Kuinka suuri riski on tulla raskaaksi?
80–89 prosenttia 25–30-vuotiaista naisista tulee raskaaksi vuoden aikana, jos he harrastavat seksiä ilman ehkäisyä. Kaksikymppisillä luku on korkeampi ja yli 30-vuotiailla matalampi. Ehkäisyä pitää käyttää raskauden takia noin viisikymppiseksi, kunnes kuukautiset loppuvat. Seksitaudin voi saada missä iässä vaan.
Kuinka suuri riski on saada seksitauti?
Todennäköisyyttä saada seksitauti on vaikea arvioida, mutta riski on todellinen ja pätevä syy käydä lääkärissä. Yleisin seksitauti on klamydia. Klamydiatartuntoja ilmoitetaan noin 13 000 vuodessa. Todellisuudessa tartuntoja on enemmän, sillä luvussa on mukana vain laboratoriotesteissä todetut tartunnat. Jos tartunta todetaan oireiden ja todennäköisen tartunnan perusteella, se ei päädy mukaan tilastoihin. Klamydia on myös monella oireeton.
Lue lisää: Klamydia
Yli 90 prosenttia seksitautitartunnoista tulee kotimaasta. Ei voi siis ajatella, että Suomessa uskaltaa harrastaa suojaamatonta seksiä.
Kannattaa opetella ja totutella käyttämään kondomia ja sopia sen käytöstä jokaisen uuden seksikumppanin kanssa. Kondomin käyttö kertoo siitä, että on vastuullinen, fiksu ja rohkea.
Jälkiehkäisypillerin käyttö
Jälkiehkäisypilleriä kannattaa käyttää, jos kondomi menee rikki tai ehkäisyä ei jostain syystä ole. Jälkiehkäisypillerit ovat kuitenkin esimerkiksi e-pillereihin verrattuna tehoton ehkäisymenetelmä. Jälkiehkäisypilleri toimii noin 85 prosentissa tapauksista, eli 15 naista sadasta sitä käyttäneestä tulee kuitenkin raskaaksi. Jos nainen on ollut yhdynnässä juuri ovulaation aikana, jälkiehkäisypilleri ei toimi.
Jälkiehkäisypilleri myös sekoittaa naisen oman hormonitoiminnan väliaikaisesti. Yksi jälkiehkäisypilleri vastaa 35 progestiinia eli keltarauhashormonia sisältävää minipilleriä.
Jälkiehkäisypilleriä tehokkaampi jälkiehkäisy on kuparikierukka. Se estää raskauden, jos se asennetaan kohtuonteloon viiden päivän sisällä yhdynnästä. Jos kuparikierukkaa käyttää jälkiehkäisynä, on tärkeää varmistaa, ettei ole saanut seksitautitartuntaa. Kuparikierukka voi pahentaa seksitaudin, esimerkiksi klamydian, oireita. Gynekologi voi asentaa kuparikierukan ja arvioida seksitautitartunnan mahdollisuutta.
Jos epäilet raskautta tai sukupuolitautia, varaa rohkeasti aikaa Mehiläiseen!
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksologi Leena Väisälä Mehiläisestä. Lähteenä myös Käypä hoito -suositukset ja Väestöliitto.
Lue lisää: Ehkäisy