Jääoksat

Paukkupakkaset voivat huolellisesta pukeutumisesta huolimatta aiheuttaa ulkoilijalle paleltumia. Ensiapu kannattaa aloittaa suojaamalla paleltunut kohta kylmältä ja lämmittämällä sitä vaikkapa lämpimällä iholla, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadèn Mehiläisestä. Mikäli ihon normaali väri ja tunto ei palaa tunnin lämmittelyllä, on aika lähteä lääkäriin.

Paleltuma syntyy, kun ihon ja ihonalaisen kudoksen lämpötila laskee liikaa ja solujen toiminta heikkenee. Paleltuneelle iholle syntyy usein värimuutoksia, sitä voi pistellä ja kohta voi tuntua tunnottomalta. Paleltuma-alttiita kehonosia ovat korvat, nenä, posket, sormet ja varpaat. 

Yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadèn Mehiläisestä neuvoo hoitamaan paleltumia lämmöllä.

- Tärkeintä on mahdollisimman nopeasti suojautua kylmältä, jos suinkin mahdollista. Paleltunutta kohtaa voi lämmittää lämpimällä iholla, esimerkiksi poskea tai korvaa voi painaa varovasti omalla tai kaverin lämpimällä kämmenellä. Muitakin lämmönlähteitä, kuten vaikkapa lämmintä vettä, voi käyttää.

- Paleltunutta ihoa kannattaa lämmittää maltillisesti, korkeintaan 42 asteessa. Jäätynyt iho voi olla tunnoton ja esimerkiksi nuotiolla varomattomasti lämmittämällä voi aiheuttaa paleltuma-alueelle palovammoja, Vadèn muistuttaa.
Paleltuneen kohdan hieromista tulisi välttää, koska se voi pahentaa kudosvauriota.

Lääkärin, jos tunnin lämmittely ei riitä

Pinnalliset paleltumat, jotka saavat normaalin värin ja tunnon alle tunnin lämmittelyllä, eivät vaadi lääkärin hoitoa. Jos ihon normaali väri ei palaa noin tunnin lämmittelyn jälkeen, voi kyseessä olla syvempi ihon vaurio.

- Syvät paleltumavammat vaativat aina lääkärin hoitoa, sillä ihon alla oleva kudos on vaurioitunut. Tällöin iho on yleensä sinertävän turpea, joka voi olla merkki alkavasta kuoliosta. Lääkäriin kannattaa myös mennä, jos iholle nousee rakkuloita tai paleltunut alue on laaja, kuten esimerkiksi iso osa raajaa, Vadèn neuvoo.

Ehkäise paleltumia vaatetuksella - juo riittävästi

Paljaan ihon pinnan suojaaminen, kerrospukeutuminen ja tuulen huomioon ottaminen pelastavat monelta paleltumalta.

-  Kosteutta iholta siirtävät ja ilmaa sitovat tekstiilit – esimerkiksi villa –  ovat eriomaisia eristeitä ja estävät lämmön johtumista iholta vaatteisiin ja ulkoilmaan. Etenkin tuulisella kelillä tai kovavauhtisessa liikkeessä kannattaa pintaan valita tuulta pitävä kerros. Kasvoja puolestaan suojaa hyvin reilut huput, kasvonaamiot tai kypärähuput, Vadèn kuvailee.

-  Vaatetuksen lisäksi koko kroppa pysyy lämpimänä liikkumalla. Kannattaa myös juoda riittävästi. Se edesauttaa veren kiertämistä ääreisosissa, toteaa Vadèn.