Asiantuntijat-osion otsikko
Asiantuntijat
Ingressi

Rentoutumiseen liittyy monilla alkoholipitoisia juomia. Päihdevieroitusyksiköiden seurantojen mukaan monien mielestä alkoholi kuuluu lomailuun ja alkoholia kuluu usein huomaamatta esimerkiksi lomamatkoilla, ruoan kanssa, erilaisissa tapahtumissa jne. Moni onkin huomaamattaan alkoholin suurkuluttaja. Monikaan ei ajattele, että yksi janojuomana juotu olut vastaa alkoholimäärältään ravintolassa myytävää snapsilasillista väkevää alkoholia ja 12 olutta vastaa puolta litraa väkevää alkoholia. Olut tai lonkero ei ole vähemmän haitallista kuin väkevä alkoholi.

Lisää aiheesta -otsikko
Lisää aiheesta
Luo schema UKK-osiosta
On
Näytä asiantuntijat
Off
Näytä kaikki kategorian UKK-kysymykset
Off
Näytä lisää aiheesta
On
Näytä lisää aiheesta kategorian perusteella
Off
Näytä toimipisteet
Off
Näytä UKK-osio
Off
Toimipisteet-osion otsikko
Toimipisteet
UKK-osion otsikko
Usein kysyttyä
Sisältö
Body

Alkoholin turvallista käyttörajaa on hankala määrittää

Alkoholiongelma on eräs yhteiskunnan merkittävistä terveysuhkista. Alkoholin riskikäyttäjiä on Suomessa noin puoli miljoonaa. Duodecimin Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan alkoholin turvallista käyttörajaa on vaikea määrittää. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan alkoholin käyttö ylipäätään lyhentää elinikää.

Alkoholinkäytön riskirajat

Korkean riskin raja on miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Tämä voidaan katsoa hälytysrajaksi, jolloin alkoholinkäyttöön viimeistään tulisi puuttua, koska näillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi.

Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Kyseiset annosmäärät vaikuttavat jo mm. maksa-arvoihin.

Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, on naisilla 0–1 annosta ja miehillä 0–2 annosta päivässä. Perusteena suomalainen ja pohjoismaalainen ravitsemussuositus.

Lue lisää:

Juotko liikaa? -Uusi testi alkoholin käytön mittaamiseen

Tilapäinenkin alkoholin liikakäyttö on haitallista

Mikäli alkoholin käyttö on esimerkiksi lomalla ollut runsasta, sitä vähennettäessä vieroitusoireet ovat mahdollisia. Hikoilu, vapina, unihäiriöt, yleinen ärtymys ja alavireisyys vatsavaivoineen ovat yleisiä krapulaoireita. Sydämen rytmihäiriöt, kuulo -ja näköharhat sekä alkoholiepileptiset kouristukset puolestaan ovat vakavampia ja päivystyksissä hoidettavia vieroitustiloja.

Jos alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen ei onnistu ilman apua, tukea tulisi hakea rohkeasti, esimerkiksi omasta työterveyshuollosta. Kohtalotovereita riittää, sillä terveydenhuollon asiakkaista miehistä viidennes ja naisista joka kymmenes on alkoholin ongelmakäyttäjä.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
Off
Otsikkotaso
h2
Meta title
Alkoholin käyttö lomalla
Meta description

Runsas alkoholin käyttö lomalla saattaa jäädä helposti päälle. Kuinka palata arkeen, kun loma loppuu? Yleislääkäri vastaa!

Hinnasto-osion otsikko
Hinnasto ja maksaminen
Näytä hinnasto
Off
Palvelut-osion otsikko
Palvelut
Piilota sivukartasta
Off
Piilota haussa
Off
Näytä palvelut-osio sisällysluettelossa
Off
Hero 3.0
Background color
Green
Description
Kuinka palata arkeen?
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
Off
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Main image
mies ikkunassa
Näytä ajanvarauswidget
Off