PMS-oireet

Lähes kaikilla naisilla on joskus elämässään lieviä PMS-oireita. Vaikeita oireita on noin 4–10  % naisista. PMS-oireiden voimakkuus voi vaihdella kuukaudesta toiseen - myös monet muut psyykkiset oireet pahenevat kuukautisten yhteydessä. Oirepäiväkirja ja gynekologi auttavat oireiden tunnistamisessa ja hoidossa.

Kuukautisia edeltäviä PMS-oireita on etenkin yli 30-vuotiailla naisilla. Monella PMS, eli premenstruaalioireyhtymä, aiheuttaa masentuneisuutta, ärtyneisyyttä, ahdistusta ja itkuisuutta. Miten tunnistaa PMS-oireet alakulosta? Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

1. PMS-oireet toistuvat samaan aikaan kierrossa

Tärkein keino erottaa PMS-oireet muista mielialaongelmista on seurata, milloin mielialaoireet tulevat ja miten ne toistuvat. Jos kyse on PMS-oireista, ne alkavat yleensä muutamaa päivää ja korkeintaan viikkoa ennen kuukautisia ja loppuvat muutamassa päivässä kuukautisten alkamisen jälkeen.

– Kannattaa pitää PMS-oirepäiväkirjaa useamman kuukautiskierron ajan ja tuoda se sitten lääkärille näytille, vinkkaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leenä Väisälä Mehiläisestä.

PMS-oireisiin liittyvä mielialan lasku liittyy aivojen välittäjäaineisiin serotoniiniin ja GABAan, mutta tarkkoja syitä psyykkisiin oireisiin ei edelleenkään tunneta. Oirepäiväkirjan pitäminen on paras tapa päästä kiinni oireisiin. Gynekologi voi auttaa oireiden tunnistamisessa ja hoitamisessa.

2. Oireiden voimakkuus voi vaihdella

PMS-oireisiin liittyvät mielialaoireet voivat vaihdella kuukautiskiertojen välillä.

– Yhtenä kuukautena oireita voi olla paljon, toisena vähän ja kolmantena taas enemmän. Juuri siksi oirepäiväkirjaa pitäisi pitää useampi kuukausi, Leena Väisälä sanoo

3. Jos mieli heittelee milloin tahansa, kyse tuskin on PMS-oireista

Jos alakulo, ahdistus tai kiukku valtaa mielen missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa, syynä tuskin ovat PMS-oireet. Monet psyykkiset oireet myös pahenevat kuukautisten yhteydessä ja sekin voi vaikeuttaa oireiden syyn tunnistamista. Melko usein masennukselle tai ahdistukselle löytyy potilaan kanssa jutellessa muukin syy.

– Esimerkiksi nuorista naisista arviolta ainakin 20 prosenttia kärsii masennuksesta tai muista mielialaoireista, Leena Väisälä kertoo.

4. E-pillerit ja liikunta auttavat oireisiin

Gynekologi voi määrätä PMS-oireiden hoitoon e-pillerit, joiden vaikuttava aine on drospirenoni, tai mielialalääkkeen oireisille päiville. Myös hormonikierukka ja syklinen keltarauhashormoni auttavat joitakin naisia.

– Keltarauhashormoni poistaa myös nestettä kehosta, eli se voi vähentää turvotusta, Leena Väisälä kertoo.

Tutkittua tietoa on kuitenkin vain drospirenonia sisältävistä e-pillereistä ja mielialalääkkeistä. Leena Väisälä kannustaa PMS-oireista kärsivää myös urheilemaan.

– Liikunta tasaa aivojen kemiaa varsinkin, jos olo on ärtynyt tai kiukkuinen.

Lataa oirepäiväkirja täältä.

piilota sivukartasta
Off