Toiminta­terapia-arvio

Toimintaterapia-arviossa kartoitetaan kehityksen eri osa-alueita ja kykyä toimia pitkäjänteisesti.

Mitä toimintaterapia-arviossa tutkitaan?

  • päivittäisiä toimintoja
  • sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja
  • itsetuntoa ja minäkuvaa
  • oman toiminnan ohjailua
  • kehonhallintaa ja karkeamotorisia taitoja
  • keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden ylläpitämistä
  • käden ja silmän yhteistyötä
  • hahmottamista
  • leikin kehitystä

Miten varaan ajan toimintaterapia-arvioon?

Toimintaterapia-arvioon ei tarvita lääkärin lähetettä. Voit varata ajan terapiaan soittamalla Mehiläisen Terapiaklinikan asiakaspalveluun 010 414 0900 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (avoinna arkisin klo 8-16) tai voit olla yhteydessä lähimpään Mehiläisen Terapiaklinikkaan:

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaat varaavat ensin ajan hoitavalle lääkärilleen. Hän arvioi kuntoutuksen tarpeen, jonka jälkeen maksusitoumusta haetaan Kelasta. Kuntoutuksen aloittamisen edellytys on, että kuntoutussuunnitelmassa on mainittu toimintaterapia ja hoitokertojen määrä.

Maksusitoumuksen saavuttua ole yhteydessä asiakaspalveluumme tai suoraan terapeutteihimme.

Lue lisää:
Miten haet kuntoutukseen (KELA)

Mikä on toimintaterapia-arvio?

Toimintaterapian tarve arvioidaan haastattelemalla asiakasta ja hänen läheisiään, havainnoimalla toimintaa sekä hyödyntämällä erilaisia toimintaterapeuttisia arviointimenetelmiä. Lapset tulevat arvioon yleensä vanhempien tai lähiympäristön huolesta, aikuiset usein sairauteen tai vammautumiseen liittyvien ongelmien vuoksi. Arviointijakso koostuu keskimäärin 3–5 tapaamisesta ja palautekeskustelusta. Näiden aikana toimintaterapeutti luo asiakkaan tilanteesta mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan.

Miten arvioon kannattaa valmistua?

Toimintaterapia-arvio toteutetaan Mehiläinen Terapiaklinikan tiloissa tai asiakkaan lähiympäristössä. Tapaamiseen ei tarvitse varsinaisesti valmistautua, mutta tutkimukseen kannattaa tulla levänneenä, jotta taidoista saadaan realistinen kuva. Lapset ja nuoret tulevat arvioon huoltajan kanssa, aikuiset yksin tai läheisen kanssa. Lausunnot ja muut tiedot mahdollisista aikaisemmista tutkimuksista kannattaa ottaa mukaan.

Mitä arvion jälkeen tapahtuu?

Arviointijakson jälkeen toimintaterapeutti kirjoittaa yhteenvedon, jossa hän arvioi asiakkaan terapian tarpeen sekä suosittelee mahdollisia tukitoimia tai lisätutkimuksia. Arviointi toimii jatkossa pohjana kuntoutukselle ja auttaa taitojen kehityksen seurannassa. Tutkimuksiin voi sisältyä myös konsultaatiokäyntejä esimerkiksi koululla tai päiväkodissa.

Tiesitkö, että toimintaterapeutti on Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on toimintaterapeutin ammattitutkinto (AMK). Sensorisen integraation terapiaa eli SI-terapiaa voivat antaa vain kyseiseen menetelmään erikoistumiskoulutuksen saaneet terapeutit.