Vauvaa hoivataan

Lasten tavallisin kyyneltieongelma on kyynelteiden synnynnäinen tukos, jossa kyynelteiden nenään aukeava rakenne ei aukeakaan ensimmäisinä kuukausina normaalisti. Tällöin silmä on jatkuvasti vetinen ja rähmii toistuvasti. Silmä ei kuitenkaan punoita.

Vauvan vetistävä silmä ja synnynnäinen kyyneltietukos

Tyypillisesti synnynnäisen kyyneltietukoksen oireet alkavat jo muutaman viikon iässä, jolloin vauva molemmat tai toinen silmä vetistävät, ja usein rähmiikin. Silmä ei ole kipeä, mutta vetistys ja rähmä ärsyttävät usein vauvan ohutta silmänympärysihoa.

Vauvan kyyneltietukoksen hoito

Kyynelpussin seutua voi hieroa, jotta tukos aukeaisi. Pahimpaan rähmimiseen käytetään myös joskus antibioottitippoja kuuriluonteisesti, vaikkakin oireet usein palaavat kuurin loputtua.

Suurin osa synnynnäisistä kyyneltietukoksista aukeaa ilman hoitoa ennen lapsen 1-vuotias syntymäpäivää. Jos näin ei tapahdu voidaan kyynelteitä avata nukutuksessa. Tämä tehdään yleensä aikaisintaan noin 1 vuoden iässä.

Kyyneltietukos vai silmätulehdus?

Pitkään jatkunutta vetistystä tai toistuvia silmätulehduksia, eli hyvin samankaltaisia oireita ,voivat aiheuttaa myös vastasyntyneen bakteriellit silmätulehdukset, silmänpainetauti (glaukooma), tai silmäluomien virheasennot, joiden diagnostiikka ja hoito kuuluvat silmälääkärille.

Kyyneltietukoksen kirurginen hoito lapsilla

Pikkulasten kyyneltievaivaa hoidetaan sondeerauksella, jos tilanne ei ole korjautunut itsestään noin ensimmäiseen ikävuoteen mennessä. Toimenpiteessä viedään yleisanestesiassa ohut tylppäkärkinen instrumentti kyynelteitä pitkin nenänpuoleiseen päähän, jossa ongelmakohta sijaitsee. Kyynelvirtauksen esteenä oleva jo usein rustottunut rakenne rikotaan sondilla.

Useimmilla tämä riittää hoitotoimenpiteeksi. Jollain lapsilla tukoskohta valitettavasti ”paranee” ennalleen ja vetistys jatkuu. Tällöin sondeeraus voidaan joko uusia tai harkita kyynelteiden putkitusta, jossa kyyneteihin asetetaan muutamaksi kuukaudeksi silikoninen putki.

Kyynelteiden huuhtelu eli sondeeraus ja kyyneltieputkitus

Kyyneltiehuuhtelulla pyritään avaamaan tukkeutunut kyyneltie huuhtelemalla kanava fysiologisella keittosuolaliuoksella. Lapsille kyyneltiehuuhtelu tehdään aina nukutuksessa.
Mikäli konservatiivinen hoito (antibiootit ja kyynelteiden huuhtelu) ei auta, voidaan tukos hoitaa kyyneltieputkituksella tai tarvittaessa ulkoisella leikkauksella.

Kyyneltieputkituksessa luomen sisäkulman kyynelpisteistä viedään silikoninen putki kyyneltiehyettä pitkin nenään. Kyyneltieputkituksessa ei tehdä leikkausviiltoja, eikä siitä jää arpea. 

Lapsille nukutuksessa tehtävän toimenpiteen (putkitus tai sondeeraus) jälkeen jälkeen vointia seurataan muutama tunti sairaalassa ja sen jälkeen pääsee kotiin. Jälkitarkastus ja putken poisto sovitaan erikseen hoitavan lääkärin kanssa.

Mikäli tukos on pitkäaikainen, ja se sijaitsee kyynelteiden alaosassa, eikä se hoidu sondeeraamalla tai putkittamalla, voidaan suorittaa myös luuaukkoleikkaus ihon tai nenän kautta. Toimenpide sopii lähes kaikille potilaille, ja sen hoitotulokset ovat erinomaisia.

Mistä apua?

Mehiläisessä on yksi Suomen tasokkaimmista lasten silmiin erikoistunut yksikkö. Tutustu lapsen silmäsairauksiin ja lapsen näköön erikoistuneen erikoispoliklinikan osaajiimme

Voit olla myös yhteydessä lääkäriin tai hoitajaan OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikan etävastaanoton kautta ympäri vuorokauden. Lääkäri pystyy yleensä antamaan lähes yhtä hyvän diagnoosin etänä kuin vastaanotolla, kun Digiklinikan kautta kuvaillaan oireita ja lähetetään kuva silmästä.

Tutustu myös