Silmäluomileikkaus eli blepharoplastia

Silmäluomileikkaus eli blepharoplastia on plastiikkakirurginen toimenpide, jonka avulla voidaan vähentää raskaiden yläluomien aiheuttamaa toiminnallista haittaa. Silmäluomileikkaukset ovat yleisiä leikkauksia, jotka korjaavat ikääntymisen merkkejä ylä- ja alaluomissa.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Silmäluomileikkausten avulla voidaan poistaa roikkuvaa ihoa, silmäluomissa olevaa ylimääräistä rasvaa, poistaa häiritsevät silmäpussit sekä kiristää alaluomien löysää ihoa.

Suurimmalla osalla muutokset silmäluomissa alkavat näkyä 30–35-vuotiaana, mutta silmäluomien kirurgiaa on tehty myös jo 20-vuotiaille. Alaluomien turvotus, ihorypyt tai roikkuvat yläluomet voivat luoda vääränlaisen mielikuvan mielialasta, vireydestä tai iästä.

Silmäluomileikkauksen tulokset ovat hyvin pitkäkestoiset. Suurin osa silmäluomileikkauksessa olleista on erittäin tyytyväisiä leikkauksen tuloksiin. Kun leikkaushaavat ovat parantuneet, koetaan oma ulkonäkö virkeämmäksi sekä pirteämmän näköiseksi.

Milloin silmäluomileikkaukseen?

Silmäluomileikkaus voi tulla kysymykseen, mikäli: 

  • ylimääräinen iho peittää luonnollisen yläluomen yllä olevan poimun (ns. lippaluomi)
  • löysä silmäluomen iho aiheuttaa näkökentän häiriön
  • kärsit yläluomen turvotuksesta
  • alaluomessa on ylimääräistä ihoa
  • alaluomen alueella on hentoja ryppyjä, joista haluat eroon
  • sinulla on silmäpussit ja turvotusta

Leikkaukseen on syytä suhtautua varovaisesti, jos kärsii verenkierron häiriöstä, kuten korkeasta verenpaineesta, kilpirauhasen ongelmista, silmien kuivumisesta, glaukoomasta, verkkokalvon irtaumasta tai muista silmäoireista, sydän- ja verisuonitaudeista tai sairastaa diabetesta.

Valmistautuminen silmäluomileikkaukseen

Ensimmäinen askel silmäluomileikkaukseen on tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä käydään läpi hoidon esteettiset tavoitteet ja odotukset sekä mieltä askarruttavat asiat. Plastiikkakirurgi arvioi myös yleistä terveyttä. Käynnillä kartoitetaan aikaisemmat ja nykyiset sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet, aikaisemmat leikkaukset ja hoidot sekä päihteiden käyttöä ja tupakointia.

Plastiikkakirurgi arvioi silmäluomien ääriviivojen paikat, ylimääräisen ihon ja rasvan määrän, kulmakarvojen sijainnin sekä luomien lihasten kunnon.

Jos toiveena on merkittävästi nuorentava lopputulos, voidaan suunnitella myös muita mahdollisia toimenpiteitä, jotka voidaan tehdä silmäluomileikkauksen yhteydessä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi otsan kohotus, jolla poistetaan otsan vaakasuuntaisia ryppyjä ja nostetaan kulmakarvoja, ihon kemiallinen kuorinta tai laserkuorinta, jolla vähennetään juonteita ja silmien hymyryppyjä sekä muut silmäluomen leikkaukset.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Silmäluomileikkauksen riskit

Tuhansille miehille ja naisille tehdään silmäluomileikkaus hyvin tuloksin joka vuosi. Leikkauksiin liittyy kuitenkin aina riskejä, jotka on tärkeää tiedostaa silloin, kun leikkausta harkitaan. Näistä keskustellaan plastiikkakirurgin kanssa vastaanottokäynnin aikana. Jotta silmäluomileikkauksen lopputulos olisi paras mahdollinen, on tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin antamia ohjeita.

Mitä silmäluomileikkauksessa tapahtuu?

Silmäluomileikkauksella korjataan silmäluomien muotoa poistamalla ylimääräistä ihoa, lihasta ja rasvakudosta sekä kiinnittämällä kudoksia parempaan asentoon.

Leikkaus tehdään useimmiten puudutuksessa. Puudutukseen yhdistetään aina rentouttava suonensisäinen lääkitys. Leikkaus voidaan toiveen mukaan tehdä myös nukutuksessa. Anestesialääkäri seuraa hoidettavan tilaa koko leikkauksen ajan sekä toimenpiteen jälkeen. Kotiutuminen tapahtuu leikkauspäivänä.

