Milloin silmälääkäriin?

Aina, jos jokin silmien terveydessä tai näössäsi mietityttää, kannattaa käydä silmälääkärin vastaanotolla tarkistamassa silmiesi terveys.

Nopea muutos näössä on syy mennä silmälääkäriin

Silmäsairauksien suhteen näön muutokset tapahtuvat usein ns. ikänäön muutoksia nopeammin ja muutos voi olla myös selvästi toispuoleista. Jos huomaat jonkin asian näössäsi selvästi muuttuneen, on hyvä varata aika silmälääkärille ja selvittää syy näön muutoksen taustalla

–  Nopea muutos näössä on aina syy mennä silmälääkäriin, silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Petri Jalli opastaa.

Ennakoi ja käy säännöllisesti silmälääkärillä

Säännöllisyys ja ennakointi – nämä kaksi asiaa on hyvä pitää mielessä, jos pohdit, milloin olisi aika mennä silmälääkärin tarkastukseen. Hyvä tapa on aika ajoin itse tarkkailla ja tunnistaa mahdollisia muutoksia siten, että testaat näköäsi peittämällä vuorotellen toisen silmäsi kokonaan.

Jos olet yli 50-vuotias, tulisi sinun käydä säännöllisin välein silmälääkärissä. Jallin mukaan monet silmäsairaudet ovat sellaisia, että niitä kannattaisi hoitaa oikeastaan jo etukäteen – eli ennen varsinaisia huomattavia oireita. Lisäksi Jalli muistuttaa, että vakavat silmäsairaudet, kuten glaukooma ja silmänpohjan ikärappeuma, yleistyvät iän lisääntyessä.

Kun käyt silmälääkärillä säännöllisesti, mahdolliset silmäsairaudet pystytään tunnistamaan ajoissa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa silmäsairaus tunnistetaan, sitä paremmin sitä voidaan hoitaa eikä sairaus välttämättä ehdi aiheuttaa häiritseviä oireita.

Sukurasitteen takia silmälääkärillä tulisi käydä säännöllisesti

Alttius sairastua silmäsairauteen, kuten glaukoomaan, on jossain määrin perinnöllistä. Sukurasite onkin yleinen syy, minkä vuoksi kannattaa käydä tarkistuttamassa silmäsi säännöllisesti. Jos suvustasi löytyy silmäsairauksien suhteen rasite, on suositeltavaa aloittaa säännölliset tarkastukset silmälääkärillä jo noin 40-vuotiaana.

Silmätulehdus – milloin silmälääkäriin?

Jos silmätulehduksen oireet ovat lieviä, riittää kotihoito usein hyvin eikä välttämättä tarvitse mennä lääkärin. Allergia tai kuivasilmäisyys voi aiheuttaa ohimenevää punoitusta, lievää kutinaa ja silmien vetisyyttä tai mahdollisesti lievää kuivuuden tunnetta. Apteekista saa allergiasilmätippoja tai kostuttavia tippoja, joilla ärtyneitä silmiä voi hoitaa.

–  Jos silmätulehduksen oireet ovat vakavammat tai vaiva on toispuoleinen, kannattaa aina hakeutua lääkärin vastaanotolle. Myös lievien oireiden pitkittyessä tai pahentuessa, on hyvä varata aika tarkastukseen.

Varaa aika silmätulehduksen takia silmälääkärille, jos:

  • silmätulehdukseen liittyy kipua silmässä
  • silmä on valonarka
  • silmä on punainen, mutta ei rähmi
  • jos tulehdus on toispuoleinen
  • jos näkö heikkenee tulehtuneessa silmässä
  • jo aloitettu hoito, esimerkiksi antibioottitippahoito, ei auta oireisiin.

Vakavia silmäoireita – näiden oireiden takia aina lääkäriin

Varjot, nokihiutaleet, vääristymät ja välähtelyt näkökentässä ovat oireita, joihin tulisi suhtautua vakavasti ja joiden takia tulisi hakeutua lääkäriin.

Yleensä näkökentän erilaiset pisteet tai pieniä langanpätkiä muistuttavat kuviot ovat vaarattomia, kun ne ovat pikkuhiljaa syntyneet – ja niitä onkin meistä useimmilla. Jos huomaat selkeän muutoksen pienissä pisteissä tai samentumissa, kannattaa käydä silmälääkärin tarkastuksessa.

–  Jos näkymä on nokisateinen, eli tuntuu siltä, kuin katsoisi maailmaa nokisateen tai nokihiutaleita täynnä olevan vesilasin läpi, varaa aika silmälääkärille viivyttelemättä, Jalli kuvailee.

