Sydänkohtaus eli sydäninfarkti on hengenvaarallinen sairauskohtaus, jonka nopea tunnistaminen ja hoito on tärkeää. Sydänkohtaus johtuu äkillisestä tukoksesta sydämen sepelvaltimossa. Infarkti tai sydänlihaskuolio syntyy, mikäli tukosta ei saada ajoissa avattua. Toisinaan sydänkohtauksen aiheuttaa järkytyksen aiheuttama sydänhalvaus eli takotsubo-oireyhtymä. 

Sydäninfarktin saa vuosittain noin 25 000 suomalaista. Infarkti on aina hengenvaarallinen. Noin 13 000 suomalaista kuolee vuosittain infarktiin. 

Mistä sydänkohtaus johtuu?

Sydänkohtauksen taustalla on usein pitkälle edennyt sepelvaltimotauti. Sepelvaltimotaudissa valtimoihin kehittyy ahtautumia. Kun valtimo menee kokonaan tai lähes kokonaan tukkoon, aiheuttaa tukos infarktin. 
Infarkti voi syntyä myös, mikäli kalkkeutuneen suonen sisäpintaan syntyy repeämä, jonka elimistö yrittää korjata muodostamalla hyytymän repeämäkohtaan. Hyytymä tukkii suonen ja aiheuttaa infarktin. 

Sydänkohtauksen oireet

Sydäninfarktin keskeiset oireet ovat:

  • voimakas ja pitkäkestoinen puristava kipu
  • äkillinen hengenahdistus

Sydänkohtauksen tyypillinen oire on kova, laajalla alueella rintalastan takana tuntuva kipu. Kipu on tyypiltään puristavaa tai vannemaista ja voi säteillä myös olkavarsiin tai saada käden puutumaan. Kova kipu nostaa usein kylmän hien ja aiheuttaa pahoinvointia. 

Suuri osa sydänkohtauksen saavista on sairastanut sepelvaltimotautia usean vuoden ennen infarktia. Kalkkeutuneen suonen pinnan repeäminen ja tukkeutuminen voi puolestaan tapahtua muutamassa minuutissa. 

Toisinaan sepelvaltimotaudin ensimmäiset oireet tulevat vasta sydäninfarktista. Ajoittainen närästykseltä tuntuva rintakipu ja huono olo voivat olla sepelvaltimotaudin oireita.

Sydänkohtauksen hoito

Sydäninfarkti on hengenvaarallinen sairauskohtaus ja sen oireisiin on reagoitava heti. Tukkeutunut suoni on avattava mahdollisimman nopeasti. Jos suonta ei avata, syntyy peruuttamaton sydänlihasvaurio usein viimeistään vuorokauden kuluessa.

Sydänkohtausta epäiltäessä tulee soittaa ambulanssi tai hakeutua välittömästi hoitoon. 

Sydäninfarkti todetaan sydämen sähkökäyrän eli EKG:n ja verinäytteen perusteella. Sepelvaltimoon muodostunut tukos avataan yleensä pallolaajennuksella tai liuotushoidolla.

Pallolaajennus on ensisijainen hoito, sillä se avaa tukkeutuneen suonen liuotushoitoa varmemmin. Ennen pallolaajennusta tehdään varjoainekuvaus, jossa selviää sepelvaltimoiden rakenne sekä tukokset.

Varjoainekuvauksia ja pallolaajennuksia tehdään Helsingissä Mehiläisen toimipisteessä sijaitsevassa Sydäntutkimusyksikössä

Sydänkohtauksesta toipuminen

Infarktista toipumiseen vaikuttaa erityisesti se, onko sydänlihas ehtinyt vaurioitua sydänkohtauksen seurauksena. Jos sydämeen ei ole ehtinyt tulla vauriota, tapahtuu toipuminen muutamassa päivässä, eikä kohtauksesta tule sydänoireita. 

Mikäli sydämeen on ehtinyt tulla vaurioita, tulee sydäntä kuntouttaa asteittain voinnin ja sydämen tilanteen mukaan kardiologin määräämällä tavalla. Infarkti voi aiheuttaa pysyviä rasitusta rajoittavia oireita, kuten sydämen vajaatoimintaa ja rytmihäiriöitä

Kardiologi määrää infarktin jälkeen verenkiertoa parantavan lääkityksen sekä sepelvaltimotaudin riskitekijöihin vaikuttavan pysyvän lääkityksen. 

Lääkärin vastaanotolle

Sydänkohtausta epäiltäessä tulee soittaa ambulanssi ja hakeutua hoitoon välittömästi.

Kardiologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos liikunta tai muu rasitus hengästyttää poikkeavasti, tai jos rasitukseen liittyy rintakipua tai muita oireita, kuten käden puutumista. 

Hakeudu lääkäriin myös, mikäli ilmenee poikkeavia sydämen rytmihäiriötuntemuksia. Oireisiin kannattaa reagoida etenkin, jos suvussa esiintyy sydänsairauksia jo nuoremmalla iällä.

Varaa aika Mehiläisen kardiologille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00.

Varjoainekuvauksia ja pallolaajennukset tehdään Helsingin Töölössä sijaitsevassa Mehiläisen sydäntutkimusyksikössä.

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin kardiologeihin.

Lue myös: 
Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja