Mehiläisen Pisto - podcast - Karoliina Jarenko

I Mehiläinens Pisto-podcastserie En ny riktning för arbetshälsa gästar Byggare Bob för nytt arbete, det vill säga innehållschef Karoliina Jarenko från Filosofian Akatemia, som diskuterar med Kundchef Andréa Alvarez-Tarjasalo från Mehiläinens arbetslivstjänster om förändringarna i chefsarbetet och omvälvningarna i arbetslivet som de för med sig.

Lyssna podcast

Titta video

Mervärdet som människan producerar föds ur medmänsklighet

Det har pratats mycket om att arbetslivet har förändrats under de senaste åren. Enligt Karoliina är den största förändringen i arbetslivet kopplad till ökningen av expertarbete. Mervärdet som människan producerar föds inte längre som en del av ett produktionsmaskineri som i den industriella tidsåldern eller genom att fungera som en användare. Det föds genom medmänsklighet – genom kreativitet, förmågan att lösa problem och genom bemötande. Strukturer och sätt att agera i arbetslivet, som är byggda enligt den industriella tidsåldern, fungerar inte längre när man kräver nya slag av roller av sina anställda.

Enligt Karoliina kommer man i framtiden att kräva att chefen särskilt har förmågan att förstå människor. Chefens uppgift är att skapa förutsättningar för att den anställda vill och kan lyfta fram sina tankar och idéer. Enligt Karoliina borde varje chef förstå grundläggande saker om hur människans hjärna och motivation fungerar, hur människan lär sig och typerna av känslomässiga miljöer där människan vågar föreslå idéer. Dessutom måste chefen kunna bemöta varje anställd som en individ och förstå deras föränderliga livssituationer.

En av chefens viktigaste uppgifter är att leda prestationen och där anser Andréa att det är viktigt att sätta tydliga mål:

– Mål och en riktning skapar trygghet, men metoderna hur man når dem är något som var och en borde få definiera själv, säger Andréa.

Uppriktighet är den största omtanken

När man övergår till en självstyrande organisationsmodell förändras chefens roll från en orkestrerande roll till en möjliggörande. Samtidigt krävs mer av teamets interna dynamik än vad som krävs i en traditionell verksamhetsmodell som leds ovanifrån, när medlemmarna i teamet sätter mål sinsemellan och delar uppgifter enligt det. För att fungera förutsätter detta ett starkt förtroende mellan medlemmarna i teamet och enligt Karoliina är förutsättningen för en framgångsrik självstyrande organisation specifikt en förtroendefull atmosfär.

Enligt Karoliina hör också öppenhet och särskilt givande av konstruktiv feedback till en förtroendefull atmosfär. Hon betonar att kollegorna ska kunna diskutera konstruktivt med varandra också om svåra frågor. Att känna igen sina egna svagheter och ta fram utvecklingsåtgärder är också viktigt.

I medmänskligt arbete är framgång starkt kopplat till engagemang och enligt Karoliina är det därför av stor betydelse att se efter arbetsgemenskapens atmosfär. Enligt henne måste man lägga sig i svåra situationer och arbetet som utförs av lågpresterande individer så snabbt som möjligt.

Förutom tekniska färdigheter är sociala och medmänskliga färdigheter allt starkare kopplade till kompetenskraven för chefer: människans natur, psyke och förståelsen för situationer. Karoliina har konstaterat att varje ny chef borde gå i terapi för att lära sig behandla känslor.

För att jag ska kunna ta hand om andra, måste jag först ta hand om mig själv

Vid människoorienterad ledning måste chefen, enligt Karoliina, kunna vara det som de anställda behöver vid det tillfället. Och för att detta ska vara möjligt måste chefen själv må bra. Hon betonar att chefen förutom tillräcklig vila, motion och näring också måste boka tid för sig själv och för tomgång där chefen kan reflektera över sina egna känslor.