–  Nokihiutaleet voivat myös hävitä, mutta niiden ilmaantuminen edes hetkellisesti kertoo siitä, että silmän sisään on saattanut vuotaa verta ja syy on selvitettävä.

Vääristymistä esimerkki voi olla se, että suorat linjat vääristyvät vaikkapa sälekaihtimia tai ovenpieltä katsoessa. Myös erilaiset varjot tai sumentumat ovat oireita, joihin pitää suhtautua vakavasti. Nämä ovat myös sellaisia oireita, jotka saatetaan sivuuttaa tai jotka voivat hetkellisesti hävitä.

Myöskin aina, jos näkökentässä välähtelee tai salamoi, tulisi sinun hakeutua silmälääkäriin. Salamointi ja välähtely eroaa migreenin aiheuttamasta, useita minuutteja kestävästä, valo-oireilusta siten, että se ilmenee erityisesti katsetta kääntäessä ja vain hetkellisesti.

Milloin tapaturman jälkeen silmälääkäriin?

Jos olet saanut kunnon iskun silmään eikä oire tai kipu mene ohi, kannattaa silmä tarkistuttaa lääkärillä viipymättä.

Jos kemikaalia joutuu silmään, on aivan ensimmäiseksi kaikista tärkeintä huuhdella kemikaali pois mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman runsaalla vedellä. Jos olet paikassa, jossa kraanavettä ei ole saatavilla, voit hätätilanteessa huuhtoa silmäsi vaikkapa sadevedellä tai millä tahansa nesteellä. Hyvä keino on huuhdella juoksevan veden alla tai täyttää lavuaari siten, että sinne voi upottaa silmän kokonaan ja raottaa silmäluomia.

–  Ensimmäiset 15 minuuttia ovat ratkaisevimmat, kun on kyseessä emäksisen tai happaman kemikaalin joutuminen silmään. Ripeä toiminta on tärkeää, eli hoida ensin huuhtelu pois alta äläkä lähde vieras aine silmässä mitään huuhtelematta lääkäriin. Oman ensiavun ja huuhtelun jälkeen voi sitten hakeutua lääkäriin tarkistamaan tilanne, silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Petri Jalli neuvoo.

Miten tulisi valmistautua silmälääkärin vastaanotolle?

Kun tulet silmälääkärin vastaanotolle, ota mukaasi kaikki mahdolliset silmälasireseptisi ja silmälasit, joita käytät. Muista myös mainita käyttämäsi lääkitys ja tiedot mahdollisista sukurasitteista. Kannattaa olla vastaanottopäivänä ilman piilolinssejä – lisäksi suosittelemme, että tulet tutkimukseen ilman silmämeikkiä.

Useimmiten silmälääkärikäynti kestää vähintään 30 minuuttia, eli käyntiin on hyvä varata 30 – 60 minuuttia riippumatta ajanvarauksen kestosta. Ota aurinkolasit mukaan siltä varalta, jos sinulle laitetaan tutkimusta varten mustuaista laajentavia tippoja. Huomioithan, että autolla ajaminen ei ole sallittua laajennustippojen käytön jälkeen.

Jos et ole varma, milloin tai miten usein sinun olisi käydä silmälääkärin tarkastuksessa, voi kysyä neuvoa sinua hoitavalta silmälääkäriltä tai kysyä neuvoa Mehiläisen verkkoajanvarauksen chatista tai asiakaspalvelun numerosta 010 414 00. Varaa aika silmälääkärille joko verkkoajanvarauksessa tai soittamalla asiakaspalvelumme numeroon 010 414 00.

Milloin optikolle, milloin silmälääkäriin?

Mietitkö, pitäisikö sinun mennä silmälääkärille vai optikolle? Silmien terveydestä huolehtiminen ja silmäsairauksien hoito ovat silmälääkärin vastuulla. Optikko puolestaan on silmälasiasioiden asiantuntija.

Alle 8-vuotiaiden lasten silmä- ja näköongelmat tulee hoitaa aina silmälääkärillä, eli myös silmälasien vahvuuden määritys on tehtävä silmälääkärin vastaanotolla.

Lähde: Käypä hoito -suositukset. Lisäksi artikkelia varten on haastateltu silmätautien erikoislääkäriä ja silmäkirurgia Petri Jallia.

Tiesitkö, että osa silmälääkäreistämme pitää vastaanottoa myös Synsam-toimipisteissä? Tutustu Mehiläisen ja Synsamin yhteistyöhön