Suomalaiset lapset sairastavat viidestä kymmeneen virusten aiheuttamaan ylähengitystieinfektiota vuodessa. Lisäksi muut infektiotaudit, kuten vatsataudit ja välikorvantulehdukset, rasittavat lapsiperheiden arkea jopa kuukausittain. Jatkuvat infektiotartunnat ovat monien tekijöiden summa, johon vaikuttavat perinnölliset-, rakenteelliset- ja ympäristötekijät.

Suurin osa pienten lasten infektioista on virusten aiheuttamia ja niitä voidaan hoitaa oireenmukaisesti kotona. Runsas juominen, lepo ja tarvittaessa kuumetta alentavat lääkkeet, kuten parasetamoli riittävät. Mikäli lapsi on korkeakuumeinen, kuume on jatkunut yli kolme päivää tai lapsi valittaa esimerkiksi kipeitä korvia, on syytä hakeutua lääkäriin. Pitkittyneiden infektiosairauksien tarkemmat syyt on aina tarpeen selvittää yhdessä lääkärin kanssa.

− Eniten infektiosairauksia sairastavat alle kaksivuotiaat, joiden vastustuskyky taudin-aiheuttajille on vasta kehittymässä. Tällöin taudin tartuttajana ovat usein isommat sisarukset. Myös päiväkoti-ikäiset lapset ovat alttiimpia erilaisille infektioille kotihoidossa oleviin lapsiin verrattuna muun muassa suurista päiväkotiryhmistä johtuen. Lisäksi Suomen ilmasto on otollinen infektiotaudeille, summaa Mehiläisessä vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero syitä suurelle infektiotautimäärälle Suomessa.

− Virusperäisiin sairauksiin eivät antibiootit auta, mutta bakteeritulehduksiin antibioottihoito tehoaa. Lasten suuresta infektiotautimäärästä huolimatta turhia antibioottikuureja ei pitäisi olla. Ennen lääkehoidon aloittamista tulisi todeta tulehduksen aiheuttaja ja pois sulkea virussairaudet, toteaa Mari Hero.