Kosmeettisella silmäleikkauksella ei voida poistaa hymyryppyjä. Kosmeettiseen leikkaukseen voi kuitenkin yhdistää erilaisia hoitoja, kuten laserhoidon tai kemiallisen kuorinnan.

Yläluomileikkaus eli lippaluomileikkaus

Niin sanotussa lippaluomileikkauksessa yläluomista poistetaan ylimääräistä ihoa ja rasvaa.

Alaluomileikkaus

Alaluomileikkausta varten käytetään tyypillisesti piilotettuja viiltoja, jotka kulkevat joko alaluomen sisäpinnalla tai alaluomien ripsireunan mukaisesti alaluomien ripsien alapuolella. Ylimääräinen iho, rasva ja lihas poistetaan tarvittaessa. Myös alaluomen lihakset voidaan kiristää ja jakaa alaluomen rasva tasoittamalla alaluomen ja posken rajalla olevia uurteita.

Alaluomen leikkaus limakalvon kautta

Limakalvon kautta tehtävällä alaluomen leikkauksella (transconjunctivalien blepharoplastia) voidaan poistaa ei-toivottua rasvaa alaluomen alueelta. Tekniikassa käytetään viiltoa, joka tehdään alaluomen sisällä limakalvon kautta. Menetelmän etuna on se, että ihon ulkoisia viiltoja ei tarvitse tehdä. Useimmilta pitää kuitenkin poistaa jonkin verran ihoa, mikä luonnollisesti vaatii ulkoisen viillon tekemistä.

Muut hoitovaihtoehdot

Yläluomileikkausta harkitessa tulisi ottaa huomioon myös mahdollinen otsan ja kulmakarvojen laskeutuminen. Joskus tämä on merkittävänä syynä yläluomen ongelmiin ja silloin pitäisi harkita otsankohotusleikkausta. Mahdollisesti botuliinihoito voi myös auttaa näissä tapauksissa. Yläluomen ongelmaan voi myös liittyä riippuluomi, eli silmä ei aukea kunnolla luomen kohottajalihaksen heikkouden tai venyttymisen takia, ja tämä vaatii luonnollisesti omat toimenpiteensä. 

Alaluomien ongelmiin on monia syitä, ja hoito tulisi kohdistaa siten että toimenpiteestä saadaan paras mahdollinen hyöty ja minimoidaan haitat. Tavallisen alaluomileikkauksen lisäksi tai sijasta voi joskus olla parempi tehdä alaluomien ihon laserkäsittely, rasvansiirto / täyteainehoito alaluomien alapuolelle tai keskikasvokohotus.

Silmäluomileikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen silmille laitetaan kylmäpussilaput, jotka estävät turvotusta sekä kudosvuotoa. Kovia kipuja ei yleensä esiinny. Kipuihin otetaan tarvittaessa kipulääkettä.

Paranemisen tahti on hyvin yksilöllistä. Yleensä leikkausta seuraavana päivänä esiintyy pientä turvotusta ja joskus voi tulla mustelmia. Mustelmien syntymistä voi vähentää pitämällä päätä pystyssä sekä pitämällä silmien päällä kylmäpussia.

Ensimmäisen viikon aikana ompeleet poistetaan tai ne sulavat itsestään. Turvotus on suurimmillaan. Valonarkuutta, silmien kuivumista, näön hämärtymistä ja kutinaa voi esiintyä. Suihkussa käyminen on sallittua. Mustelmia voi piilottaa meikin avulla.

Sairausloman pituus silmäluomileikkauksen jälkeen määräytyy leikkauksen laajuuden mukaisesti. Yleensä töihin voi palata kahden viikon kuluttua.

Silmäluomileikkauksen jälkeen silmien ympärillä oleva iho vaatii huolellista suojaamista aurinkoa ja tuulta vastaan. Suojaamiseen riittävät aurinkovoide sekä aurinkolasien käyttäminen.

Saako silmäluomileikkauksesta Kela-korvauksen?

Mikäli yläluomen roikkuminen (lippaluomi) aiheuttaa näkökentän häiriön, on kyseessä sairauden hoito. Tällöin leikkaushoito kuuluu sairausvakuutuksen korvauksen piiriin. Sen sijaan alaluomileikkaukset katsotaan aina esteettiseksi kirurgiaksi, eivätkä ne siten kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset silmäluomileikkausta, varaa aluksi arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00.

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Luo schema UKK-osiosta
Off