Skydda dig mot solskador och solbränd hud

Solstrålar orsakar även andra skador än synligt solbränd hud. Det förtunnade ozonskiktet släpper igenom farligt mycket solstrålning till människornas hud. Särskilt barn behöver skyddas mot UV-strålning, för att deras hud ska tåla solen även i framtiden.

Så här skyddar du huden mot solen

Det bästa sättet att undvika solskador, såsom bränd hud eller hudförändringar, det vill säga solkeratos, är att skydda huden med kläder och krämer. Solskyddsfaktorerna för ansiktet är numera 50 eller 60. De är tunna solskyddskrämer, som appliceras på huden under fuktgivande krämer eller grundsmink. Det finns separata produkter för fet, torr och känslig hud och det lönar sig också att använda dem, eftersom solskyddet i de återfuktande krämerna och grundsminket inte är tillräckligt.

Särskilt näsan måste skyddas väl, eftersom den alltid blir utsatt för sol så fort man går ut. På vårsnön och sommarvatten är det av yttersta vikt att skydda sig, eftersom snö och vatten reflekterar strålarna mot ansiktet också nedifrån.

Skydda dig mot hudcancer - tio regler

1. Blicken på öronen

Ansiktet får sol så fort du sticker ut näsan. Vanligen smyger sig hudförändringar på öronen, ryggen eller låren, det vill säga ställen som man själv inte ser i spegeln. Om du ser att hudfärgen på en väns öron har förändrats, lönar det sig att nämna det.

2. Räkna födelsemärken

Det är bra att räkna sina egna och barnens födelsemärken, för att under årens och årtiondenas lopp veta om de har ökat, var och när. Om du oroar dig över någon hudförändring är det förnuftigare att ta barnet till en läkare än att låta bli.

3. Det går bra att bli brun, men inte bränd

Använd alltid solskyddskräm när du vistas på vårsnö eller sommarvatten. Applicera solskyddskräm i det rena ansiktet och under sminket. En bra solskyddsfaktor är 50 eller 60. Krämer som är äldre än ett år har förlorat sin effekt.

4. Skydda barnen

Barn måste skyddas noggrant med kläder, krämer, keps och solglasögon. Direkt solljus kan orsaka strålningsskador. Man kan bränna sig även när det är molnigt. På utlandsresor lönar det sig att tillbringa siestan inomhus, precis som lokalbefolkningen. Förmiddagar och eftermiddagar är lämplig tid för barnens strandlekar.

5. Skydda ögonen

Keps och solglasögon skyddar ögonbotten mot solskador och ögonen mot kisande.

6. Ha på dig en tröja

Särskilt om du arbetar utomhus. Om du av någon annan orsak måste gå ut i solen ska du applicera UVB+UVA-solskyddskräm med en så hög solskyddsfaktor som möjligt på den rena huden, minst en halvtimme innan du går ut. Skydda ansiktet och hårbottnen med en keps och solglasögon. UV-strålning kan på äldre dagar orsaka gråstarr, det vill säga att ögats lins blir grumlig.

7. Undvik solarium

UV-strålningen i solarium kan vara skadligare än solstrålning. Endast medicinska ljusbehandlingsanordningar övervakas. Huden försöker förtvivlat skydda sig mot strålningen genom att bli brunare och tjockare. Hud som utsätts för strålning blir slapp, rynkig och åldras i förtid. Om du nödvändigtvis vill ha färg på huden, kan du ta en solduschbehandling. Blekhet är det bästa och förmedlar om bildning.

8. D-vitamin på en halvtimme

Bara armar vid utevistelse ett par gånger per sommar räcker för att D-vitamin ska bildas på huden. På vintern måste D-vitamin tas i form av tabletter eller så kan du äta mjölkprodukter och fisk med tillskott av D-vitamin.

9. Brun utan sol-produkter bättre än solen

Brun utan sol-produkter är trygga att använda ibland, även om en del av kemikalierna i krämerna kan absorberas genom huden. På grund av detta bör de endast användas på frisk hud, vars skyddande fettlager är intakt.

10. Gå på hudkontroller

Ta för vana att gå på hudkontroll till exempel varannan födelsedag. Män bör uppmuntras att gå till hudläkare, eftersom de oftast bränner sig ”bara” på axlarna och armarna. Vuxna ska inte tveka att gå till läkaren ”fastän man är frisk” för en kontroll av födelsemärken.

När huden har så att säga bränts, känns det som att den är spänd och öm. Huden rodnar också.

Det bränner i huden - när ska jag gå till läkaren?

Din hud kan ha bränts lätt, varvid rodnaden på huden börjar fjälla inom en eller ett par dagar. Kraftigare bränd hud kan du visa upp för en allmänläkare eller hudläkare. På hud med andra gradens brännskador kan det utöver rodnad förekomma svullnader eller blåsor. Vid tredje gradens brännskador är blåsorna redan djupa och kan lämna ärr efter läkningen.

Behandling av solbränd hud

Den brända huden kan behandlas med kallt vatten. Läkaren ger råd om eventuella medicinska läkemedelssalvor eller läkemedel som tas oralt. Behandlingen av hud med brännskador av andra eller tredje graden planeras alltid tillsammans med läkaren, så att huden läker ordentligt.

Mehiläinens distansläkarmottagning, det vill säga Digikliniken betjänar dygnet runt också i ärenden gällande hudproblem och solbränd hud. På distansmottagningen får du anvisningar om hemvård och där kan du även fråga om när du bör söka dig till läkarmottagningen, särskilt då huden har bränts illa.

Läs mer: Värmeslag och solstin (på finska)