Mehiläisen ensimmäinen ihmisoikeuspolitiikka on hyväksytty Mehiläinen konserni Oy:n hallituksessa 11.12.2023. Ihmisoikeuspolitiikka ilmaisee Mehiläisen hallituksen ja johdon sitoumusta ihmisoikeuksiin sekä ohjaa kaikkea toimintaa ihmisoikeuksien osalta yhtiössä.

Ihmisoikeuspolitiikka kuvaa Mehiläisen ihmisoikeustyön periaatteita, tavoitteita ja keskeisiä menettelytapoja ja sitä sovelletaan kaikkiin Mehiläisessä työskenteleviin henkilöihin, itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja sopimussuhteessa oleviin alihankkijoihin sekä Suomessa että maayhtiöissä.

- Ihmisoikeuskysymysten huomioiminen yrityksissä kasvattaa jatkuvasti merkitystään yritysvastuukentällä. Ihmisoikeudet ja perusoikeudet ovat olleet jo pitkään itsestään selvä ja keskeinen osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja siten Mehiläisen toiminnan fokuksessa. Olen erittäin tyytyväinen, että olemme nyt saaneet konsernille myös ensimmäisen erillisen ihmisoikeuspolitiikan, joka pohjustaa laajempaa ihmisoikeusarviointia, jonka aloitamme keväällä 2024, iloitsee Mehiläisen yritysvastuu- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Marina Lampinen.

Politiikka sisältää Mehiläisen ihmisoikeussitoumuksen, jossa yhtiö sitoutuu kunnioittamaan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia ja niiden toteutumista omassa toiminnassaan, ja edellyttää samaa myös yhteistyökumppaneiltaan sekä alihankkijoiltaan. Ihmisoikeuksien periaatteiden mukainen toiminta sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat jokaisen työyhteisössä toimivan velvollisuuksia.

- Pyrimme varmistamaan kaikessa toiminnassamme työntekijöidemme, asiakkaidemme ja sidosryhmiemme perusoikeuksien toteutumisen iästä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisestä ja kulttuurisesta alkuperästä sekä uskonnollisista tai poliittisista sidoksista riippumatta, Lampinen sanoo.

Työntekijöilleen Mehiläinen sitoutuu takaamaan turvallisen, oikeudenmukaisen ja syrjimättömän työympäristön. Asiakkaiden osalta keskeiset ihmisoikeusvaikutukset liittyvät heille tarjottaviin palveluihin: jokaisella on oikeus saada hyvää hoitoa ja hoivaa sekä oikeus hyvään kohteluun. Sosiaalipalveluissa ihmisoikeussopimusten lisäksi korostuvat YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus.

- Kaikilla asiakkaillamme on oikeus saada laadukasta, asianmukaista ja tehokasta hoitoa ilman eriarvoiseen asemaan asettamista esimerkiksi iän, terveydentilan tai vammaisuuden perusteella, Lampinen painottaa.

Konsernin sosiaalisen vastuun ohjausryhmä seuraa konsernin ihmisoikeusarviointia ja siitä johdettujen toimenpiteiden toteutumista, sekä valmistelee koko konsernia koskevia toimenpiteitä. Ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset raportoidaan osana konsernin vuotuista vastuullisuusraportointia.

Ihmisoikeuspolitiikan lisäksi Mehiläisen laatupolitiikka, henkilöstöpolitiikka sekä toimintaperiaatteet (Code of Conduct) ohjaavat osaltaan ihmisoikeuksien huomioimista Mehiläisessä käytännössä.

Mehiläinen kunnioittaa kansainvälistä oikeutta

Mehiläinen noudattaa toiminnassaan kansallisia lakeja ja säädöksiä ja kunnioittaa kansainvälistä oikeutta, kuten seuraavia julistuksia ja sopimuksia:

  • YK:n ihmisoikeusjulistus
  • YK:n yleissopimus kansalais- ja poliittista oikeuksista
  • YK:n yleissopimus taloudellisista, sosiaalisista ja sivistyksellisistä oikeuksista
  • Kansainvälisen työjärjestön (ILO) julistus työelämän perusperiaatteista ja -oikeuksista.

Lisäksi toimintaamme ohjaavat OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille, sekä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet. Mehiläinen on sitoutunut YK:n Global Compact -aloitteeseen.
 

Lisää tietoa: Mehiläinen-konsernin ihmisoikeuspolitiikka

piilota sivukartasta
Off