Nuorten urheilijoiden nivuskivut olivat pitkään mysteeri. Tarkentuneissa tutkimuksissa taustalta on usein löydetty lonkan sisäinen kiputila. Siihen johtavia vaivoja voidaan hoitaa tähystysleikkauksella.

Jos paljon liikkuvalle nuorelle ilmaantuu pitkittynyttä kipuilua ja kankeutta nivusen alueelle, tilanne kannattaa selvittää. Oireet on usein tulkittu virheellisesti tyrän tai lihaskivun aiheuttamiksi ja hoidettu särkylääkkeillä ja levolla.

– Onneksi tietämys lonkkanivelen vammoista ja sairauksista on lisääntynyt. Yleislääkärit osaavat pyytää neuvoja ortopedeiltä ja ohjata tarvittaessa kuvauksiin, kertoo ortopedi Timo Järvelä Tampereen Mehiläisestä.

Nivuskivun selvittely alkaa kliinisestä tutkimuksesta. Siinä voi herätä epäily lonkkaperäisestä vaivasta, jolle on useita syitä.

Repeämiä ja pinteitä

Tavallisesti nuoren nivusvaivojen taustalta löytyy lonkan rustorenkaan repeämä tai lonkan ahtausongelma. Rustovaurio voi johtua tapaturmasta tai rasituksesta, joskus myös tulehduksesta ja nivelen irtopaloista.

– Erityisen suuressa vaarassa ovat pallopelien pelaajat, kuten jääkiekkomaalivahdit, mutta myös tanssijat, jotka joutuvat tekemään spagaattimaisia liikkeitä.

Lonkkanivelen pinnetila on varsin uusi löydös, joka havaittiin ensimmäisen kerran reilu kymmenen vuotta sitten. Pinne voi saada alkunsa rakenteellisesta virheestä, jossa reisiluun nuppi ja lantion lonkkamalja ovat muodoltaan toisiinsa sopimattomat. Nupin luinen kohouma hiertää liikkeessä lonkkamaljan reunaa ja vaurioittaa nivelen rustopintaa, joka kärsii jatkuvasta ärsytyksestä.

Lonkan kiertoliikkeet pahentavat ongelmaa. Hoitamattomana tila johtaa myöhemmällä iällä nivelrikkoon.

– On tärkeä havaita pinne ajoissa ja poistaa luukyhmy, jotta nivelrikon eteneminen voidaan pysäyttää, Järvelä toteaa.

Vaativa toimenpide

Oikeaan diagnoosiin pääseminen edellyttää röntgen- tai magneettikuvausta. Luukyhmyn aiheuttama pinne näkyy röntgenkuvissa, mutta repeämät vain varjoainetehosteisessa magneettikuvauksessa. Mehiläisessä kuvien tulkinta tapahtuu yhteistyössä radiologin ja ortopedin kanssa. Leikkauspäätöksen tekee hoitava ortopedi.

– Tähystysleikkaukseen valitaan potilaat, joiden vammat ja sairaudet soveltuvat juuri tällä tekniikalla hoidettaviksi, Järvelä tähdentää.

Lonkkatähystys on teknisesti yksi vaativimpia tähystysleikkauksia, koska lonkkanivel sijaitsee syvällä kehossa ja on rakenteellisesti hankala tähystyksen kohde. Toimenpiteen suorittajalta edellytetään erityisosaamista.

Suomessa lonkan tähystysleikkaukset ovat yleistyneet vasta viime vuosina. Niitä tehdään vuosittain muutamia satoja. Osaajia on vain kymmenkunta lähinnä yliopistosairaaloissa ja yksityissektorilla suurimmissa kaupungeissa. Mehiläisessä lonkkatähystyksiä tehdään Tampereella.

Ortopedi Timo Järvelä sanoo tekevänsä 20-30 lonkkatähystystä vuodessa. Hän on perehtynyt menetelmään Yhdysvalloissa ja kansainvälisissä koulutuksissa. Oppi-isänä on toiminut muun muassa Marc Philippon, joka on yksi maailman arvostetuimmista lonkan tähystysleikkauksia tekevistä ortopedeistä.

Myös keski-ikäisille

Vaikka suurin osa lonkkatähystyspotilaista on nuoria, esiintyy rustorenkaan repeämiä ja rustovaurioita myös keski-ikäisillä. Heillä nivuskipu alkaa vaivata esimerkiksi golf-harrastuksessa, jonka svingiin kuuluu reipas kiertoliike.

– Lonkkatähystys sopii keski-ikäisille, jos heillä on vasta alkavaa nivelrikkoa. Toimenpiteellä voidaan siirtää tekoniveloperaatiota myöhemmäksi. Pitkälle edennyt nivelrikko vaatii avoleikkauksen, jossa vaurioituneen nivelen tilalle laitetaan tekonivel.

Lonkan tähystyksessä revennyt rustorengas kiinnitetään takaisin lonkkamaljakon reunaan ja rispaantuneet osat siistitään. Pinnetilassa poistetaan niveltä hiertävä luukyhmy.

Mehiläisessä lonkkatähystykset tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa ja päiväkirurgisina toimenpiteinä, jolloin asiakas pääsee kotiin samana päivänä. Tähystys kestää noin tunnin.

Pelastus urheilijoille

Tähystysleikkauksen hyötynä on nopeampi toipuminen ja vähäisemmät kivut. Rustorenkaan korjausleikkauksen jälkeen pitää käyttää kyynärsauvoja 1-2 viikon ajan. Työkuntoon ja pelikentille kuntoutuu 1-2 kuukaudessa.

Luupinteen korjaus vaatii hieman pidemmän toipumisajan: sauvoilla kuljetaan kuukauden päivät ja urheilemaan pääsee 3-4 kuukauden kuluttua. Kuntoutumisvaiheessa on apuna fysioterapeutti.

– Lonkkatähystykset ovat pelastaneet monen urheilevan nuoren uran. Ilman korjausleikkausta he olisivat joutuneet luopumaan harrastuksestaan. Tähystykset ovat myös ehkäisseet nuorilla nivelrikon etenemistä ja siirtäneet tuonnemmaksi tekonivelleikkauksia, Järvelä summaa.