Pimeä vuodenaika väsyttää

Mörk årstid kan mixa ens sömnrytm, vilket påverkar välbefinnandet och vakenhet. Arbetshälsapsykologi Jesse Eteläaho berättar, hur man själv kan påverka ens dygns- och sömnrytmns kvalitet när solen skiner bara en kort tid och mörkret tröttar.

Se våra fyra frågor och svar om, hur man orkar med vintermörkret.

1. Kan inomhusljus hjälpa mot tröttheten?

Ja, det kan. Att vara i ett mörkt rum påverkar humöret negativt. När ljusa timmar blir mindre, tallkottkörteln börjar utsöndra hormonet melatonin, vilket gör oss tröttare och sömnig. Inomhuslampor hjälpar mot trötthet, men det ska också sägas att naturligt solljus fortfarande är det bästa medlet mot vinterdepression.

Det är dock viktigt att ha en bra inomhusbelysning. Med ljusterapi kan man stabilisera båda sin sömn- och dygnsrytmn. Under dagen, och specielt på jobbet, borde man ha inomhuslampor med starkare ljuset. Efter klockan 20 borde man ändå skymma lampor, för när det blir mörkt igen, börjar kroppen åter producera melatonin, och man känner sig mer sömnig.

2. Hur kan man göra lättare att vakna på morgonen?

Ljusterapilampor kan hjälpa kroppen att få en bättre start på dagen. Forskningar visar, att ljusterapi hjälpar mot vinterdepression. Om man har en ljusterapilampa, så är den rekommenderande tiden att använda lampan innan klockan tio på morgonen för att få en bra effekt.  Då främjar ljuset bäst våra naturligt dygnsrytmen. Wake-up lampa, som imiterar soluppgång, hjälpar många av oss att vakna upp på morgonen. 

En kopp kaffe ger också en liten energikick på morgonen, men se till att du inte misbrukar drycken under resten av dagen. Max fyra koppar kaffe per dag ger energi, men för mycket  kan störa sömnrytmen. 

3. Är du trött hela tiden och orkar inte träna?

Förutom ljuset,är det viktigt att vara aktiv för att undvika vinterdepression. Att träna och vara aktiv under dagen hjälpar dig få en god natts sömn. Aktivt livstil främjar ens naturligt dygnsrytmen, vilket är viktigt oberoende av årstiden eller vädret.

Under vintertiden är det synnerligen viktigt att träna, eftersom vårt naturligt aktivitet minskar liten. Om löpning ute i kyla och mörka inspirerar inte, är det Smart att träna inomhus. Man kan till exempel gå på gymmet eller simma.

4. Hjälper vitaminer mot vinterdepression?

Om man äter en mångsidig hälsosam diet, så får man nästan alla nödvändiga vitaminer, men under den mörka årstiden är det viktigt att äta extra D-vitamin. Mjölkprokuter är ofta berikande med D-vitamin, men i vinter behöver vi ändå ett tillskott av D-vitamin för att få i oss tillräcklig dos. Äta mycket grönsaker och frukter och komma ihåg att träning, vila och hälsosam diet hjälper dig mot vinterdepression.

Källa: Arbetshälsapsykologi Jesse Eteläaho från Mehiläinen Reso.