Mikko Nieminen tietää kokemuksesta, että hyvä johtaja huomioi työntekijän elämäntilanteen

Åldersrelaterat ledarskap diskuteras i det nya avsnittet av Mehiläinens Pisto -podcasts serie Företagshälsovårdens nya riktning. Maaret von Wright som är ansvarig företagshälsovårdspsykolog på Mehiläinens Arbetslivstjänster gästas av PwC:s verkställande direktör Mikko Nieminen.

Titta på videon

Enligt Mikko finns det en hel del saker som man måste ta i beaktande angående ledarskap inom alla åldersgrupper. Bra ledarskap tar hänsyn till var i karriären den anställda befinner sig. Olika livsskeden får också synas i arbetslivet enligt Mikko. Han lever själv mitt i barnfamiljsvardagen som trebarnspappa och poängterar att livet är en helhet och att man inte kan skilja arbetslivet från vardagen hemma:

-Det skedet då man har barn och gör karriär samtidigt, kräver ganska mycket arbete speciellt med tanke på livshantering, hur man kontrollerar sitt eget liv och sin tid. Jag är själv i detta skede av livet. Livshantering spelar en stor roll nu för tiden. Det gäller alla åldersgrupper, men kanske speciellt mycket just dem som är i detta skede av livet.

Mikko berättar gärna för nya praktikanter på PwC hur han själv började som praktikant på företaget år 1997. Mikko arbetar som verkställande direktör på PwC som idag erbjuder bland annat revision, skatterådgivning och affärsjuridiska tjänster och har 1250 anställda i Finland.

Ledarskapsstigen betonar ledaskapsfärdigheter som krävs i olika skeden av karriären

På PwC utbildas alla anställda till bra ledarskap, eftersom nästan alla anställda har någon slags ledarroll:
-Du kan ha arbetat hos oss i två månader och redan börjat skola en ny praktikant.

Mikko beskriver PwC:s ledarskapsstig, där anställda i olika skeden av sina karriärer erbjuds skolning som stöder deras dåvarande team-arbetande eller -ledande.

Först och främst får man lära sig hur man leder sig själv. Då den anställda känner sig själv och sitt sätt att agera på, kan man hitta sina egna styrkor. Utgående från ens egna styrkor bygger man upp sin egen stil att leda sitt team på.

Förtroendet för ens förman bidrar till att man vågar berätta om sina behov och önskemål

Mikko anser att det är viktigt att bygga upp ett förtroende mellan förmän och anställda. Då blir det lätt att prata om ens livssituation och de behov man har inom arbetslivet:

-Allting baserar sig på förtroende. Ifall du inte har förtroende för din förman, så pratar du inte öppet om ditt liv. Du berättar inte om det blivit förändringar i ditt privatliv.

Mikko har personlig erfarenhet om ett tungt livsskede som krävde att han sköt upp sina framtidsvisioner inom arbetslivet. Då hans mamma blev svårt sjuk samtidigt som han just blivit pappa till tvillingpojkar var det svårt att orka med allt. På samma gång blev han erbjuden en befordran på arbetet, en möjlighet att leda PwC:s största affärsverksamhets-område:

-Jag tänkte på min egen livssituation och konstaterade, att fast detta är den roll jag alltid velat ha, kan jag inte ta emot tjänsten nu. Jag hade i så fall blivit tvungen att försumma antingen mig själv, min familj eller mitt arbete. Allting hade säkert gått åt skogen.

Verkställande direktören som hade erbjudit tjänsten sade att han förstod Mikkos situation och att han skulle vänta tills Mikkos livssituation lugnat ner sig lite. Ett år senare, då Mikko tog upp saken igen, berättade verkställande direktören att tjänsten fortfarande finns där för honom.

Ett mångfaldigt team uppnår de bästa resultaten

Då de äldre bidrar med erfarenhet och pålitlighet i arbetet kan de yngre erbjuda ny kunskap och nya färdigheter till teamet. Enligt Mikko tycks de yngre också kunna kräva mer av arbetslivet och ledarskapet eftersom de förväntar sig mer än bara en finansiell ersättning.
Fast än det är stor betoning på att lära sig nytt inom expertarbetet, är åldern bara en siffra enligt Mikko:

-Alla har sina styrkor. Jag anser att ett mångfaldigt team alltid är bäst.
Enligt Mikko har de äldre anställda en fördel i deras breda kunskap inom arbetslivet.
-Det tar åratal att växa in i en djup expertroll. För att dessutom sköta om ett team och kunder så är det nog erfarenhet som krävs.

Mikko vill poängtera att det är viktigt att ta hand om sig själv då man blir äldre för att orka med arbetet. En förkortad arbetsvecka till exempel kan vara en möjlighet som arbetsgivaren kan erbjuda ifall den anställda vill det. På det sättet kan man ta vara på en äldre anställds kunskap och ork.

Mikko uppmuntrar alla till att dela med sig av sin livssituation för sina förmän, oberoende om det är frågan om en tung situation i privatlivet eller en vilja att avancera till mera krävande arbetsuppgifter. Han anser att arbetsgivaren har en skyldighet att reagera och hitta på alternativa lösningar då en arbetstagare ber om det:
-Jag har alltid varit brutalt öppen åt mina förmän och alltid litat på att de vill mig väl. Jag har alltid haft väldigt duktiga när förmän som har uppmuntrat min entusiasm och givit mig ansvar men också givit mig stöd vid behov.