Videosarjassa Oona Tolppanen tapaa Urheilu Mehiläisen lääkärin, ravitsemusterapeutin, psykologin ja fysioterapeutteja ja keskustelee heidän kanssaan urheilijoita ja liikkujia kiinnostavista aiheista. Jaksoista niin aktiiviliikkuja, ammattiurheilija, seurat ja valmennusjohto saavat vinkkejä liikuntalääketieteestä, vammojen ennaltaehkäisystä, hoidosta ja kuntoutuksesta, oikeaoppisesta syömisestä sekä urheilupsykologian keinoista suorituksen parantamiseen. 

Jaksot

Infektiot ja ylirasitus urheilussa

Oona Tolppanen ja Urheilu Mehiläisen professori ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli Heinonen keskustelevat, miten urheilijan kannattaisi suhtautua ylähengitystieinfektioihin ja miten infektioiden jälkeen kannattaa palata urheilun pariin. Lisäksi jaksossa käsitellään elimistön ylirasitustilaa ja sen eri ilmenemismuotoja kuten nukahtamis-, uni- ja palautumisongelmia sekä toistuvia infektioita.

Hormonitoiminta urheilussa

Oona Tolppanen ja Urheilu Mehiläisen professori ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli Heinonen keskustelevat videolla ylirasitustilojen hormonitoiminnan häiriöistä, joita ilmenee sekä miehillä että naisilla. Tilaan johtaa useimmiten liiallinen harjoittelu, vähäinen lepo ja liian niukka ravitsemus ja syöminen. Naisilla ylirasitustilat ilmenevät esimerkiksi häiriöinä kuukautisissa. Vaikeammissa hormonihäiriöissä suorituskyky laskee, altistus muille sairauksille, rasitusmurtumille sekä luun ongelmille lisääntyy.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla

Oona Tolppanen ja Mehiläisen ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen keskustelevat videolla mitä ja miten urheilijan ja aktiiviliikkujan tulisi syödä. Jaksossa käsitellään mm. miksi ateriarytmiin tulisi kiinnittää huomiota, mitä ruoka-aineita liikkuja tarvitsee, kuinka paljon ruokaa tulisi syödä sekä miten suhtautua painonpudotukseen, eri ruokavalioihin ja dieetteihin. Jos taustalla on jokin syömiseen liittyvä ongelma, erikoisruokavalion tarve tai sairaus, kannattaa silloin hakeutua ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Urheilijan terveellinen ruokavalio

Oona Tolppanen ja Mehiläisen ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen keskustelevat videolla, mitä eroa on perusliikkujan, aktiiviliikkujan ja urheilijan ruokavalioissa sekä mihin kunkin kannattaa kiinnittää huomiota. Keskustelussa käsitellään mm. sopivaa ateriarytmiä, lautasmallia, monipuolisen ravinnon tarvetta, proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen riittävää saantia, dieettejä sekä yleistynyttä syömisen kontrollointia.

Polvivammojen ennaltaehkäisy

Oona Tolppanen ja Mehiläisen fysioterapeutit Elina Myllymäki ja Jarkko Räsänen keskustelevat jaksossa polvivammojen ennaltaehkäisystä ja näyttävät yksinkertaisen testin reisilihasvoiman testaamiseen kotioloissa. Lajinomaisen harjoittelun lisäksi polvivammojen ennaltaehkäisyssä suositellaan monipuolista, eri ominaisuuksien kuten ketteryyden, tasapainon, kestävyyden, liikkuvuuden ja voiman harjoittelua. Myös polven kiertosuunnan vakautta sekä keskivartalon hallintaa tukeva lihasvoimaharjoittelu tukevat polvien hyvinvointia - unohtamatta riittävää palautumista, lepoa ja liikunnan iloa.

Polvikipu, -vammat ja niiden kuntoutus

Oona Tolppanen ja Mehiläisen fysioterapeutit Elina Myllymäki ja Jarkko Räsänen keskustelevat jaksossa yleisimmistä polvivammoista, polven rasitusvaivoista ja niiden kokonaisvaltaisesta, puolieroja minimoivasta sekä hermotuksen takaisinsaamista edesauttavasta kuntoutuksesta. Lisäksi näytetään kotioloissa tehtävä nilkan liikkuvuustesti, jolla voi tarkastella mahdollista epäsymmetrisyyttä.

Fysioterapeutti urheilijan ja valmentajan tukena

Oona Tolppanen ja Mehiläisen fysioterapeutit Elina Myllymäki ja Jarkko Räsänen keskustelevat fysioterapeutin työnkuvasta ja miten se eroaa mm. lääkärin ja valmentajan työstä. Lisäksi käydään läpi, mikä fysioterapian rooli on vammojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa, ja kuinka fysioterapeutti voi toimia urheilijan ja valmentajan tukena.

Pettymykset ja motivaatio urheilussa

Oona Tolppanen ja Mehiläisen psykologi Tuomas Grönman keskustelevat jaksossa epäonnistumisista ja pettymyksen tunteista sekä niiden vaikutuksesta yleiseen harjoittelumotivaatioon. Lisäksi keskustellaan yleisesti tavoitteiden asettamisesta ja siitä, miten kukin voi motivoida itseään liikunnan aloittamiseen ja aktiiviseen harrastamiseen.

Kilpailutilanteeseen valmistautuminen

Oona Tolppanen ja Mehiläisen psykologi Tuomas Grönman keskustelevat jaksossa valmistautumisesta, jännittämisestä ja paineensietokyvystä kilpailutilanteissa. Tuomas opettaa myös, miten omilla ajatuksilla voi vaikuttaa tunteisiinsa ja sitä kautta omaan käyttäytymiseen urheilusuoritukseen valmistautuessa. Lisäksi keskustellaan tietoisesta läsnäolosta ja nollaamisen taidosta urheilusuorituksen aikana ja suoritusten välillä sekä hyvän itsetunnon ja hyvinvoinnin merkityksestä urheilussa.

Urheilupsykologi urheilijan, valmentajan ja seuran tukena

Urheilupsykologian keinoin ohjataan urheilijaa voimaan paremmin ja tekemään parempia suorituksia ohjaamalla heille mm. erilaisia motivoinnin ja tavoitteiden asetannan keinoja sekä itsesäätelytaitoja. Urheilupsykologit hyödyntävät lisäksi myös tavanomaisia psykologian keinoja, esimerkiksi loukkaantumisten ja pettymysten myötä syntyneen ahdistuksen ja masennuksen hoidossa. Tässä jaksossa Oona Tolppanen ja Mehiläisen psykologi Tuomas Grönman keskustelevat urheilupsykologin työnkuvasta ja siitä, miten urheilupsykologi voi tukea urheilijaa, valmentajia ja seuroja kokonaisvaltaisesti.