireet:

  • säteilykipu, esim. olkavarteen tai peukalon puutuneisuus
  • voimaheikkous
  • lapojen välinen särky
  • tietyissä pään asennoissa käden särky saattaa helpottaa
  • öisin herättävä käden puutuneisuus tai särky
  • särkylääkkeet auttavat huonosti
Hero 3.0
Background color
Green
Description
Hermojuuripinteen syynä voi olla välilevypullistuman tai luuston rappeuman aiheuttama hermojuurikanavan ahtauma.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
Off
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off