Akilleksen peritendiniitti

Tämä vaiva voi ilmaantua juoksua ja hyppyjä aktiivisesti harrastavalle urheilijalle tai kuntoilijallekin. Äkilliseen tulehdukseen liittyy jänteen kuumotus, liikekipu ja joskus narina (krepitaatio). Tulehdusvaiheet toistuvat, ja kroonisessa peritendiniitissä on syntynyt kiinteää arpikudosta ja kiinnikkeitä jänteen ympärille. Nämä hankaavat ja ahtauttavat jännettä sen liukuessa ympäröivän paratenon-kudoksen sisällä.

Akillesjänteen tulehdus

Jänne itsessään paksuuntuu joko laajemmalta alueelta tasaisesti tai syntyy paikallinen kyhmy. Tällainen alue on yleensä painallusarka ja sen ympäryskudokseen muodostuu sekundaarinen tulehdus. Akillesjännetulehdusta pidetään degeneratiivisena kulumis- ja vanhenemissairautena. Se voi rauhoittua itsestään kuukausien kuluessa. Tällöin itse jänne voi jäädä pysyvästi toista paksummaksi. Jotkut vaivat muodostuvat kroonisiksi.

Akillesjänteen repeämä

Akillesjänne voi revetä kokonaan tai osittain. Jänne katkeaa yleensä keski-ikäisillä hyppy- ja palloilulajeja harrastavilla kuntoliikkujilla. Täydellinen repeämä aiheuttaa yleensä verenvuodon ja pohkeen lihasvoima on huono. Jalalla ei pysty nousemaan varpailleen, ja jalka on pettävä ja heikko liikuttaessa. Täydellistä repeämää voidaan poikkeustapauksessa hoitaa pelkällä kipsillä. Tällöin tarvitaan parin kuukauden kipsaus, jotta jänne paranisi riittävän lujaksi. Leikkaus on kuitenkin suositeltavin hoitomuoto, joka kannattaa yleensä suorittaa vanhemmallekin ihmiselle. Leikkauksessa ommellaan jänteen päät vastakkain. Jos alue tuntuu jäävän repaleisen repeämän vuoksi heikoksi, voidaan aluetta vahvistaa esim. siirtämällä pohjelihaksen kalvoa repeämäalueen peitoksi. Myös leikkauksen jälkeen tarvitaan liikkumattomuutta ja kipsiä, joskin nykyään pyritään saamaan nilkka liikkeelle ja kuormitukseen entistä aikaisemmin. Osittainen repeämä on enemmänkin nuoren urheilevan potilaan vaiva. Repeämä yleensä arpeutuu ja paranee, mutta jännekipu on liikuntaa ajatellen pitkään haitallinen. Nykykäsitys onkin, että osittainen repeämä tulee diagnosoida ajoissa ja hoitaa leikkauksella, sillä itse akillesjänteen vetolujuus huononee melkoisesti pienenkin osittaisen repeämän takia.

Kantapään limapussin tulehdus

Akillesjänteen lähtökohdalla kantapäässä on limapussi ihon ja jänteen välissä ja luun ja jänteen välissä. Jälkimmäinen ärtyy ja tulehtuu, jos kantaluun ylänurkkaus on tavallista ulkonevampi ja kulmikas. Lisäksi jalkine, luistin tai muu ulkoinen tekijä hankaa kantapäätä aiheuttaen limapussitulehduksen eli bursiitin. Kantaluun nurkkaus aiheuttaa akillesjänteeseen hankausta sisältäpäin enemmän korkea- kuin matalaholvisessa jalassa.

Lue lisää: Akillesjänteen vaivat ovat juoksijoille yleisiä