Sydämentahdistin korjaa sydämen harvalyöntisyyttä, eli estää liian pitkien taukojen muodostumisen sydämen lyöntien välille. Hidas pulssi voi aiheuttaa väsymystä, hengenahdistusta ja pyörtymisiä. Sydämentahdistimen asennus voi tulla kysymykseen, mikäli harvasykkeisyys ei johdu sopimattomasta lääkityksestä tai muusta korjattavasta syystä.

Mistä hidas pulssi johtuu?

Usein sydämen lyöntitiheys hidastuu ihmisen vanhetessa. Sydämen harvalyöntisyyden taustalla voi olla ns. sairaan sinuksen oireyhtymä sekä eteiskammiokatkokset. Myös muut sydänsairaudet lisäävät harvalyöntisyyden todennäköisyyttä. Toisinaan tarve sydämentahdistimelle ilmaantuu sydänleikkauksen, kuten ohitusleikkauksen, jälkeen. 

Miten sydämentahdistin toimii?

Tahdistin korvaa sydämen oman toiminnan puutteet. Kun sydämen pulssi laskee liian alas, tahdistin antaa pienen sähköimpulssin, joka saa sydänlihaksen supistumaan. 

Tahdistimen toiminta ohjelmoidaan ja säädetään aina yksilöllisesti.

Kenelle tahdistin sopii?

Tahdistin sopii lähtökohtaisesti kaikille, jotka kärsivät sydämen hitaasta sykkeestä. Tahdistin voidaan asentaa myös iäkkäälle henkilölle. 

Tahdistimen asennus

Sydämentahdistin on tulitikkurasiaa hieman pienempi koje, josta lähtee 1–2 johtoa. Tahdistin asennetaan ihon alle, useimmiten kehon vasemmalle puolelle solisluun alapuolella sijaitsevan rintalihaksen päälle. Kojeesta lähtevä johto kiinnitetään sydämen kammioon, ja toinen johto tarvittaessa sydämen eteiseen. 

Sydämentahdistin asennetaan paikallispuudutuksessa. Asennus kestää tavallisesti 45–60 minuuttia. Haava suljetaan ompeleilla, jotka sulavat itsestään. Mehiläisen toimipisteissä ei tällä hetkellä suoriteta tahdistimen asennusta.

Seurantakäynnit tahdistimen asennuksen jälkeen

Tahdistimen toimintaa seurataan asennuksen jälkeen. Ensimmäinen kontrollikäynti on kolmen kuukauden kuluttua asennuksesta. Lääkäri lukee tahdistimen tiedot erityisellä lukulaitteella. Kontrollikäynnillä seurataan tahdistimen toimintaa, ja tarvittaessa lääkäri tekee muutoksia tahdistimen asetuksiin. Jatkossa tahdistimen toimintaa seurataan 1–2 vuoden välein.

Tahdistinkojeen virta riittää kymmenisen vuotta. Tämän jälkeen tahdistinkoje vaihdetaan uuteen. Vaihtaminen tehdään paikallispuudutuksessa ja se on asennusta nopeampi toimenpide, sillä sydämeen kiinnitettyjä johtoja ei tarvitse vaihtaa.

Elämä sydämentahdistimen kanssa

Tahdistimen kanssa eletään tavallista elämää. Asennuksen yhteydessä saat tahdistinkortin, jossa on tahdistimen tarkemmat tiedot. Tahdistinkortti kannattaa pitää mukana esimerkiksi lentokoneella matkustettaessa, sillä tahdistimen metalli aiheuttaa hälytyksen turvatarkastuksessa. Metalli-ilmaisimen käyttö ei vahingoita tahdistinta, eikä vaikuta sen säätöihin. Nykyaikaiset tahdistimet on suojattu hyvin, ja ulkoisten tekijöiden aiheuttamat häiriöt ovat harvinaisia ja ohimeneviä. 

Lue myös:

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja